Magazines / Nr 02 2020

Nr 02 2020

Bijzondere tijd, vooral voor de zorg

We leven in een bijzondere tijd, waarin in enkele weken alles op zijn kop is komen te staan: ons dagelijkse leven, ons werk, de economie en… de zorg. Waar veel sectoren inmiddels ‘op hun gat’ liggen, is het mooi om te zien dat de meeste bouwprojecten in Nederland en België ondanks het coronavirus toch kunnen doorlopen en dat bedrijven en medewerkers zich zeer flexibel en welwillend opstellen om processen – zo veel en zo goed als mogelijk – ongehinderd doorgang te laten vinden. Ook zijn inmiddels verschillende initiatieven opgestart om zorginstellingen én zorgpersoneel nog beter te beschermen, te ondersteunen en te faciliteren. In deze Bouwen aan de Zorg editie vindt u enkele sprekende voorbeelden, die u wellicht kunnen inspireren.

Daarnaast hebben we enkele mooie projecten voor u verzameld, ook van voor de coronacrisis, die u hopelijk even kunnen afleiden van uw nieuwe, actuele zorgen. Zoals de bouw van AZ Delta in Roeselare, dat het structurele plaatsgebrek in het Heilig Hartziekenhuis en Stedelijk Ziekenhuis moet opvangen. De nieuwe, imposante ziekenhuiscampus heeft een tijdloze uitstraling gekregen en getuigt van een vooruitstrevende visie op het zorggebeuren. Hoe dit architecturale en bouwkundige huzarenstukje precies tot stand kwam, vertellen o.a. VK Architects & Engineers, THV Wycor-Jansen the Building Company en EEG Group vanaf pagina 14.

Of wat dacht u van het nieuwe woonzorgcentrum De Bunterhoek in Nunspeet dat, dankzij haar bijzondere vorm en schuine kap minder hoog lijkt en naadloos opgaat in haar omgeving? Bij de ontwikkeling en de bouw van het woonzorgcentrum is maximaal rekening gehouden met een mogelijk ‘tweede leven’, van zorg naar wonen. De appartementen zijn individueel ingericht. Zo hebben zij geen centraal geregelde klimaatvoorziening, maar kan per kamer de temperatuur worden geregeld. Ventileren, verwarmen en koelen gaat via een plug and play-systeem. De natte ruimtes zijn bovendien voorzien van flexibel sanitair, waarbij de wand met de wastafel de kamer in kan draaien. Zo kon veel ruimte worden bespaard, wat ten goede kwam aan het woondeel. Bovendien vereenvoudigt het draaien van de badkamerwand de verzorging van de bewoners.

Verder besteden we in deze uitgave aandacht aan het TechMed Centre van de Universiteit Twente (UT) in Enschede, het nieuwe woonzorgcentrum en de assistentiewoningen van residentie Duinenzee in Panne, het imposante zorgcomplex MontLégia in Luik, de uitbreiding van PRA Health Sciences in Assen en de eerste, grote verbouwing van Franciscus Vlietland, de Schiedamse locatie van het in 2015 ontstane fusieziekenhuis Franciscus Gasthuis & Vlietland. Diverse specialisten vertellen over hun recente projecten én innovaties op interieurbouwgebied en over het belang van een optimale hygiëne, in alle lagen van de zorg. Kortom, we hebben weer een bomvolle uitgave voor u verzameld. Ik wens u weer veel leesplezier.

Namens het volledige team van Bouwen aan de Zorg wil ik u bovendien bedanken voor uw inzet in deze vreemde en onzekere tijd. Let goed op elkaar, houd de moed erin en vooral… blijf gezond!

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: