Tagarchief: Adegeest

Aangenaam wonen in Adegeest

Buiten-3
Lees het gehele artikel

Midden in het groen, tegenover het Burgemeester Berkhoutpark in Voorschoten, staat sinds kort het nieuwe onderkomen van woonzorgcentrum Adegeest. Het moderne pand van Zorggroep Florence gaat naadloos op in de directe omgeving. Het biedt plaats aan 41 zelfstandige woonzorg huurappartementen voor mensen met een (thuis-)zorgindicatie, en groepswonen voor 58 mensen met een intramurale zorgindicatie. Alle huurwoningen zijn inmiddels betrokken; eind augustus volgen de groepswoningen.

“Het is een schitterend gebouw geworden”, vertelt Ruud Stemerdink, manager Vastgoed en Facilitair van Florence. “Het oude pand voldeed niet meer en was te klein geworden. Renovatie was relatief duur, daarom hebben we voor nieuwbouw gekozen. Daarbij wilden we overheidsindifferent te werk gaan, omdat we minder afhankelijk van de continu veranderende overheidsfinanciering willen worden. Wij denken dat bij ouderen de behoefte aan zelfstandig blijven wonen steeds groter wordt en hebben daarop geanticipeerd. We hebben dus naar een ontwerp gezocht waarbij de nadruk meer op wonen dan op zorg ligt, maar waar mensen wel overal de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben.”

Prettig wonen
Roel van Bakel van PBV Architecten bleek de juiste architect. Hij is vooral gespecialiseerd in woningontwerp. Zijn objectieve, vernieuwende benadering waarin de woonfunctie centraal staat, past precies bij de door Florence beoogde uitgangspunten. Van Bakel: “Adegeest is ontworpen als een groot huis, bedoeld om prettig te wonen. Het is een alzijdig, transparant gebouw zonder duidelijke achterzijde. Omdat je van alle kanten op het groen kijkt, geeft dat veel buitenbeleving. Die transparantie en open sfeer in combinatie met geborgenheid, is overal doorgevoerd. Dat vertaalt zich onder meer in niet te grote ruimten die met elkaar in verbinding staan en verschillende sferen uitstralen.”

Indeling gebouwen
Het was de uitdaging Adegeest zodanig op te delen, dat het als het ware met de directe omgeving zou versmelten. Daar vind je vooral laagbouw en een kleinschalig drielaags appartementencomplex. Deze visie leidde tot een verzameling woongebouwen van drie en vier verdiepingen, met elkaar verbonden in een H-vorm. Korrelig en in fragmenten opgebouwd, waardoor het geheel een menselijke schaal krijgt. In de ene vleugel bevinden zich de woonzorgappartementen, alle met balkon; in de andere de negen woningen voor groepen. Iedere bewoner heeft daar een ruime kamer en eigen sanitaire voorzieningen. Elke groepswoning heeft eveneens een gezamenlijke huiskamer met balkon, of een veilig afgesloten tuin of dakterras. De verbindende middenzone bevat de hoofdentree en algemene voorziening-en. Hier bevinden zich een kapsalon, een winkel, ruimten voor fysiotherapie, dagopvang, en op de verdieping kantoren. Evenals de opvallende, hoge Tuinkamer, onder andere bedoeld als multifunctionele ontmoetingsruimte. De glazen achterzijde kijkt uit op een grote tuin. De Tuinkamer is verbonden met het kleinschalige restaurant ernaast. Volgens Stemerdink krijgt dit middendeel met name een ontmoetingsfunctie. “We willen zoveel mogelijk reuring. Daarom zijn naast bewoners ook mensen uit de wijk van harte welkom.”

Thuisgevoel
Volgens de architect is er veel aandacht besteed om de binnen- en buitenzijde een vriendelijke, huiselijke uitstraling te geven. “Dat zie je aan de toepassing van een kap in plaats van een plat dak, de afwisselende vormen van het gebouw, de vele raampartijen en de grote balkons. En aan de gevel van roodachtig genuanceerde baksteen met structuur, die op de hoogste verdieping overgaat in een witte kleur, om het pand minder massaal te laten lijken.”
Binnen heeft Burobas interieurarchitecten het huiselijke element overal doorgevoerd. Het interieur is traditioneel met een moderne uitstraling. In de algemene ruimten ligt een lichte Tarkett-vloer in visgraatmotief. Overal wanden met een lichtgekleurde houten lambrisering, schilderwerk in pasteltinten en behang met bloem- en vogelmotieven in de tuinkamer en het restaurant. Verder klassiek ogend, maar modern uitgevoerd meubilair. In verschillende ruimten zijn zelfs gasopenhaarden geplaatst. Alles om zoveel mogelijk thuisgevoel te creëren.

Lange termijn
Daarbij is het pand duurzaam en op de toekomst gericht. Stemerdink: “We vinden het belangrijk dat het gebouw geschikt is voor eenduidig gebruik op de lange termijn. Vandaar dat het zoveel lijkt op thuis wonen, het zou zomaar vijftig jaar gebruikt kunnen worden. Maar als dat niet meer kan, moet het gebouw eenvoudig op een andere manier te gebruiken zijn. Daarom is bij de constructie binnen een kolommenstructuur toegepast, die het makkelijk maakt het gebouw anders in te delen. Dit geldt eveneens voor de eenvoudig demonteerbare metalstudwanden. Ook in andere elementen zie je het duurzaamheidsaspect terug. We beschikken bijvoorbeeld over WKO- en aardwarmte-installaties. En we hebben zoveel mogelijk kwalitatief hoogwaardige, onderhoudsvrije materialen toegepast, met een lange levensduur. Aluminium kozijnen die niet geschilderd hoeven worden, keramische dakpannen, slijtvaste Tarkett-vloeren en verf op waterbasis. Per slot van rekening moet het gebouw minimaal dertig, maar liefst zo’n vijftig jaar mee.”

Tekst: Irene Teunissen
Foto’s: PBV architecten

Vervoort Meubelen toonaangevend in interieurtotaalprojecten
Vervoort Meubelen heeft Adegeest voorzien van al het losse meubilair. Dit gebeurde in opdracht van Buro Bas interieurarchitecten. Tafels, stoelen, relaxfauteuils, tafellamp-en, kasten, zelfs de vogelkooitjes voor de Tuinkamer heeft het bedrijf uit Goirle geleverd. Elke ruimte heeft zijn eigen sfeer en identiteit, en het meubilair levert daar een belangrijke bijdrage aan. “We wilden vooral een omgeving creëren die door iedereen als prettig wordt ervaren en waar bewoners, bezoekers en werknemers zich herkennen in de inrichting. Het gaat erom dat zij zich welkom en op hun gemak voelen”, zegt manager Zorg, Arjan Schipper. Dit heeft geleid tot klassiek ogend meubilair, passend bij de doelgroep. Uitgevoerd in mooie, moderne materialen, kleuren en dessins. Het materiaal is milieuvriendelijk en brandvertragend. Eveneens is rekening gehouden met hygiëne en optimale reinigingsmogelijkheden. Het meubilair bevat een goede balans tussen design en functionaliteit. Vervoort Meubelen kreeg de order omdat het bedrijf op basis van kwaliteit en prijs als beste uit de bus kwam. Schipper: “Vervoort Meubelen is toonaangevend in het produceren en leveren van meubilair en interieurtotaalprojecten. We hebben een brede collectie en werken voor bedrijven en organisaties, variërend van horeca tot onderwijs en zorg. Wij leveren alles vanuit het eigen assortiment en in eigen beheer. Dat maakt ons heel flexibel en daarom kunnen wij goed aan de wensen van de klant voldoen. Want die staat bij ons altijd centraal!”

Binnen-2

FEITEN EN CIJFERS
PROJECT Woonzorgcentrum Adegeest te Voorschoten
Opdrachtgever Stichting Zorggroep Florence
Zorgverlener Stichting Zorggroep Florence
Architect PBV Architecten, Wassenaar
Los-meubilair Vervoort Meubelen, Goirle
Vloer Tarkett, Oosterhout
Bouwtijd april 2014 – juli 2015
Start sloop februari 2014
Oplevering sloop april 2014
Start nieuwbouw 22 april 2014
Oplevering 17 juli 2015
Totale oppervlakte terrein 7.045 m2
Totale oppervlakte gebouw n11.131 m2 BVO
Capaciteit Totaal 93 plaatsen; 47 lichte en 52 zware plaatsen
Totale bouwkosten totale investering 19,0 miljoen euro (incl. btw)
Aantal bedden 52 bedden zware zorg
Aantal huiskamers PG-vleugel 6
Restaurant 40 zitplaatsen (exclusief Tuinkamer)