Magazines / Nr 06 2019

Nr 06 2019

Digitaal en logistiek geperfectioneerd, veilig en hygiënisch

Voor u ligt de ziekenhuisspecial van Bouwen aan de Zorg. Wellicht zal het u als bestuurder, facilitair verantwoordelijke of zorgbouwpartij niet verbazen, maar het Nederlandse en Vlaamse zorglandschap verandert in rap tempo. Waar nieuw wordt gebouwd, wordt vooruitgekeken op basis van total cost of ownership, met verduurzaming, digitalisering en flexibel vastgoed als dragers. De bouwindustrie is er klaar voor, tonen bijvoorbeeld de partners van het nieuwe Amphia in Breda. 80.000 m² nieuw vastgoed, logisch gearrangeerd rond ziektebeelden en een hypermodern interventiecentrum; scheiding van topklinische en high turnover-ziekenhuiszorg.

De bouwpartner zit daarbij steeds vroeger aan tafel, niet alleen met ontwerppartijen en de bouwstaf van het ziekenhuis, zelfs met gebruikers. Juist met gebruikers, zeggen de geïnterviewden in dit nummer. Van het buizenpostsysteem tot de eindinrichting van de OK’s, tot deurdrangers toe is de gebruiker in beeld. En zo hoort het ook. Ontwerpen en bouwen voor de zorg is zakelijke dienstverlening en altijd mensenwerk. Als de no-nonsense mentaliteit van de bouwer hierop inspeelt, krijg je het beste van twee werelden: verdienen aan een goed proces én het beste eindresultaat. Dat leidt tot goede relaties, in het Amphia doorgezet naar de renovatie van de bestaande bouw.

Ook in Vlaanderen wordt vernieuwd, en wederom met een menselijke maat. Doelgroepgerichte opvang wordt steeds meer gangbaar, bijvoorbeeld als het gaat om de behandeling van kinderen.
De nieuwbouwprocessen van AZ Delta in Roeselare en Imelda in Bonheiden blinken uit door een integrale aanpak. Zo’n zin uitspreken is eigenlijk niet nodig. Zouden zorgbouwprojecten niet altijd integraal moeten worden aangepakt? Het is een retorische vraag. We mogen trots zijn op onze ziekenhuisbouw, die artsen en verpleegkundigen beter doet functioneren, alle gebruikers prettiger doet verblijven en de patiënt een betere healing environment biedt. In gewoon Nederlands: een sneller herstel, want ziek zijn wil niemand.

Jan-Kees Verschuure

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: