Magazines / Nr 02 2019

Nr 02 2019

De ouderenzorg als exportproduct

De manier waarop Nederland met ouderen omgaat, wordt beschouwd als een exportproduct. Begin mei tekende minister De Jonge van Volksgezondheid in China een overeenkomst die de samenwerking op het gebied van ouderenzorg moet bezegelen. Twaalf bedrijven en enkele onderwijsinstellingen reisden met de minister mee, in de hoop geld te kunnen verdienen aan de vergrijzing in het land van 200 miljoen 65-plussers.

“In Nederland woont 94 procent van de ouderen zelfstandig. Dat is precies wat de Chinese regering zichzelf als doel gesteld heeft”, vertelt Cloe Geboers op NOS.nl. Geboers is van de Taskforce Healthcare, die belast is met het promoten van de Nederlandse gezondheidszorg in het buitenland. “Chinese ouderen zijn veelal op zichzelf aangewezen omdat de kinderen vanuit hun geboortedorp naar de miljoenensteden van China zijn getrokken. Bovendien is de beroepsbevolking in China eigenlijk te druk om tijd over te hebben voor zorg.”

Onder andere zorgorganisatie Humanitas, de Erasmus Universiteit en de Haagse Hogeschool willen adviezen geven. Ze zullen vertellen over Nederlandse arrangementen waarbij zorg voor demente of zieke ouderen wordt gecombineerd met aanleunwoningen voor gezonde ouderen. Andere bedrijven willen graag producten verkopen.

Het langer zelfstandig wonen, is één van de onderwerpen die in deze Bouwen aan de Zorg editie ruim aan bod komt. Bijvoorbeeld in de artikelenserie over woonzorgcentrum Frederickxhof in Lummen, dat 46 erkende assistentiewoningen aanbiedt aan mensen die nog zelfstandig willen wonen, maar wel met alle hulp binnen handbereik. Of wat dacht u van de nieuwbouw van woonzorgcentrum Ter Rooierheide, dat 52 ruime assistentiewoningen aanbiedt aan zelfstandige senioren die houden van rust en groen of die graag wandelen of fietsen. Alle bewoners worden aangemoedigd hun eigen beslissingen te blijven nemen en zoveel mogelijk het vertrouwde leven van thuis te leiden, waarbij zij dag en nacht kunnen rekenen op de liefdevolle aandacht en professionele ondersteuning van een spontaan team van medewerkers.

Ook zeer de moeite waard zijn de artikelen over woonzorgcentrum Lingehof in Beesd, de geheel vernieuwde laagbouw van locatie De Vijf Havens in Rotterdam, het nieuwe woonzorgcentrum De Drie Platanen in Oostende en de nieuwe vestiging van Equipe Zorgbedrijven in Rotterdam. Daarnaast blikken we terug op diverse congressen, zoals het zorgvastgoedcongres in Utrecht, het NVTG-congres in Veldhoven en Zorgtotaal 2019 in Utrecht. Chris Oomen, die op 1 juni aanstaande afscheid neemt bij zorgverzekeraar DSW, blikt terug op zijn rol als bestuursvoorzitter en Floris Alkemade, Rijksbouwmeester en initiator van WHO CARES geeft zijn visie op het toekomstige zorgwonen. Kortom: onderwerpen te over. Ik wens u weer veel leesplezier!

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: