Magazines / Nr 06 2017

Nr 06 2017

‘Het ziekenhuis van de toekomst’

Het Rode Kruis Ziekenhuis, Siemens Healthineers en de gemeente Beverwijk zijn eind november gestart met een onderzoek naar de bouw van een hypermodern ziekenhuis. Met het ‘ziekenhuis van de toekomst’ wil het RKZ zich onderscheiden door hoogwaardige specialistische zorg, een hoger serviceniveau en patiëntvriendelijke logistiek. Hierbij worden polis en diensten beter op elkaar afge- stemd en krijgt het ziekenhuis de ruimte om multidisciplinaire zorg praktisch in te richten.

‘Het huidige RKZ betreft een negentig jaar oud gebouw dat voor veel geld gerenoveerd moet worden, waarbij wij niet alle denkbare voordelen hebben als bij nieuwbouw. Denk bijvoorbeeld aan de meest actuele technologieën en een flexibel IT-infrastructuur’, zegt Sandra de Jong, communi- catiemanager van het Rode Kruis Ziekenhuis in Zorgvisie. Daarom kwam Siemens Healthineers met een voorstel voor een partnership om een nieuw ziekenhuis te bouwen.

De samenwerking tussen het ziekenhuis en hightechbedrijf is uniek volgens Sjaak van der Pouw, Director Enterprise Services & Business Innovation bij Siemens Healthineers. ‘Wij willen zorg naar een hoger niveau tillen met onze kennis en technologie. Siemens Healthineers wil voor de Nederlandse ziekenhuizen slimme zorginfrastructuren ontwikkelen’, vertelt hij. Het gloednieuwe ziekenhuis wordt daarom volledig door Siemens Healthineers gefinancierd. Daarbij huurt het RKZ als partner het ziekenhuis van Siemens Healthineers, maar blijft zij wel volledig verantwoordelijk voor klinische beslissingen. Siemens Healthineers verwacht de eerste resultaten van het onderzoek over ongeveer zes maanden. Hoeveel het project gaat kosten, is nog onbekend.

Kennis en de nieuwste technologieën spelen ook een sleutelrol in de ziekenhuisprojecten die we in deze Bouwen aan de Zorg voor u hebben verzameld. Met naast het onderzoek van het Rode Kruis Ziekenhuis ook de nieuwbouw van het Erasmus MC in Rotterdam, het Amphia in Breda en AZ Delta Roeselare. Ook de moeite waard zijn het interview met Healthcare Award-winnaar Douwe Kiestra en met WHO CARES, een initiatief van onder meer het Atelier Rijksbouwmeester, de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) en Humanitas, die wonen en zorg op wijkniveau willen samenbrengen. De artikelen worden gecompleteerd met verschillende verhalen van ziekenhuisleve- ranciers, die in deze editie hun nieuwste producten en toepassingen presenteren. Ik wens u weer veel leesplezier.

Lieke van Zuilekom

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: