Tagarchief: Ooms Bouw & Ontwikkeling

De Gent, Hoogkarspel | Gasloze zorgappartementen op prachtige Noord-Hollandse locatie

ooms-hoofdgebouw-gekoppeld-aan-appartementencomplex.-kopieren
Lees het gehele artikel

Een woonkamer, keuken, douche, toilet, slaapkamer en een eigen voordeur, dat hebben de bewoners van De Gent aan de Streekweg in Hoogkarspel allemaal. 27 mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking wonen sinds 23 mei van dit jaar in een royaal eigen appartement van 60 m² bij zorgorganisatie Leekerweide.

De plaats waar rond het jaar 1800 een grote boerderij stond, is nu de locatie van de 27 splinternieuwe comfortabele zorgwoningen. Ze zijn in opdracht van woningstichting Het Grootslag uit Wevershoof neergezet door Ooms Bouw & Ontwikkeling, een regionaal bouwbedrijf uit Scharwoude. Het complex bevat twee bouwlagen en bestaat voor een gedeelte uit een hoofdgebouw met een centrale woonkamer/ontmoetingsplek met een open keuken voor bewoners, een kantoorruimte voor medewerkers en een kamer voor de slaapwacht die ‘s nachts aanwezig is. Op de verdieping van het hoofdgebouw ligt één appartement. Via de centrale ingang is dit gebouw gekoppeld aan een achterliggend tweelaags pand met nog 26 andere individuele wooneenheden, 13 op de begane grond en 13 galerijwoningen. Doordat het complex in carrévorm gebouwd is, is er voldoende plek voor een royale gemeenschappelijke binnentuin met daarnaast de algemene fietsenstalling/berging, een losstaand gebouwtje met een platdak.

Galerijen met houten vlonders.

 

Voorzieningen

De bewoners zijn voor het merendeel mensen met een verstandelijke beperking; enkelen hebben een fysieke handicap. Dit betekent niet alleen dat ieder appartement een woonkamer met keukenblok, een slaapkamer en sanitaire voorzieningen heeft. Dit betekent ook dat elke woning rolstoeltoegankelijk is en voorzien van uitluisterapparatuur om de veiligheid van de cliënten dag en nacht te waarborgen.

Inspelen op de markt

De meeste bewoners wachtten al een tijdje op een eigen plek. Op verzoek van Leekerweide heeft Het Grootslag het pand laten bouwen en vervolgens verhuurd aan de zorgorganisatie. “Dit scheiden van eigendom/verhuur van panden en het verlenen van zorg is iets wat je in de zorgsector steeds vaker tegenkomt”, zegt Johan Huisman, projectleider Nieuwbouw bij woningstichting Het Grootslag. “Zorginstellingen hebben steeds minder panden in eigendom omdat ze het risico niet meer willen dragen.” De woningcorporatie heeft het terrein van de voormalige boerderij aangekocht en er samen met Leekerweide een plan voor bedacht. Huisman: “Op die manier spelen wij in op de vraag van de markt en proberen tegelijk de risico’s te spreiden door het pand zo flexibel te bouwen dat dit ook voor de reguliere markt geschikt gemaakt kan worden, mocht dat nodig zijn. Het gaat immers om een huurcontract voor een bepaalde periode: 15 jaar. We realiseren dit soort panden vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid, maar moeten dat natuurlijk wel op een verantwoorde manier doen.”

Gemeenschappelijke fietsenstalling en berging.

 

Perfecte ligging

Na twee jaar was de bestemmingswijziging er bij de gemeente door en kon de woningstichting het plan verder ontwikkelen en aansluitend in maart 2017 een aanbesteding uitschrijven. Deze werd door Ooms Bouw & Ontwikkeling gewonnen. Piet-Jan Ooms, directeur van het bouwbedrijf is er blij mee. “We houden ons voornamelijk met woningbouw bezig, en om dat nu voor deze doelgroep te kunnen doen, maakt ons wel trots.”

Trots is hij ook op het fraaie complex dat het bedrijf in nog geen dertien maanden tijd heeft neergezet. Een bouwwerk waarvan het hoofdgebouw er aan de voorzijde uitziet als een vroegere notariswoning met een uitstraling die perfect past binnen de woonomgeving. Pas als je aan de achterkant komt, zie je dat er ook nog appartementen rondom een binnentuin liggen.  

Daarbij is de locatie van De Gent eveneens bijzonder, in een prachtige landelijke omgeving, maar toch vlakbij het centrum, op enkele tientallen meters van een groot winkelcentrum vandaan en het NS-station op slechts 1.200 meter afstand.

Achterzijde hoofdgebouw met een appartement op de eerste verdieping.

 

Duurzame oplossingen

Bijzonder is ook de aandacht voor duurzaamheid. Zo is het pand volledig gasloos en wordt iedere individuele woning door een eigen geluidarme luchtwarmtepomp-unit op het dak voorzien van warme en koude lucht. Volgens Huisman is dit niet het eerste complex dat de woningcorporatie met warmtepompen heeft laten uitrusten. “Hier in De Gent hebben we zelfs onze honderdste gasloze woning gerealiseerd. De appartementen zijn natuurlijk zeer goed geïsoleerd en hebben een Rc-waarde van 6. Ook de schil moet voor de komende 50 jaar energiezuinig zijn. Daarom is de luchtdichtheid, hier circa 0,2, eveneens belangrijk. Extra voordeel van een warmtepomp is nog dat je makkelijk kunt overschakelen en daarbij weinig warmte- of koudeverlies ontstaat.” Met deze vooruitstrevende en milieuvriendelijke oplossing ben je als organisatie toekomstgericht bezig, vindt ook Ooms. “Prettig was dat we over het energiesysteem konden meedenken en zo binnen het budget blijven. Daarnaast wilde de opdrachtgever gebruikmaken van duurzaam materiaal. Er is toen gekozen voor zoveel mogelijk milieuvriendelijke en onderhoudsarme materialen die niet geschilderd hoeven worden. Zoals de stalen frames met daarin houten vlonders voor balkons, galerijen en overlopen, kunststof deuren en kozijnen, maar ook de triplebeglazing voor de appartementen en het hoofdgebouw.”

Woonkamer uitgevoerd met keukenblok.

 

Kleurgebruik

Het bouwwerk is verder uitgevoerd in rustige beige- en grijstinten, buiten en binnen. Met zachtgeel baksteen voor de cliëntenwoningen en rood baksteen voor het hoofdgebouw. De woningen zijn aan de buitenzijde afgewerkt met verticaal plaatmateriaal in een caramelkleur en hebben grijze voordeuren en witte kozijnen van kunststof. Van het hoofdgebouw zijn de buitenkozijnen eveneens van wit kunststof. De waterslagen daaronder zijn van zwart natuursteen, zoals past bij een echte notariswoning. “In de appartementen hebben we de kleuren neutraal gehouden, maar bewoners mochten voor één wand in hun eigen zitkamer zelf een kleur bepalen. Iedereen heeft daar dankbaar gebruik van gemaakt, dat blijkt uit de vele kleurstellingen die je daar tegenkomt. Voor de kleur van de pvc-vloer in hun woning konden de bewoners kiezen uit een paar mogelijkheden. En natuurlijk mochten ze hun eigen appartement zelf inrichten. Op deze manier is het echt hun thuis geworden”, aldus Huisman.