Bij Dols, een toonaangevend bedrijf dat interieurs realiseert in België en Nederland, ligt de nadruk op het creëren van een ‘healing environment’ binnen zorgorganisaties. Dit concept reikt veel verder dan alleen esthetiek; het gaat om het ontwerpen van ruimtes die actief bijdragen aan het welzijn en herstel van gebruikers. Een zorgomgeving moet rust en comfort bieden en speelt een cruciale rol in het herstelproces en de algehele ervaring van zowel bewoners, medewerkers als bezoekers. “Een optimale leefomgeving is subjectief, daarom is samenwerking en co-creatie bij Dols essentieel”, aldus binnenhuisarchitect en marketingmedewerker Celina Broekmans.
In de zorgsector is de fysieke omgeving een essentiële factor voor het welzijn en herstel van gebruikers. “Het ontwikkelen van een healing environment gaat aanzienlijk verder dan alleen mooi meubilair”, zegt Broekmans. “Ruimtes waar bewoners, medewerkers en bezoekers zich thuis voelen, dragen significant bij aan hun welzijn.” Vertrouwde elementen in het interieur zijn van groot belang, vooral voor bewoners van zorginstellingen, omdat ze een gevoel van herkenning en veiligheid bieden. Gezien de subjectiviteit van welzijn is het van cruciaal belang dat er, samen met opdrachtgevers en cliënten, maatwerk wordt geleverd door middel van co-creatie. Alleen op deze manier kunnen ruimtes gecreëerd worden die optimaal bijdragen aan het welbevinden van alle betrokkenen.
Hoewel gastvrijheid en een healing environment verschillende concepten zijn, versterken ze elkaar. Gastvrijheid richt zich op het creëren van een uitnodigende en gastvrije sfeer, wat in sectoren zoals de horeca essentieel is. Ook in de zorg wint dit concept aan belang. Door gastvrijheidsprincipes in de zorg te integreren, kan een omgeving gecreëerd worden die comfort en gastvrijheid biedt. Naast de eisen die een zorginstelling met zich meebrengt, probeert Dols de behoeften, wensen en identiteit van de klant te verbinden. Op deze manier ontstaat een omgeving waarin gebruikers zich comfortabel voelen en die hun welzijn ondersteunt.
Het concept van een healing environment is ontstaan in de zorg. Maar ook in andere sectoren, zoals kantoren en horeca, bewijst het zijn waarde. In kantooromgevingen wordt bijvoorbeeld gesproken over biophilic design, waarbij natuurlijke elementen zoals groen en daglicht geïntegreerd worden om het welzijn van medewerkers te bevorderen. Deze principes ondersteunen het welzijn op vergelijkbare wijze als in de zorgsector, wat bijdraagt aan een hogere productiviteit en tevredenheid onder medewerkers.
Bij Ciro, een kennis- en behandelcentrum voor patiënten met complexe chronische longaandoeningen, chronisch hartfalen en/of slaapstoornissen, heeft Dols een omgeving gecreëerd waarin rust, openheid en licht centraal staan. “Deze setting ondersteunt niet alleen het herstelproces van patiënten, maar biedt ook een prettige ervaring voor het personeel”, zegt Broekmans. De ruimte is ontworpen met Scandinavische elementen die lichtheid en transparantie bevorderen, wat bijdraagt aan een open en uitnodigende sfeer. Duurzaamheid speelde een belangrijke rol. Bestaand meubilair werd hergebruikt door het opnieuw te stofferen, wat bijdraagt aan een verantwoorde omgang met grondstoffen. De nadruk op een lichte en luchtige inrichting creëert een omgeving die bevorderlijk is voor herstel en welzijn en ondersteunt patiënten tijdens hun revalidatieproces.
Een goed ontworpen omgeving heeft een directe invloed op het welzijn van iedereen die ermee in aanraking komt. Investeren in welzijn door middel van een healing environment, gecombineerd met gastvrijheidsprincipes, is essentieel voor het creëren van optimale leefomstandigheden in zorginstellingen, kantoren en horecagelegenheden. Deze investeringen resulteren niet alleen in tevredenheid en comfort, maar dragen ook bij aan het succes en de duurzaamheid van een organisatie.