Magazines / Nr 04 2016

Nr 04 2016

Geef fijnstof geen kans!

Luchtkwaliteit in zorginstellingen is al langere tijd een punt van aandacht. Niet verwonderlijk, want in de zorg is het van groot belang dat het leefklimaat optimaal is en dat infecties geen kans krijgen. De meeste instellingen zijn bekend met de noodzaak van goede ventilatie en al vrij ver met systemen die CO2 uit de lucht filteren. Minder bekend is echter dat ook fijnstof in het binnenmilieu een negatieve uitwerking kan hebben op de gezondheid van mensen. Ziekmakers zoals allergenen, schimmels en bacteriën veroorzaken oog- en luchtwegirritaties, vermoeidheid, hoofdpijn en koorts. Het is dan ook van groot belang dat fijnstof uit de lucht wordt gefilterd. Moeten we dan nog beter ventileren? Nee, zult u lezen in deze editie van Bouwen aan de Zorg. Om de strijd met fijnstof aan te pakken, speelt de keuze voor de vloer een grote rol.

In onze special Vloeren en wanden kunt u lezen waaraan de vloer in een zorginstelling moet voldoen, om allergenen, schimmels en bacteriën geen kans te geven én om tegelijkertijd een opti- maal comfort te realiseren. Want ook dat hoort bij het binnenklimaat.

Daarnaast hebben we weer een aantal mooie projecten voor u verzameld. Zoals de bouw van Woon- zorgcentrum Amphora in Wingene, dat ruimte biedt aan 135 zorgstudio’s, tien kamers voor kortver- blijf, vijf assistentieflats voor echtparen, een dagverzorgingscentrum en het lokaal dienstencentrum. In Amphora staan comfort, interactie en een huiselijk karakter centraal. Architect en bouwheer kozen voor een open huis met brede gangen en inspringende deuren, waarachter gezellige kamers schuilen met sfeervol meubilair en een fraaie afwerking. De eetplaats en salon per leefgroep zijn strategisch op de hoeken van het gebouw geïntegreerd, waardoor de afstand naar de zorgstudio’s klein blijft en een maximale interactie met de omgeving mogelijk is.

Eenzelfde filosofie kenmerkt De Mispelaer, een woonproject in Maasmechelen, waar een perfecte mix is gevonden tussen voorzieningen voor de actieve senior en voorzieningen die inspelen op de eventuele noden van de bewoners. Zo zijn alle deuropeningen perfect toegankelijk voor rolstoelen. De slaapkamer en badkamer zijn toegankelijk via schuifdeuren en aan de lavabo in de badkamer is een onderrijdbaar tablet voorzien. Bovendien zijn alle flats uitgerust met een noodoproepsysteem.

Tot slot besteden we in deze Bouwen aan de Zorg aandacht aan verschillende beurzen en tentoon- stellingen, zoals de komende HEALTH&CARE, Security, Nationale CleanroomDag en Intensive Care en blikken we terug op de Dag van het Zorgvastgoed 2016 en het Zorgvastgoedcongres 2016.

Ik wens u weer veel leesplezier.

Lieke van Zuilekom

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: