Magazines / Nr 05 2018

Nr 05 2018

Het ‘ziekenhuis van morgen’ staat in Mechelen

Op 15 oktober verwelkomde het gloednieuwe AZ Sint-Maarten in Mechelen zijn eerste patiënt. Een mijlpaal waar de directie van het ziekenhuis twaalf jaar lang reikhalzend naar heeft uitgekeken.

Het verhaal achter het nieuwe AZ Sint-Maarten is intussen alom bekend: drie verouderde campussen versmelten via een ambitieus nieuwbouwproject tot een grootschalige ‘healing environment’ langs de Liersesteenweg in Mechelen. Het minste wat je kunt zeggen, is dat de realisatie van deze omvangrijke zorgomgeving een werk van de lange adem was. De eerste zorgnota dateert immers al van medio 2006. In mei 2007 gaf de Vlaamse overheid haar fiat, waarna de betrokken architecten en studiebu- reaus werden aangesteld. In 2008 startte VK Architects & Engineers met het ontwerp van het nieuwe ziekenhuis, op basis van de deskundige input van een 46-tal specialistische gebruikersgroepen. In mei 2013 werd de subsidieaanvraag goedgekeurd en vijf maanden later startte aannemer MBG met de ruwbouwwerken. Een half decennium na de eerstesteenlegging en meer dan twaalf jaar na de start van de eerste voorbereidingen is het nieuwe AZ Sint-Maarten eindelijk een feit.

Naar aanleiding van de definitieve oplevering van dit bijzondere project, hebben we uitvoerige ge- sprekken gevoerd met een groot aantal betrokken partijen. Van de technisch directeur en projectleider tot en met de architect, aannemer, projectingenieur en het studiebureau. En van de leveranciers van de installatietechnieken, zonwering, toegangscontrolesystemen en optimalisatiesoftware tot en met de leveranciers van het los meubilair, de liften en het maaltijddistributiesysteem. Verderop in deze uitgave leest u álles over dit bijzondere project.

Daarnaast besteden we in deze Bouwen aan de Zorg aandacht aan de nieuwbouw en verbouw van het Maastricht UMC+. Tijdens een recent seminar vertelden verschillende betrokkenen over het ont- werp en de realisatie van het OK-complex, dat maar liefst 20 state-of-the-art OK-ruimtes huisvest. Of wat dacht u van De Campagne in Maastricht, een nieuwe woonlocatie voor mensen met dementie waarin beleving, welzijn en zorg perfect hand-in-hand gaan? In ons themakatern over Medische In- richting presenteren diverse specialisten hun nieuwste medische producten: van een koelkast voor moedermelk tot en met accessoires voor spine chirurgie, brancards en schermen. De uitgave wordt gecompleteerd met het 12,5 jarig jubileum van wissner-bosserhoff Nederland én een vooruitblik op de MEDICA 2018 in Düsseldorf.

Ik wens u weer veel leesplezier!

Lieke van Zuilekom

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een:

badz6-2018