Tagarchief: Onderzoek

Healing environment bij Amsterdam UMC Imaging Center

Amsterdam UMC Imaging Center 01 – Copyright William Moore 780px_0
Lees het gehele artikel

Het gebouw is de eerste vernieuwing bij de herinrichting van de VUmc Vrije Universiteit Medisch Centrum Amsterdam  Campus, waar ontmoeting, inspiratie en kennisuitwisseling centraal staat. In het ontwerp van het gebouw is veel ruimte voor daglicht. Dit zorgt voor geruststelling bij patiënten.

Imaging Center Amsterdam UMC

Aanpak

Aspecten van de healing environment zijn als volgt:

  • Het Imaging Center is het eerste gebouw, aangelegd aan de grote Botanische Tuin. Samen met de nieuwe gebouwen die in de toekomst zullen worden gebouwd, zal de Botanische Tuin worden omgevormd tot een omsloten binnentuin met een aangename verblijfskwaliteit voor zowel patiënten, zorgprofessionals, onderzoekers en overige bezoekers.
  • Er zijn korte looplijnen en heldere logistieke afwikkeling. Het Imaging Center is ingedeeld in verschillende zones, waarbij een duidelijke scheiding is gemaakt tussen personeels- en patiëntenstromen.
  • Sommige ruimtes hebben geen daglichttoetreding vanwege de functie van de ruimte (bijv. waar MRI magnetic resonance imaging ’s staan). Aan de achterzijde van deze ruimtes zijn zitplekken voor medewerkers gemaakt, aan het glas.
  • Het gehele gebouw kenmerkt zich door veel daglicht en uitzicht. Op het glas zit folie, waardoor wel van binnen naar buiten kan worden gekeken, maar er ook een zekere mate van privacy ontstaat. Van buitenaf kan je niet alles zien wat binnen gebeurt. Het vele daglicht zorgt voor geruststelling bij patiënten.
  • Het licht wordt gefilterd, zodat de ogen er adaptief goed mee om kunnen gaan en zodat het gebouw niet te veel opwarmt, waardoor het weer gekoeld moet worden.
  • Er is een prettige ontvangstruimte/vide waar gebruik is gemaakt van zachte tinten. Er kan door de gehele ruimte heen worden gekeken (doorzicht). Patiënten worden hier ontvangen door een hostess.
  • Er is overzicht gecreëerd zodat men niet lang hoeft te zoeken waar ze moeten zijn. De incheckbalie is goed vindbaar en er is een duidelijk overzicht van alle verdiepingen. Afdelingen waar de meeste toeloop is (waar de MRI’s staan) zijn heel toegankelijk gemaakt op de begane grond en eerste verdieping.
  • Er zijn prettige wachtplekken gecreëerd aan het atrium, waar licht en overzicht is en waar mensen op een prettige manier kunnen zitten. Er is keuze uit open plekken (lange tafels) waar mensen contact kunnen zoeken met elkaar en inhammen waar mensen zich kunnen terugtrekken. Zo wordt rekening met de verschillende manieren waarop mensen omgaan met stress.

Het Amsterdam UMC Universitair Medisch Centrum  Imaging Center is de winnaar van Architectenweb Zorggebouw van het jaar 2020 doordat ze erin geslaagd zijn een voor patiënten geruststellend gebouw te creëren.

Doel en doelgroep

Het doel is dat patiënten die die zich in een kwetsbare positie begeven zich op hun gemak kunnen voelen in een transparant gebouw met veel daglicht en tevens plekken met privacy. Het gebouw is bedoeld voor patiënten en medewerkers zoals zorgprofessionals en onderzoekers.

Werking

Literatuuronderzoek

  • Privacy bevordert het gevoel van welbevinden van patiënten.
  • Effectiviteit van werknemers wordt positief beïnvloed door de aanwezigheid van veel ramen.
  • Toegang tot veel daglicht heeft zowel een psychologisch als fysiologisch effect.
  • Uitzicht kan zorgen voor positieve afleiding voor patiënten en ramen beïnvloeden de werkzaamheden van personeel positief.

Aansluiting met andere Green Deal doelen

  • Het Imaging Center is toekomstbestendig gebouwd. De robuuste basis (zowel bouwkundig als installatietechnisch) zorgt ervoor dat installaties makkelijk kunnen worden aangepast. Zelfs zware componenten zoals MRI magnetic resonance imaging -apparatuur kan vervangen/verplaatst worden zonder relatief lastige bouwkundige maatregelen.
  • M.b.v. warmteterugwinning en zonnepanelen wordt bijgedragen aan minder CO2 carbon dioxide  uitstoot. 
  • Door de ligging van het Imaging Center is het makkelijk bereikbaar met het OV openbaar vervoer . Wanneer meer mensen met het OV het Imaging Center bezoeken kan dit ook bijdragen aan minder CO2 uitstoot.
  • De glazen gevel is voorzien van een reflecterende print. Hiermee wordt het daglicht gefilterd en een substantieel deel van de warmte gereflecteerd. Opwarming wordt zo gereduceerd.
  • Er is een retentiedak toegepast waarmee de gevallen neerslag gebufferd wordt en gedoseerd op het riool wordt afgegeven. Zo wordt overbelasting van het riool voorkomen.

Aandachtspunten uitvoering programma

Randvoorwaarden

  • Menselijke aandacht is niet vervangbaar. Een mooi gebouw moet alsnog worden aangekleed met menselijke aandacht (hostess).
  • De positie van het gebouw is erg belangrijk. Denk hierbij aan ligging (dichtbij OV openbaar vervoer , makkelijk vindbaar) en positionering (aan botanische tuin).

Succesfactoren

  • Het compacte volume van dit gebouw binnen een mega ziekenhuis zorgt voor overzicht en toegankelijkheid.
  • De drie-eenheid (productie, klinische zorg en (klinisch) onderzoek) is erg bijzonder. Men ontvangt de beste zorg met de beste persoonlijke aandacht in een licht en ruimtelijk gebouw.

Leerpunten

  • Het is een lang proces geweest (bijna 10 jaar van het initiatief tot oplevering). Dit moet een flexibel proces zijn; gedurende het ontwerp en daarna moeten nog wijzigingen kunnen worden aangebracht.

Stichting Semmy steunt nieuw onderzoek combinatietherapie hersenstamkanker bij kinderen

pb_stichtingsemmypmc_landscape-kopieren
Lees het gehele artikel

Stichting Semmy, dr. Esther Hulleman en drs. Hans Meel van het Prinses Máxima Centrum breiden de samenwerking uit om hersenstamkanker bij kinderen de wereld uit te helpen. Met een bedrag van maar liefst € 670.000 steunt Stichting Semmy het translationele onderzoek van dr. Hulleman.

Per jaar krijgen ongeveer tien kinderen de diagnose hersenstamkanker. Deze kinderen komen vrijwel allemaal te overlijden na een gemiddelde ziekteperiode van negen maanden. Hersenstamkanker heet ook wel diffuus intrinsiek ponsglioom (DIPG). Bij DIPG zit er een tumor geheel verweven met de hersenzenuwen in het hersengebied dat de pons heet. In dit gebied liggen vitale functies van het brein, zoals de ademhaling en het pompen van het hart. Hierdoor is operatief verwijderen onmogelijk. De huidige behandeling bestaat uit radiotherapie die levensverlenging, maar geen genezing, kan brengen.

Dr. Hulleman en drs. Meel bestuderen de biologische mechanismes van DIPG. Wat gaat er mis in de cellen die een tumor in de hersenstam veroorzaken? Door naar de verschillen in eiwitexpressie te kijken, ontdekten zij de invloed van een bepaald eiwit op de ontwikkeling van de tumor. Deze ontdekking staat aan de basis van het vervolgonderzoek dat zich richt op een nieuwe combinatie aan medicatie om DIPG te behandelen. Dit onderzoek wordt financieel ondersteund door Stichting Semmy. ‘Wij zijn zeer verheugd dat we de jarenlange samenwerking met Stichting Semmy voort kunnen zetten. Gezamenlijk hopen wij hiermee een nieuwe behandeling te kunnen ontwikkelen voor kinderen met een tumor in de hersenstam’, zegt dr. Hulleman.

John Emmerik en Nicole van Dijk-Bakker richtten Stichting Semmy in 2007 op, na het overlijden van hun zoon Semmy aan hersenstamkanker. De stichting zet zich sindsdien in om het onderzoek naar DIPG te stimuleren om zo de overlevingskansen voor ieder kind met deze aandoening te verhogen. ‘We zijn erg enthousiast dat we, na de jarenlange samenwerking met VUmc in Amsterdam, nu officieel deze samenwerking kunnen aangaan met het Prinses Máxima Centrum. We kijken uit naar de verdere ontwikkelingen van het onderzoek’, zegt Emmerik. Van Dijk-Bakker voegt daaraan toe: ‘We zijn heel dankbaar dat we dankzij onze donateurs het onderzoek naar een behandeling tegen DIPG kunnen voortzetten; te beginnen met het specifieke onderzoeksproject van dr. Hulleman en drs. Meel.’

Dit is de eerste contractuele samenwerking tussen Stichting Semmy en het Prinses Máxima Centrum. ‘We trekken al langer samen op bij verschillende projecten. Maar deze nieuwe vorm is een mooie start van een samenwerking die we in de toekomst verder hopen uit te bouwen’, zegt Laurens van der Flier, managing director Research van het Prinses Máxima Centrum. Eerdere samenwerking was er onder andere naar aanleiding van Tijn’s nagellakactie waarmee Stichting Semmy een robot voor het Prinses Máxima Centrum financiert. Zie ook: http://www.stichtingsemmy.nl/update-geldbesteding-nagellakactie/