Magazines / Nr 06 2018
badz6-2018

Nr 06 2018

AANDACHT VOOR DETAIL, AANDACHT VOOR DE MENS

Wellicht was het u al opgevallen, Bouwen aan de Zorg heeft een nieuwe op- maak en een nieuw logo. Nog meer kwalitatieve aandacht voor innovatieve zorgprojecten, willen wij aankondigen én uitstralen. Veel in de architectuur, realisatie, gebouwafwerking en projectinrichting draait immers om details. Die kunnen het verschil maken, en doen dat altijd in de zorg.

U leest het bijvoorbeeld terug in de coverstory, over het multifunctionele nieuwe restaurant van het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop, u gaat daar- naast lezen over het vernieuwende realisatieproces in het MMC locatie Veldhoven, en over aantrekkelijke, nieuwe zorggebouwen in Tilburg-West, Overloon en Oud-Beijerland. De menselijke maat krijgt ook steeds meer aandacht in de universitaire ziekenhuizen van Vlaanderen; UZ Gent en UZ Leuven tonen aan dat Nederland op dat vlak nog wel iets van de zuiderbuur kan leren. En, als algemene constatering: partijen pleiten over en weer voor meer integrale samenwerking in de bouwkolom – zowel in Nederland als in Vlaanderen.

Aandacht voor detail is aandacht voor de eindgebruiker, meer nog dan het perfectioneren van het bouwkundige eindresultaat. Communicatie maakt het verschil, betogen ook de deelnemers van het congres OK Transparant in het Amsterdam UMC. Een pilot met een ‘black box’ in de operatieka- mers van de locatie AMC resulteerde in toegenomen patiëntveiligheid en meerwaarde voor het OK-personeel. ‘We gaan van veilig naar ultra-veilig’, aldus de initiator. In Het Interview vraagt ActiZ kerngroeplid Wonen en Zorg Hans Groenendijk onder meer aandacht voor het gat tussen thuis- zorg en intramurale verpleging, en dat houdt onder meer in: aandacht voor eenzaamheid. In Arnhem ontmoetten deskundigen uit de ontwerppraktijk elkaar voor het 4de Wiegerinck-congres, waarin onder meer de combinatie van thuiszorg met ziekenhuiszorg door middel van slimme apps werd gede- monstreerd. Ook hier geldt: hoezeer de techniek ook voortschrijdt en we de rationele kant perfectioneren, menselijke communicatie zorgt voor de laatste zet.

Aandacht is niet slechts een extraatje, zeker niet in de zorg. Met de nade- rende familiefeestdagen in gedachten, mag dat best eens worden benadrukt. Wij wensen u in ieder geval een fijne kerst en een prettige jaarwisseling,

Jan-Kees Verschuure

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: