Tagarchief: Onze-Lieve-Vrouw

Onze-Lieve-Vrouw in Geel Kleinschalig wonen rond een groene patio

P1040670
Lees het gehele artikel

Een woonzorgcentrum met pit, zo kun je Onze-Lieve-Vrouw in Geel in enkele woorden omschrijven. Opvallende accentkleuren, een interieurconcept dat gebaseerd is op recente en oudere filmklassiekers, een groene patio die zelfs in het gebouw prominent aanwezig is, een café dat bruist van de bedrijvigheid en ga zo maar door. Het moge duidelijk zijn: de rustige oude dag van de bewoners wordt hier actief ingevuld.

Het Onze-Lieve-Vrouw-complex in Geel is een atypisch woonzorgcentrum. Het biedt plaats aan 46 assistentiewoningen, (slechts) 51 woonzorgkamers en 5 kamers voor kortverblijf. Het grote aandeel assistentiewoningen en de kleine hoeveelheid woonzorgkamers komt voort uit de samenwerking met het verderop gelegen Zusterhof, dat voornamelijk uit zorgflats en woonzorgkamers bestaat. “We wilden weg van het stereotiepe idee van een rusthuis,” vertelt algemeen directeur Ludo Gielis. “Een woonzorgcentrum mag geen stigmatiserende omgeving zijn waar ouderen al hun autonomie en privacy verliezen, maar moet een plek zijn waar ze zich eerst en vooral thuisvoelen. We wilden dan ook een warm, eigentijds gebouw met een sterk karakter.”

Drie visie-elementen
Het woonconcept en de inrichting van het Onze-Lieve-Vrouw-complex zijn volledig geënt op deze filosofie. Aangezien Gielis en co. het belangrijk vinden dat bewoners het woonzorgcentrum ook over twintig jaar nog zullen ervaren als een eigentijdse omgeving, zijn ze uitgegaan van drie cruciale visie-elementen. “Allereerst hebben we ingezet op een intens contact met de buitenwereld”, licht Gielis toe. “Op heel wat plaatsen kun je in feite dwars door het gebouw kijken (entree, café, gangen rond de patio), wat de grenzen tussen ‘binnen’ en ‘buiten’ doet vervagen. Daarnaast hebben we geopteerd voor een zekere kleinschaligheid. We geloven niet in een anonieme restaurantomgeving, maar wel in een huiskamermodel. Op elke verdieping zijn er eet- en zithoeken voor acht tot twaalf personen ingericht. Tot slot weten we dat ‘groene ruimte’ zeer waardevol is voor zorgbehoevende ouderen en hebben we er bewust voor gekozen om – pal in het stadscentrum – een groen binnengebied te creëren. De meeste kamers zijn gegroepeerd rond de centrale patio, die vanaf de lente volledig groen zal kleuren. Aan de achterkant van het complex zullen we zelfs een tuin met wandelpad inrichten.”

Sfeer en beleving
Sfeer en beleving staan centraal in Onze-Lieve-Vrouw. Her en der verwijzen grote muurfoto’s naar filmkassiekers (ET, The Matrix, Casablanca, Singin’ In The Rain enzovoorts), zodat elk stukje gemeenschappelijke ruimte een eigen identiteit krijgt. Door de vele raampartijen en de open inrichting wordt de ruimte rondom de patio allerminst als een ‘gang’ ervaren, maar eerder als een groene kern. Dit komt extra tot uiting door de kleuraccenten op de begane grond, waar een heus dorpsgevoel heerst. Bewoners kunnen er in de polyvalente caféruimte terecht voor de nodige animatie of een lekker drankje. Ook in de kapsalon en de aangrenzende entree is het een aangenaam komen en gaan. Op de verdiepingen verbroederen de bewoners dan weer in de ‘huiskamers’ of kunnen ze zich even afzonderen in kleine extra zithoekjes. “Het onderscheid tussen de bewoners van de assistentiewoningen en de woonzorgkamers is minimaal”, aldus Gielis. “Hoewel de assistentiewoningen zich in aparte afdelingen bevinden – een deel op de begane grond, een deel op de gemengde tweede verdieping en de rest op de derde Panorama-verdieping, die volledig is voorbehouden aan de assistentiewoningen – vormt het gebouw één geheel. Gesloten volumes worden afgewisseld met open stukken en frivolere, moderne accenten. Dit weerspiegelt zich ook in de gevel, die blijk geeft van een dynamische afwisseling tussen verschillende vlakken. We zijn er dan ook van overtuigd dat woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw een mooie toekomst tegemoet gaat!”

Tekst: Tim Janssens

feiten & cijfers
PROJECT: Woonzorgcentrum Onze Lieve Vrouw in Geel
Pastoor Van Neylenstraat 1
2440 Geel
www.onze-lieve-vrouw.be

Opdrachtgever: VZW Zusterhof
Architect: LLox Architecten bvba, Wilrijk
Aannemer: Artes Roegiers

56 Woonzorgcentra ( 51 rusthuiskamers + 5 kamers kortverblijf)
46 assistentiewoningen

Bouwtijd:
Start nieuwbouw oktober 2012
Oplevering nieuwbouw september 2014
Totale oppervlakte terrein: 4496 m2
Totale oppervlakte gebouw: 10960 m2 (bruto, alle verdiepingen incl. kelder)

capaciteit:
totaal 56 bewoners zorgcentra ( 51 rusthuiskamers + 5 kamers kortverblijf)
46 assistentiewoningen

Bouwkosten:
investering €13.125.000 euro
Totale bouwkosten projecten incl BTW € 15.860.000