Magazines / Nr 05 2016

Nr 05 2016

Innovaties in de zorg

De behoefte aan innovatie in onze gezondheidszorg is vandaag de dag groter dan ooit. Niet alleen omdat de tijd hierom vraagt – maatschappelijke en technologische ontwikkelingen stellen ons in staat om steeds weer nieuwe oplossingen te bedenken en zorgconcepten te ontwikkelen – maar vooral omdat het moet: de vraag naar zorg stijgt immers en ook de kosten nemen toe. Om de kwaliteit en betaalbaarheid van zorg ook in de toekomst te kunnen garanderen, moeten nu stappen worden gezet. Gelukkig zijn zorgpartijen zich hiervan bewust. Dat bleek onder andere tijdens de eerste editie van de vernieuwde vakbeurs Health&Care, waar ‘innovatie’ één van de sleutelbegrip- pen was. In de Startup Village toonden tien piepjonge ondernemingen hun nieuwe applicaties aan de bezoekers. En ook de academische wereld was prominent vertegenwoordigd op de vakbeurs. Zo werden de resultaten van het in 2014 opgestarte onderzoeksproject STAFF (gecoördineerd door Hogeschool VIVES en Katholieke Universiteit Leuven) voor het eerst gepresenteerd en in een nage- bouwde woonzorgkamer toegepast.

Ook het ruime aanbod aan producten en diensten van 280 toeleveranciers vormde een perfecte voedingsbodem voor inspiratie. In deze editie van Bouwen aan de Zorg hebben we een aantal van die producten en diensten voor u verzameld. Waaronder mogelijkheden voor dynamische beweg- wijzering, ‘rental services’ voor de zorg, toegangscontrolesysteem en vloerbedekkingen, leuningen en muurbekleding op maat. Daarnaast hebben we weer een aantal prachtige projecten voor u beschreven. Zoals de uitbreiding van woonzorgcentrum Oosterzonne in Zutendaal met een nieuwe woonzorgvleugel, waarin ‘innovatie’ en ‘avant-garde’ sleutelbegrippen zijn. De 33 ruime zorgkamers beschikken elk over een volwaardige badkamer, grote raampartijen en een uiterst warme, huiselijke inrichting. Doordat het complex beschikt over enkele unieke troeven zoals royale ontspannings- en activiteitenruimtes, heeft Oosterzonne de allure van een zorghotel, zo omschrijven de makers.

Bijzonder is ook het artikel over residentie Belle Epoque, gelegen in de schitterende nieuwe wijk Duinewater in Knokke-Heist, op wandelafstand van het station. Dit unieke zorgconcept verzamelt onder één dak een woonzorgcentrum, een centrum voor kortverblijf, een beschermende eenheid voor bewoners met dementie en twintig assistentiewoningen, met een service die qua hotellerie en restauratie aan de normen van een vijfsterrenhotel beantwoordt. Binnenin is het gebouw afgewerkt met de meest hoogwaardige materialen, zoals bamboeparket, houten lambrisering, vloerverwarmde keramische parkettegels, et cetera, waarbij de zorgvoorzieningen zoals gehospitaliseerde bedden, meldingssysteem, muurgeleiders en een zwembadlift op haast onzichtbare wijze in de afwerking zijn geïntegreerd.

Blader snel verder en mis ook de artikelen over Corte Foort in Oss, het nieuwe OK-complex van UMC Utrecht en de verbouwing van Brandwondencentrum Beverwijk niet.

Ik wens u weer veel leesplezier!

Lieke van Zuilekom

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: