Tagarchief: Oirschot

Vernieuwd zorgcentrum Sint Joris biedt vrijheid in beschermde omgeving

Lees het gehele artikel

Korte lijnen tussen bouwteamleden borgen kwaliteit en efficiency

De nieuwe hoofdlocatie van Joris Zorg in Oirschot biedt zoveel mogelijk bewegingsvrijheid in een beschermde context. Met de renovatie en nieuwbouw anticipeert de zorginstelling op de groeiende vraag naar verpleging in een kleinschalige setting. Het ontwerp wordt breed gedragen door de vele manieren van inspraak van de mensen op de werkvloer, bewoners en familie. Dit resulteerde bijvoorbeeld in de toevoeging van koeling in het gebouw. Korte lijnen tussen de architect, de aannemer en de zorginstelling kwamen de kwaliteit en efficiency van het bouwproject ten goede.

Vanwege de groeiende verpleegzorgvraag – door de vergrijzende bevolking – is zorgcomplex Sint Joris gereorganiseerd en uitgebreid. Kern van de vernieuwbouw in Oirschot is het entreevolume met leefplein. Hier bevinden zich bijvoorbeeld een kapsalon en een restaurant met grote televisie en biljart. Door het houtgebruik in de vloer en de kolom- en wandafbouw wordt een ‘bruin café’-sfeer gecreëerd. Vele raampartijen en doorkijkjes geven de centrale ruimte een open karakter. Vanuit het restaurant kijken aanwezigen uit op de nieuwe binnentuin, die is ontworpen door studenten van de HAS uit ‘s-Hertogenbosch.

“We investeerden in de bewegingsvrijheid van onze cliënten”, zegt bestuurder Arnold Vosters namens Joris Zorg. “Ons vernieuwde zorgcentrum is open en gastvrij. Waar bijvoorbeeld vroeger vaste tijden waren voor het eten en drinken, kunnen cliënten, familieleden en buurtbewoners nu tussen 8.00 en 21.00 uur kiezen wat en wanneer ze consumeren. Onze maaltijden worden gemaakt van streekproducten en ter plaatse uitgeserveerd of bezorgd bij mensen thuis. De centrale ruimte nodigt uit tot ontmoeting en verenigingsactiviteiten.”

Beschermde woonomgeving
De psychogeriatrische cliënten leven sinds de oplevering in groepen van acht samen en delen een woonkamer. Voorheen was de groepsgrootte zestien. Iedere cliënt heeft in dit gedeelte een eigen slaapkamer en sanitaire ruimte. De somatische cliënten hebben een geheel eigen appartement.

“De gerenoveerde en nieuwe ruimtes van Joris Zorg in Oirschot worden met klimaatplafonds verwarmd, gekoeld en geventileerd”, vertelt projectarchitect André van de Ven, die ook de directie op het project voerde. Op voorspraak van de bewoners werd koeling toegevoegd in het ontwerp, om extreem hete dagen gerieflijk door te komen. De nieuwe klimaattechniek zorgt niet alleen voor meer comfort, maar is door het gebruik van warmte en koude uit de grond ook energiezuiniger dan de oude techniek. Het gebouw is daarnaast voorzien van een dwaaldetectiesysteem om mensen met dementie zoveel mogelijk tegen zichzelf te beschermen. Ook is de brandcompartimentering per kamer geregeld, om deze kwetsbare groep extra veiligheid te bieden.”

In gebruik blijven
Het project is gefaseerd uitgevoerd om de bouwhinder en het aantal verhuisbewegingen te beperken. Enkele cliënten zijn tijdelijk elders op het terrein gehuisvest. De bouwwerkzaamheden begonnen bijvoorbeeld niet te vroeg in de ochtend en eindigden ’s avonds bijtijds.

“Begin april 2013 stak Bouwgroep Moonen de eerste schop in de grond”, zegt Vosters. “Eerst werd begonnen met de nieuwbouw aan de Doctor van Wamelstraat. Zo kon het zorgcomplex in gebruik blijven. Drie verdiepingen werden ingedeeld in separate wooneenheden en aan de Jorisstraat is een geheel nieuwe entreevleugel gebouwd. Vervolgens begon de renovatie van het bestaande vastgoed.”

Ook Van de Ven is positief over het verloop van het project. “Bijzonder was de interesse van diverse bewoners in het project. Sommigen namen een stoeltje mee en gingen kijken naar de voortgang van de bouw”, zegt hij. “Het project is in december 2014 opgeleverd, inclusief een compleet nieuw buitenterrein. Het werk verliep voortvarend door de korte lijnen met de aannemer en hoofd bedrijfsvoering van Joris Zorg. De inzet van Gerard van den Tillaart van Joris Zorg was bijvoorbeeld bijzonder groot. Door de pragmatische houding van het hele ontwerp- en bouwteam, kunnen we terugkijken op een geslaagd project.”


Gastvrijheid centraal in nieuw restaurant met grand café
Het vernieuwde complex van Joris Zorg in Oirschot kreeg een bijzonder grand café en restaurant. Moeleker is verantwoordelijk voor het ontwerp en de inrichting. De onderaannemer uit Goes adviseert, ontwerpt, levert en beheert efficiënte, duurzame totaaloplossingen voor de professionele keukeninrichting. Moeleker beheert ook al twintig jaar de bestaande keuken in Oirschot, die het bedrijf zelf bouwde. Ook het oude restaurant was van de hand van Moeleker.

Gastvrijheid stond centraal in het ontwerp van de nieuwe horecavoorziening van Joris Zorg. Aanwezigen worden bediend door gastvrouwen, die het eten (laten) serveren. In een huiselijke setting kunnen cliënten, familieleden en buurtbewoners genieten van een hapje, drankje of complete maaltijd. Waar bewoners vroeger ruim van tevoren moesten kiezen wat ze wilden eten, kan nu ter plaatse worden gekozen. De keukens zijn compleet en modern, zodat snel ingespeeld kan worden op individuele wensen. Het restaurant en grand café nodigen uit om gezellig mee te eten.


feiten & cijfers

Zorgverlener:    Joris Zorg, Oirschot
Architect:    André van de Ven Architecten BV, Oirschot
Aannemer:    Bouwgroep Moonen
Bouwmanagement:    André van de Ven Architecten BV, Oirschot
Constructeur:    Tielemans, ‘s-Hertogenbosch
E-installaties:    Mansveld, Eindhoven
W-installaties/klimaatbeheersing/sanitair:    Snoeks, Valkenswaard
Vast interieur:    Van Diessen
Keukens:    Treuren montage, Vlijmen
Los meubilair/stoelen/tafels/banken/gordijnen:    Thereca, Hasselt
Vloer/gordijnen:    Spaan
Vloeren:    Frunt
Grootkeuken/restaurant:    Moeleker, Goes
Bouwtijd:    20 maanden, mei 2013 – december 2014
Oplevering:    december 2014
Totale bouwkosten:    14 miljoen euro, inclusief btw
Aantal: bedden    141
Aantal: huiskamers    pg 4, somatiek 5
Restaurant:    140 plaatsen

 

 

Tekst: Martijn van den Bouwhuijsen    Foto’s: James van Leuven, Martijn van den Bouwhuijsen en André van de Ven