Tagarchief: OK-complex Nij Smellinghe

Moderne, lichte vloeren voor nieuw OK-complex Nij Smellinghe in Drachten

Forbo-Floorings-vloeren-in-operatiecomplex-Nij-Smellinghe-2
Lees het gehele artikel

Fraaie combinatie van duurzaamheid en uitstraling

VMEZ Architecten verbouwde en vernieuwde onlangs het operatiecomplex van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten tot een aangename, mooie en duurzame afdeling. Aan het OK-complex werd onder andere een hybride operatiekamer toegevoegd. Tijdens de bouw speelde de duurzaamheidsambitie van het ziekenhuis, dat in 2030 energiepositief wil zijn, een belangrijke rol. Daarnaast stond het creëren van een aangename omgeving voor patiënten en medewerkers centraal. De toegepaste vloeren van Forbo Flooring passen perfect in dit plaatje. 

In Nij Smellinghe, dat MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) hoog in het vaandel heeft, wordt echt samengewerkt aan duurzame zorg. Zowel met medewerkers als met patiënten. Beide doelgroepen werden bijvoorbeeld gevraagd om hun wensen en ervaringen te delen voor de verbouwing. Dat heeft uiteindelijk geleid tot een fijne verblijfsomgeving voor patiënten en een aangename werkplek voor medewerkers, met veel daglicht, lichte kleuren, hoge plafonds en ronde vormen. Een echte healing environment.

Transparant en licht

Zo is het nieuwe OK-complex bewust heel transparant en licht. Anders dan bij een klassieke OK is gekozen voor veel ramen, zodat overal naar buiten gekeken kan worden. Ook de keuze van kleur en materiaal is apart te noemen voor een ziekenhuis, met veel natuurlijke materialen zoals bamboe en hout en vloeren die licht van kleur zijn.

Duurzame materialen

Recycling speelde een voorname rol bij de verbouwing. VMEZ Architecten gebruikte waar mogelijk materialen en (delen van) installaties opnieuw, zoals de gipsplaten die vaak worden weggegooid. Daar waar recycling niet mogelijk was, werd gekozen voor zo duurzaam mogelijke materialen, zoals de toegepaste Forbo-vloeren die – aan het eind van hun levensloop – gemakkelijk gerecycled kunnen worden. In de operatiekamers en op de gangen ligt Sphera en in het ‘Vrouw en Kind Centrum’ en de spreekkamers is gekozen voor CO2-neutraal geproduceerd en circulair Marmoleum Linear.

Naast duurzaamheid was uitstraling een belangrijk criterium bij de keuze van de vloeren. Het ziekenhuis stelt het enorme aanbod aan kleuren en dessins dat Forbo levert op prijs, net als het feit dat de verschillende collecties onderling op elkaar zijn afgestemd. Ook het onderhoudsgemak van de Forbo-vloeren bevalt Nij Smellinghe.