Magazines / Nr 03 2017

Nr 03 2017

De ‘menselijke maat’ voorop

Jan Slagter, directeur van omroep MAX wil de zorg voor ouderen hervormen. In Overschie laat hij een verpleeghuis bouwen zonder managers, bureaucratie of commercie, voor ouderen met een laag inkomen. Waarin de bewoner centraal staat en het zorgbudget in de eerste plaats ook hem of haar ten goede komt. ‘Een kleinschalige woonvorm voor senioren’, noemt Slagter zijn initiatief. En hij gelooft er heilig in. “We moeten terug naar de menselijke maat”, vertelt hij in NRC. “Verpleeghuizen zijn zorgfabrieken geworden. Lees de jaarverslagen er maar op na: dure panden, managers, marketingafdelingen en beleidsmedewerkers. Vooral de minder bedeelde oudere is daarvan de dupe. Verpleeghuis Ben Oude NijHuis wil hier verandering in brengen.” In het verpleeghuis komen slechts 57 bewoners, begeleid door één Hoofd Zorg en een assistent(e), evenals circa veertig verzorgenden en achttien ‘huismoeders’, in continudienst.

Het initiatief van Slagter is bijzonder, maar zeker niet uniek. In steeds meer verzorgingshuizen worden bewoners en de ‘menselijke maat’ (weer) voorop gesteld. In deze Bouwen aan de Zorg editie hebben we verschillende voorbeelden voor u verzameld. Waaronder residentie Ventoux, in het voormalige kasteeldomein Ter Poele, ten noorden van Brugge waar bewoners kunnen vertoeven in een vernieuwende woon+zorg+hotel omgeving. Inclusief 48 assistentieflats voor actieve senioren, nog in de regie van hun leven. “Een groeiende groep senioren heeft geen zin in een verblijf in een klassiek rusthuis”, vindt Natasja Gaillez, projectmanager bij exploitant Aldea. “Deze senioren zoeken bewust naar meerwaarde in de nieuwe woonomgeving. Beleving heeft daarin een groot aandeel. Daar spelen wij optimaal op in.”

Ook zeer de moeite waard is het artikel over De Rooyhof in Venlo, waar onlangs dertig ruime zorgstudio’s voor mensen met complexe lichamelijke aandoeningen zijn gerealiseerd. Behalve optimale zorg is sfeer een essentieel onderdeel van dit nieuwe zorgcomplex. Hoe hier invulling aan wordt gegeven? Dat leest u verderop in deze uitgave, waarin we tevens aandacht besteden aan woonzorgcentrum De Gerda in Sint-Niklaas, zorggebouw Aqua Viva in Nijmegen en de nieuwbouw van Hof ter Schelde in Antwerpen, evenals aan een tweetal congressen; het TotaalOK-congres in Utrecht en het VTDV-congres in Genk.

Ik wens u weer veel leesplezier!

Lieke van Zuilekom

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: