Bij binnenkomst door de hoofdingang van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem is het bijna niet te missen: aan de linkerhand bevindt zich de vernieuwde Poli-Apotheek van het ziekenhuis. Minder zichtbaar, maar eveneens fraai vormgegeven is de vernieuwde Dienstapotheek op de eerste verdieping.
Verbouwingen binnen Rijnstate zijn een doorlopend proces. Afgelopen anderhalf jaar werden de Poli-Apotheek en de Dienstapotheek onder handen genomen. Geen eenvoudige klus omdat bij de Poli-Apotheek de dagelijkse werkzaamheden gewoon door moesten gaan. De Dienstapotheek is nieuw gerealiseerd bij de Spoedeisende hulp en Huisartsenpost.
In de bedrijfsvoering van het ziekenhuis zijn de beide apotheken losse entiteiten die gezamenlijk een 24-uursservice leveren voor de medicatieverstrekking aan patiënten. De Poli-Apotheek op de begane grond is onderdeel van het atrium en is samen met een aantal kantoren de eerste fase van de vernieuwing van het atrium. De Dienstenapotheek is onderdeel van de Spoedeisende hulp en Huisartsenpost en is gevestigd op de eerste verdieping. Programmadirecteur Willem-Jan Hanegraaf en projectleider Bouw Martine Oudenbroek waren intensief betrokken bij de, zoals ze het zelf noemen, vernieuwbouw. “We noemen het bewust ‘vernieuwbouw’, omdat dit woord de lading dekt. Het is in beide gevallen namelijk deels een verbouwing, maar ook nieuwbouw. Het gaat daarbij niet alleen om de bouw; ook processen zijn anders ingericht en functies hebben een andere invulling gekregen”, zo vertelt Oudenbroek. “Voor beide apotheken geldt het zogenaamde one stop shop-principe. De cliënt komt binnen, of verlaat het ziekenhuis na het consult en kan hier direct zijn medicijnen afhalen. De cliënt hoeft hierdoor niet meer naar de eigen apotheek. De Poli-Apotheek is overdag geopend en de Dienstapotheek in de avond, nacht en weekenden”, vult Hanegraaf aan.
Zo werd bij de Poli-Apotheek een uitbreiding van acht naar twaalf balieplekken gerealiseerd. Om de benodigde ruimte te creëren werd een deel van de patio betrokken, waarmee de totale oppervlakte uitkomt op ongeveer 800 vierkante meter. Oudenbroek: “De verbouwing van de Poli-Apotheek komt voort uit de behoefte en de vraag om meer transparantie, zichtbaarheid en klantgerichtheid. Door de uitbreiding van het aantal balies kunnen we de cliënt sneller helpen. Daarnaast hebben we drie informatieruimtes gecreëerd waar we cliënten individueel en met meer privacy te woord kunnen staan. De bestaande uitgifterobot van de Poli-Apotheek is uitgebreid. Het is een geautomatiseerd systeem dat ervoor zorgt dat de medicijnen bij de goede balie worden afgeleverd. Naast de balies is plek gemaakt voor een kantoor voor de apotheker van dienst. Ook deze ruimte is goed zichtbaar vanuit het atrium om op die manier maximale transparantie richting bezoekers te realiseren.”
De Dienstapotheek op de eerste verdieping is gevestigd in de nabijheid van de Spoedeisende hulp en de Huisartsenpost. Hanegraaf: “De Huisartsenpost die voorheen in het ziekenhuis in Velp was gevestigd is naar Arnhem verhuisd. Dat was een goede aanleiding om ook de Dienstapotheek in Arnhem onder te brengen. Deze apotheek beschikt over vier balies, samen met de Huisartsenpost al met al een ruimte van 1.300 vierkante meter, een kleine uitbreiding van het aantal vierkante meters.”
Bij de bouw van de Poli-Apotheek waren onder andere aannemer Gebe Bouw, elektrotechnisch en werktuigbouwkundig installateur Hoppenbrouwers, installatietechnisch adviesbureau K&R Services en architectenbureau Gortemaker Algra Feenstra betrokken.
Interieurbouw en advies
Rijnstate koos bij het uitbreiden van de Poli-Apotheek voor het advies en de kwaliteit van Broers Interieurmakers, volgens mevrouw Geleedst om de volgende redenen: “Broers denkt buiten de gebaande paden; zo werd voorgesteld een binnentuin bij de ruimte van de Poli-Apotheek te betrekken door deze van een dak te voorzien en muren te breken, zodat de zichtbaarheid vanuit de centrale hal van het ziekenhuis is verbeterd. Broers is een specialist door de ervaring met werkprocessen en inrichting van apotheken en heeft oog voor duurzaamheid: bestaand meubilair is waar mogelijk hergebruikt.”