Vanaf mei 2025 kunnen techbedrijven uit de gezondheids- en sportsector elkaar vinden en inspireren op de vier hoogste verdiepingen van het medisch centrum van AZ Maria Middelares in de Gentse deelgemeente Gentbrugge. Op een oppervlakte van 4.600 m² zullen ze niet alleen gebruik kunnen maken van een eigen kantoorruimte en gedeelde diensten, op de 24 meter hoge rooftop met daktuin kunnen zij ook genieten van een mooi panorama op historisch Gent. De gedeelde diensten zijn samen goed voor 1.500 m² aan grote en kleine vergaderzalen, lunch- en evenementenruimtes en terrassen. De overige 1.000 m² per verdieping zijn verdeeld in kantoorruimten, van 25 m² tot mogelijk een volledige verdieping.
Watt The Health is het eerste luik van ’t Verband, een ambitieus herbestemmingsproject dat de hele omgeving moet omtoveren tot ‘de gezondste wijk van Vlaanderen’. Projectontwikkelaar Revive wil op vraag van het AZ de site in de wijk Oud-Gentbrugge vergroenen en invullen met verschillende projecten voor de versterking van de fysieke en mentale gezondheid.
De site omvat nu al het medisch centrum van Maria Middelares, woonzorgcentrum Ter Hovingen en Wijkgezondheidscentrum De Punt. Naast tien afzonderlijke woningen en een gebouw met 39 appartementen trekt Revive er samen met verschillende partners ook de Health Arena op, een plek waar mensen preventief aan hun gezondheid kunnen werken, gesteund door de nieuwste innovaties. Revive sloopte hiervoor al een aantal oude gebouwen en legt er ook een binnengebied aan, een openbaar buurtpark van 6.500 m², een binnentuin, een ondergrondse parking met daktuin en een publiek toegankelijke lunchbar.
Het toekomstige bedrijvencentrum focust op techbedrijven die toeleverancier zijn voor de zorg- en sportsector. “Dat moet kruisbestuivingen stimuleren tussen de techbedrijven en de aanpalende zorgsector”, zegt Julie Daelman, B2B-verantwoordelijke van Revive. “Innovaties en nieuwe technologie kunnen dan ook sneller vertaald worden naar de praktijk. Een bedrijf dat een technische innovatie op de markt wil brengen kan hiervoor het ziekenhuis consulteren en daar het prototype laten uittesten door de beoogde doelgroep. Vlaamse tech kan zo dus snel afgetoetst worden en op de markt worden gebracht. Maar het werkt ook omgekeerd. Op vraag van de verschillende zorgactoren kan nuttige tech worden uitgewerkt.”
Huurders zullen alvast kunnen rekenen op de kennis en het acceleratieprogramma van Imec.istart en op het industriegedreven netwerk Medvia. Imec.istart zal ook startende healthtechbedrijven de kans geven om een gratis coworking-plek te reserveren in Watt The Health. “Watt The Health wil in dit verhaal de regionale hotspot vormen voor een volledig healthtech ecosysteem.” Net zoals de andere bouwprojecten van Revive beoogt het een e-peil van maximaal 30 en zet het in op zonnepanelen, individuele warmtepompen en elektrische laadpalen voor wagens en fietsen.
Naast het bedrijvencentrum herbergt de site een aantal complementaire zorgactoren die onderling een gezondheids-metasysteem vormen. Het medisch centrum van Maria Middelares blijft de focus leggen op kortdurende zorg, consultaties, het verkennen van geavanceerde diagnostische en behandelingsmethoden, maar ook op een sportmedisch aanbod en leefstijlgeneeskunde. Op het gelijkvloers van de 900 m² grote Health Arena wordt een hoogtechnologisch sportmedisch centrum ondergebracht, met screening, monitoring en coaching. Kortom: een verschuiving van behandeling naar preventie en ook nazorg.