Uit een onderzoek van enkele jaren geleden kwam naar voren dat de zorgsector elk jaar meer dan honderd miljoen euro kan besparen op energie, onder meer door het toepassen van duurzame klimaatbeheersingsinstallaties en systeemoptimalisaties. Het binnenklimaat heeft in de zorg namelijk lange tijd te weinig aandacht gekregen. Tijden veranderen, gelukkig. Ook in de klimaatbeheersing. Temperatuur en luchtvochtigheid spelen immers een belangrijke rol in het welbevinden van patiënten. Waar voorheen werd gekozen voor een standaard luchtbehandelingskast en cv-installatie, gaat men ook in de zorg steeds meer over op duurzame oplossingen, zoals een warmte- en koudeopslag (WKO-installatie) in combinatie met vloerverwarming en/of koeling. Een grotere zorginstelling, zoals een ziekenhuis met veel verschillende afdelingen, vraagt bovendien om maatwerkinstallaties. Want niet iedere ruimte heeft dezelfde klimaatbehoefte. Een gemeenschappelijke ruimte in een zorginstelling verlangt een ander klimaat dan een operatiekamer, waar complexe technische oplossingen worden gevraagd met steriele lucht.
Van Galen Klimaattechniek is al tientallen jaren een betrouwbare partner met meerwaarde voor diverse zorginstellingen in Nederland. Van Galen realiseert op dit moment onder andere de gefaseerde nieuwbouw van 16 operatiekamers bij het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam en 21 operatiekamers bij het Universitair Medisch Centrum in Utrecht (UMC).
Sander Oosterbeek, projectleider bij Van Galen Klimaattechniek: “De OK-projecten bij het AMC en UMC zijn twee transformatieprojecten, waarbij de laatste technieken en innovaties worden geïmplementeerd. Deze zijn van groot belang voor de continuïteit van de ziekenhuizen, om de huidige hoogwaardige zorg te blijven leveren. Hier dragen de kwalitatief hoogstaande installaties, die voldoen aan de laatste eisen en richtlijnen, absoluut aan bij.” De realisatie van deze projecten ‘in het hart’ van genoemde ziekenhuizen is een secure operatie. Ingrepen in de installaties moeten worden uitgevoerd met minimale overlast voor de volledig operationele omgeving en zonder onverwachte verstoring van de primaire processen. De ruimte achter wanden, in plafonds en technische ruimten wordt optimaal benut en ingedeeld, zodat er een perfecte balans ontstaat tussen de beschikbare ruimte en de toegankelijkheid van de techniek voor de beheerorganisatie.
Aan het begin van het bouwproces wordt alles direct afgestemd met derden, zoals leveranciers van medische apparatuur en multimedia. Dit maakt een optimale integratie mogelijk, doordat hun werkzaamheden en leveringen verwerkt kunnen worden in de planning voor een perfect eindresultaat.
Energiezuinigheid en een verlaging van het E-peil staan vandaag de dag centraal bij het bouwen en verbouwen. Denk niet alleen aan energiebesparing, maar ook aan het ontwerp van een gezonde en comfortabele omgeving voor patiënten, bezoekers en personeel. Houd daarom rekening met een goede luchtkwaliteit, een aangename temperatuur en een gecontroleerde lichtinval in de woning.
Bouwen betekent niet alleen isoleren, maar ook ventileren. Anders krijg je onvermijdelijk te maken met vochtigheid, schimmels en ziektes. Vraaggestuurde ventilatiesystemen zorgen door de toevoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht in elke ruimte voor een goede luchtkwaliteit. Intensieve ventilatie garandeert naast gezonde lucht vooral ook een natuurlijke koeling van het interieur.
Comfort op maat voor elk seizoen
Vandaag de dag wordt vaak gekozen voor grote glaspartijen. De huidige hoogrendementsbeglazing garandeert een goede isolatie. Bovendien zorgt veel daglicht voor optimalisatie van het energieverbruik en een verhoogde comfortbeleving. Overmatig zonlicht kan echter leiden tot oververhitting, storende reflecties in beeldschermen en verkleuring van het interieur. Een efficiënte buitenzonwering van RENSON – aluminium Sunclips of Icarus-lamellen voor het raam, luifels boven het raam, Loggia-schuifpanelen en windvaste screens, type Fixscreen of Topfix (Max) – houden de zonnestralen tegen voor ze het interieur kunnen opwarmen, zonder daarbij het zicht op de tuin volledig te verliezen.
Het gebouw van het Medisch Centrum Ulft (MCU), waar zich een huisartsenpost en apotheek bevinden, onderging een grondige renovatie. Daarnaast werd er een volledig nieuw deel bijgebouwd. Voor zowel het gerenoveerde als het nieuwe deel werd een compleet klimaatsysteem geleverd voor verwarming, koeling en ventilatie.
Het MCU in Ulft wilde graag een prettig klimaat in de verschillende zones van het gebouw, die vanaf één centraal punt eenvoudig te bedienen zijn. Carrier leverde een compleet systeem bestaande uit: een luchtbehandelingskast, ventilatorconrectoren, een koelmachine, een aanvullende ketel en een slimme centrale regeling (Aquasmart) met Touch Pilot voor compleet beheer van beide gebouwen.
Een prettig klimaat
De luchtbehandelingskast zorgt voor de nodige verse lucht in de ruimtes van het gebouw, met een warmteterugwinningsrendement van 93%. In iedere ruimte is een fancoil geplaatst; op deze manier kan de temperatuur per ruimte geregeld worden.
Het Aquasmart-klimaatsysteem
Het geleverde VWF (Variabel Water Flow) Aquasmart-systeem is een compleet klimaatsysteem voor verwarming, koeling en ventilatie. Het Aquasmart-klimaatsysteem biedt zowel aanzienlijke energiebesparing als optimaal comfort voor gebruikers door de zones van het gebouw naar behoefte te regelen.
Touch Pilot
De Touch Pilot Systeemmanager, het brein en de gebruikersinterface, is ontworpen voor snelle toegang tot de systeeminstellingen en maakt het mogelijk om het gebouw te beheren en te configureren voor optimale energiebesparing zonder comfortverlies.
Ouderen hebben veel meer licht nodig dan jongeren om goed te kunnen zien. Het nieuwe biodynamische verlichtingsconcept van Waldmann biedt ouderen niet alleen voldoende en helder licht, maar simuleert ook traploos het daglicht met zijn wisselende kleur en intensiteit. Daarbij hebben de nieuwste ViVAA-armaturen een modern, tijdloos design dat uitstekend past in een huiselijke omgeving.
Vooral voor mensen met dementie biedt dit verlichtingsconcept veel voordelen. Uit ervaring blijkt namelijk dat spaarzaam of gelijkblijvend licht overdag er vaak toe leidt dat mensen traag, verward of somber zijn. Biodynamische verlichting kent een duidelijke op- en afbouw van de lichtsterkte gedurende de dag.
Ook varieert het evenals natuurlijk licht in lichtkleur. Zo zijn er ’s morgens koele lichttonen die mensen stimuleren en activeren. In de loop van de dag veranderen deze in warme kleuren die ontspannen en oproepen tot rustperioden. Deze vorm van verlichting helpt om het oriëntatievermogen te vergroten en de kwaliteit van de slaap te verbeteren. Het ondersteunt een gezond dag- en nachtritme en verhoogt daardoor de veiligheid. Ook vermindert het angst en onzekerheid door schaduwen en spiegelingen.
Positieve ervaring bij Coloriet Laarhof
Het biodynamische verlichtingsconcept met de nieuwste ViVAA-armaturen zijn in 2014 geplaatst bij Coloriet Laarhof. Dit 25 jaar oude woonzorgcentrum wordt verbouwd tot een kleinschalige woonomgeving voor mensen met dementie. Bert Apperlo, directeur van Coloriet Laarhof, is enthousiast over het effect van de biodynamische verlichting op de bewoners. “We merken dat de bewoners meer ontspannen zijn en zich prettig voelen. Ook zien we overdag meer activiteit en in de avond meer rust bij de bewoners. Dit komt de kwaliteit van hun leven ten goede. Daarbij hebben de nieuwe armaturen een huiselijke uitstraling en passen ze goed bij de inrichting van de groepswoningen.”
Ook Nico Heeman, manager bedrijfsvoering, is positief over het verlichtingsconcept van Waldmann. “Techniek is voor ons nooit een doel op zich, maar een middel om de kwaliteit van leven van de bewoners te verbeteren. De op- en afbouw van lichtsterkte en lichtkleur gedurende de dag ondersteunen het ritme van de bewoners. Daarbij merken we dat de besturingstechniek een goede programmering kent. Hiermee kunnen we per huiskamer het lichtconcept laten aansluiten bij de behoeften van de bewoners. Op deze manier draagt biodynamische verlichting bij aan de doelstelling van Coloriet Laarhof: wonen zoals thuis.”
LED-pendelarmatuur met modern design
Waldmanns dochter Derungs Licht AG is pionier in de ontwikkeling van biodynamische verlichting en heeft in ruim tien jaar vele projecten gerealiseerd. Voorheen werd hiervoor gebruikgemaakt van fluorescentietechniek met DALI-sturing. Sinds vorig jaar heeft Derungs met ViVAA, een LED-pendelarmatuur, een sterke troef in handen. ViVAA werd ontwikkeld door een team van architecten en is door het moderne maar tijdloze design breed inzetbaar in utiliteitsbouw, maar ook geschikt voor woonhuizen en in de huiselijke omgeving van woonzorgcentra.