Tagarchief: Onze Lieve Vrouwe Gasthuis

Moeder- en kindcentrum Onze Lieve Vrouwe Gasthuis een uniek concept

EGM-architecten-OLVG-Annapaviljoen-Neonatologische-zorg-geintegreerd-in-grote-zorgsuite-1278-80
Lees het gehele artikel

Het moeder- en kindcentrum in het Anna Paviljoen van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam is na drie jaar verbouwing een feit. Hiermee zijn de afdelingen Verloskunde, Neonatologie en Kindergeneeskunde op één afdeling samengevoegd. Moeder en kind blijven tijdens hun gehele verblijf in het Anna Paviljoen samen. Een uniek concept in de Nederlandse ziekenhuiswereld. Op 9 april aanstaande wordt het moeder- en kindcentrum officieel geopend.

Door alle betrokken partijen is veel werk verzet bij dit grootscheepse verbouwingsproject. Bovendien is het uiterste van hun flexibiliteit gevraagd. Het OLVG ligt binnen de ring van Amsterdam en daar was buiten het bestaande ziekenhuis geen ruimte voor nieuwbouw. Hierdoor moesten de drie afdelingen die zich op verschillende verdiepingen van het ziekenhuis bevonden, gefaseerd worden verplaatst naar het Anna Paviljoen op de tweede etage. Ondertussen moesten zowel deze als alle andere afdelingen binnen het ziekenhuis operationeel blijven. Een geweldige uitdaging dus voor zowel het bouwteam als de medewerkers en patiënten van het ziekenhuis.

Eén afdeling
“Maar met de inzet van de betrokken partijen is het allemaal prima gelukt”, vertelt Tiba Spaapen. Zij vormt samen met Adri Leegwater en Yvonne Blees de driekoppige afdelingsleiding van het Anna Paviljoen. “Zo’n tien jaar geleden zijn we al met de eerste visie voor deze verbouwing begonnen”, aldus Spaapen. “Maar in 2008 werden de plannen pas echt concreet.” Haar collega Leegwater vult aan: “Vervolgens hebben we nog heel wat overleg gehad en gaandeweg ontstonden de plannen om zowel Verloskunde als Neonatologie op één afdeling samen te brengen en Kindergeneeskunde op dezelfde etage te huisvesten. Dit heeft als belangrijk voordeel dat moeder en kind altijd bij elkaar blijven als ze in het ziekenhuis worden opgenomen.”

Handige indeling
Dat heeft geresulteerd in een totaal van 53 suites: 22 grote en 18 kleine zorgsuites, evenals 13 neosuites. In de grote zorgsuites is alle denkbare zorg mogelijk en staat de zorg voor de barende vrouwen voorop. De kleine zorgsuites zijn met name geschikt voor een zieke moeder met een gezond kind. In de neosuites draait het vooral om de zorg voor het zieke of te vroeg geboren kind, waarbij de ouders voortdurend aanwezig kunnen zijn. Verder zijn er twee tweelingkamers en een speciale neosuite voor drielingen. Voor de verdeling van de suites is samen met EGM architecten een concentrisch model bedacht. Van urgente en kortdurende zorg in het centrum tot langduriger zorg in een rustige omgeving aan de periferie van de afdeling. Omdat premature zuigelingen veel rust nodig hebben, zijn de neosuites zodoende achteraan op alle drie de gangen van de afdeling geplaatst. De grote bevallingssuites liggen juist vooraan op de vleugels, om zo die acute zorg te centreren. Alle ruimtes beschikken over een in hoogte verstelbaar badmeubel, waar een partuskar in weggewerkt is. Daarnaast is er in elke kamer een zitbank die kan worden uitgeschoven tot een slaapbank, zodat beide ouders hier kunnen overnachten.

Privacy en beveiliging
Om de ruimte op verschillende manieren te kunnen indelen, bijvoorbeeld als de moeder of het kind wil slapen, zijn de suites op enkele plaatsen voorzien van dubbele gordijnen. Hiermee is de privacy van de gebruikers optimaal gewaarborgd. Ook over de beveiliging is goed nagedacht. Bij de ingang van het Anna Paviljoen is een centrale balie aangebracht die 24 uur per dag, 7 dagen per week bemenst is. Alle suites beschikken over een codeslot, waarmee alleen de ouders en verpleging naar binnen kunnen.

Aangename verblijf- en werkomgeving
Blees vervolgt: “Het unieke aan dit concept is dat niet alleen de afdelingen fysiek bij elkaar zijn gebracht, maar dat nu ook de diverse teams qua werkproces helemaal geïntegreerd samenwerken.” Tot slot hebben EGM architecten en OTH architecten in de gemeenschappelijke ruimtes van het Anna Paviljoen veel aandacht besteed aan een aangename verblijf- en werkomgeving. Zo zijn er verscheidene zitnissen, relaxbanken, overlegplekken en leesmeubels gerealiseerd, maar ook aan een speelhuisje en een kinderbioscoop is gedacht.

Tekst: Lilian Heijmans | Foto’s: Lilian Heijmans, Herman Thijs en EGM

 

 


Een uitstekende combinatie
Voor de vaste meubilering van de kraamafdeling in het Anna Paviljoen is gebruikgemaakt van duurzaam PEFC™-hout.  Zelfs het hardplastic dat gemaakt is van papier, is in dit project gecertificeerd. Het mooie is dat de hele vaste inrichting zonder meerprijs is gerealiseerd door interieurbouwer Herman Thijs B.V. uit Tilburg. Dit bedrijf heeft al tachtig jaar ervaring met het creëren van bijzondere interieurs voor onder meer ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Het bedrijf is gecertificeerd om duurzaam FSC ®- en PEFC ™-hout te mogen leveren. De kennis van Herman Thijs B.V. is gebruikt om de meubels in het paviljoen mooi, vakkundig, maar vooral ook ergonomisch verantwoord uit te voeren.  Voorbeelden hiervan zijn de bedbank en de hoog/laag- commode. Een uitstekende combinatie dus van expertise, duurzame materialen en kostenbeheersing.

 


Belangrijke ontwikkelende rol
EGM architecten heeft bij het ontwerp van het Annapaviljoen een belangrijke ontwikkelende rol vervuld. Omdat vanaf het begin naar een volledige integratie van afdelingen werd gestreefd, is samen met de enthousiaste groep gebruikers een intensief ontwerptraject doorlopen. Daarbij zijn nieuwe ontwikkelingen op het gebied van verpleging, kraamzorg en veiligheid meegenomen.

Daarin werd steeds meer de centrale visie helder – moeder en kind altijd bij elkaar. EGM architecten heeft daarin een luisterende, maar tegelijk prikkelende en verbeeldende rol genomen, om die zich ontwikkelende visie te versterken.

Met schetsen, varianten, ideeën en discussies hebben we ons samen met alle professionals van gynaecologie en kinderverpleegkunde een beeld gevormd van de ultieme zorg voor nieuw leven. In samenwerking met OTH architecten is de warme, vriendelijke en professionele sfeer ontworpen en uitgewerkt. Ouders, medewerkers en bezoekers waarderen de veilige, rustige en huiselijke inrichting.