Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF) in Brussel heeft met de nodige plechtigheden een nieuw gebouw in gebruik genomen. Met dit Professor Henri Vis-gebouw vergroot ze haar zorgoppervlakte met een derde.
Dit nieuwe gebouw van 11.500 m² biedt onder meer onderdak aan een state of the art-operatiekwartier, de nieuwe spoeddienst en de kantoren van de gemeenschappelijke directie van het UKZKF en het UVC Brugmann. In het volledig gedigitaliseerde operatiekwartier van 2.000 m² van de pediatrieafdeling – goed voor zeven operatiekamers – werden al begin augustus de eerste patiëntjes behandeld. Het nieuwe operatiekwartier is via loopbruggen verbonden met het bestaande hoofdgebouw.
Het operatiekwartier is geschikt voor alle chirurgische specialismen van het kinderziekenhuis. Zo is er een hybride zaal die niet alleen dienstdoet als traditionele operatiekamer, maar ook uitgerust is met een krachtig radiologiesysteem. Daardoor kunnen chirurgen met verschillende specialismen nauw met elkaar samenwerken bij complexe interventies, zoals een operatie aan de milt, de behandeling van sikkelcelziekte tijdens een viscerale ingreep of de behandeling van pulmonalisatresie tijdens een hartoperatie. Indien nodig kunnen in deze ruimte tijdens een operatie nieuwe foto’s worden genomen. “De nieuwe ‘hybride’ technieken voor pediatrische hartchirurgie zijn veelbelovend”, klinkt het. “Want vooral voor patiënten die met een hartafwijking geboren werden blijft chirurgie de ‘golden standard’.”
Het nieuwe operatiekwartier werkt volledig digitaal. “Dit houdt in dat in elke zaal drie ultra-HD-schermen hangen, waarop de chirurgische ingrepen nauwkeurig worden weergegeven”, zegt waarnemend algemeen directeur Dirk Thielens. “Zo kunnen de anesthesisten en verpleegkundigen het verloop van de operaties op de voet volgen en sneller anticiperen. Naast het visuele comfort dat deze nieuwe tools garanderen kan de chirurg ook eenvoudig informatie over zijn zorgverlening delen of raadplegen en zo het dossier van de patiënt meteen updaten. Dankzij het videoconferentiesysteem kan alle informatie bovendien veilig worden gedeeld met de vergaderzaal naast het operatiekwartier en zelfs met artsen aan de andere kant van de wereld. Ideaal voor een betere samenwerking en scholing.”
Naast menselijke zorgverlening is ontspanning voor de patiënt een kernwaarde van het kinderziekenhuis. In het nieuwe gebouw komen ze tot uiting in de kleurrijke, gastvrije ruimtes met veel lichtinval, waarin glazen wanden zowel de nodige intimiteit als controle waarborgen. Op de muren houden superhelden de patiënten gezelschap. De one day-afdeling beschikt over een verpleegbalie met daarrond vijftien kamers, waarin de patiënten op hun ingreep voorbereid worden en nadien kunnen bijkomen. Zodra ze kunnen, worden patiënten die in het hoofdgebouw verblijven met een elektrische wagen naar het operatiekwartier gebracht.
De grote ontwaakkamer van het operatiekwartier biedt plaats aan tien patiënten. Daarnaast zijn er specifieke kamers ingericht voor patiënten die vanwege hun gezondheid in afzondering moeten blijven. Net zoals in het oude operatiekwartier mogen ouders hun kind bijstaan tot hij/zij onder narcose is en zien ze elkaar terug in de ontwaakkamer. In de operatiekamers kan het team zelf de hoeveelheid natuurlijke lichtinval regelen, afhankelijk van de ingreep die er uitgevoerd wordt.
Voor patiënten met zware brandwonden die dringend moeten worden verzorgd is er voorzien in een speciale ruimte, met een badkamer en alle noodzakelijke hulpmiddelen. Door deze bundeling is het niet nodig deze patiënten van de ene naar de andere gespecialiseerde afdeling te transporteren.
De nieuwe spoeddienst, die Knuffelbeerziekenhuis werd gedoopt, kan op 1.800 m² 50.000 patiënten per jaar helpen. De lichte, ruime kamers garanderen meer comfort bij het toedienen van eerstelijnszorg. Het ziekenhuis stelt ook een specifiek zorgteam samen voor de behandeling van de meest complexe pediatrische aandoeningen. Dankzij het technische platform kunnen levensbedreigende aandoeningen, trauma’s en ernstige brandwonden meteen worden behandeld. Er zijn dan ook een reanimatiekamer, twee kamers voor traumachirurgie (het aanbrengen van gipsverbanden en hechtingen/het zetten van botbreuken) en een kamer voor de behandeling van ernstige brandwonden ingericht.
In de loop van 2020 krijgen nog andere afdelingen een plaatsje in het nieuwe gebouw, waaronder de hospitalisatie-eenheid van de kinderpsychiatrie, de appi-eenheid (voor de vroegtijdige individuele behandeling van autisme) en de ouder-baby-eenheid (voor de ontwikkeling van de vroege band tussen ouder en kind). Verder krijgt ook de eenheid voor niet-intensieve neonatologie van het Universitair Verplegingscentrum Brugmann hier een plaats. Die zal door een loopbrug verbonden worden met de kraamafdeling van het verplegingscentrum. Om te verzekeren dat een gehospitaliseerd kind dicht bij zijn ouders kan zijn beschikt elke afdeling over een afzonderlijke wachtzaal. Daarnaast is er de Oase, een huiselijk ingerichte, stille ontvangstruimte, waar ouders van kinderen die moeten worden gereanimeerd, in een zo ontspannen mogelijke sfeer op nieuws kunnen wachten.
“Dankzij de opening van dit gebouw kunnen we investeren in hypermoderne technologieën. Het ziekenhuis wordt al enkele jaren vernieuwd en niet alleen om de patiënten en hun familie meer comfort te bieden. We willen eveneens dat het personeel in een aangenamere omgeving kan werken, waarin multidisciplinariteit centraal staat. Want de menselijke kant is een belangrijk kwaliteitscriterium voor onze patiënten. Het is ons doel om toekomstige specialisten een hoogwaardige opleiding te blijven geven en om de ontwikkeling van de Belgische kindergeneeskunde verder te ondersteunen”, stelt Thielens.