Magazines / Nr 03 – 04 2020

Nr 03 – 04 2020

Groeiende aandacht voor inrichting in de zorg

Zorgcentra evolueren de laatste jaren richting aantrekkelijke en gezellige ontmoetingsplaatsen, waar iedereen zich welkom voelt: bewoners, personeel, bezoekers en zelfs de toevallige passant. Dit stelt nieuwe eisen aan het interieur, waar de specialisten uit ons themakatern ‘Inrichting’ graag op inspelen. Bijvoorbeeld met doordachte, uitnodigende interieurconcepten en innovatief, hoogwaardig zorgmeubilair waarin ergonomie, functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid, veiligheid en design samenkomen. “De basis is en blijft dat bewoners behoefte hebben aan een goed bed, een functioneel nachtkastje, een gemakkelijke stoel, een geschikte tafel, een comfortabele zetel, ….”, benadrukt bijvoorbeeld Serge De Rouck, art director bij het Studio M creative lab van Moments Furniture. “Echter gaat de inrichting van zorgcentra veel verder. Het gaat over het creëren van een gezellige ruimte, waar de bewoners zich goed voelen, net als thuis. Bovendien heeft een woonzorgcentrum een bredere maatschappelijke functie, want voor bewoners is het contact met familie, vrienden en vooral ook andere mensen heel belangrijk.”

In het verlengde hiervan, is ook de keuze voor de juiste wanden en vloeren van groot belang, waaraan deze editie van Bouwen aan de Zorg ook uitgebreid aandacht besteedt. Bijvoorbeeld met het oog op esthetiek, veiligheid, duurzaamheid én hygiëne. Daarnaast hebben we natuurlijk weer een aantal mooie projecten voor u verzameld, zoals de nieuwbouw van het Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg. Dit nieuwe ziekenhuis is circa 30% kleiner in omvang dan de oudbouw, maar de ruim 15.000 m² is veel efficiënter ingericht voor de zorg van de patiënt. Alle gewenste
faciliteiten en specialisaties hebben een logische plek gekregen: van vier OK’s, een IC-afdeling en een spoedeisende hulp tot en met onderzoek-, spreek- en behandelkamers, een verlos- en kraamafdeling, een beddenhuis, een dagbehandeling voor long-stay patiënten, een polikliniek, een apotheek, een huisartsen- en prikpost, scan- en röntgenkamers. De voornaamste opdracht voor het ontwerpteam was om de looplijnen en het transport van voorzieningen en mensen zo kort mogelijk te houden en de patiëntenzorg effectief te organiseren. Hoe zij hierin zijn geslaagd, vertelt directie-architect Henk Gersen vanaf pagina 8.

Ook interessant is de nieuwbouw van Oogcentrum Noordholland in
Heerhugowaard, waarin een vriendelijk welkom, professionaliteit en beleving centraal stonden. Met de vele afgeronde vormen in zowel het exterieur als interieur, luxe materialen en een paradijselijke binnentuin is het centrum daarin ruimhartig geslaagd.

Andere projecten die in deze Bouwen aan de Zorg editie aan bod komen, zijn de Botanic-gebouwen in Breendonk, wooncomplex Zuidoever in Amsterdam, de R/ART-kliniek in Poortugaal, Marijke Hiem in Heerenveen, Bergman Clinics | Bewegen in Rijswijk, ziekenhuis AZ Delta in Roeselare, SMO Traverse in Tilburg en ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. Daarnaast besteden we ruim aandacht aan IC en infectiepreventie, sanitair en het belang van buitengroen voor de behandeling en het herstel van patiënten. Kortom: ook in deze coronatijd hebben we weer een bomvolle uitgave voor u verzameld. Wij wensen u alle gezondheid en veel leesplezier toe.

Lieke van Zuilekom

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: