Tagarchief: Möhringer Liften

Dedicated lift verbindt vitale functies van UMC Utrecht

Nieuwe-situatie-zijkant
Lees het gehele artikel

De nieuwe lift in het atrium van het UMC Utrecht maakt een verbinding tussen de OK-complexen, het IC-Centrum en de Spoedeisende Hulp. Zo wordt een directe, veilige weg voor patiënten gecreëerd tussen de verschillende stadia van genezing. De grotendeels transparante schacht heeft een stalen opbouw met gelaste kokerprofielen.

De schacht is bekleed met glas en RVS-beplating. De kooi is, vanwege de privacy van de patiënt, ondoorzichtig. Aan de bovenzijde nabij het atriumdak maakte Aalberts Bouw Zeist de liftschacht – onderdeel van de hoofddraagconstructie – rookwerend. Dit gebeurde op basis van een uitgebreid Programma van Eisen van UMC Utrecht.

De lift is een product van Möhringer Liften en biedt voldoende ruimte voor een patiënt in een groot IC-bed met alle apparatuur, artsen en verplegend personeel erbij. De verlichting heeft dezelfde kleur als natuurlijk daglicht, zodat een arts een patiënt goed in de gaten kan houden. De voeding van de lift is aangesloten op de preferente stroomvoorziening en er zijn stopcontacten met medische aarde. Zo kan de apparatuur ook bij een calamiteit functioneren. Daarnaast maakt de lift gebruik van energieterugwinning door de remenergie om te zetten in elektriciteit.

De zorgprocessen mochten geen overlast ondervinden van de sloop- en bouwwerkzaamheden. Het werk aan de installatie en schacht is vooral in de avond en op zaterdag uitgevoerd. De bouwer gebruikte dichte schotten tegen de stof en ventilatoren voor het afvoeren van (las)geuren. Het just-in-time monteren van de lift liep deels parallel met bouwwerkzaamheden aan het glazen atrium. Werkzaamheden moesten daar haarfijn op worden afgestemd.