Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Voorkom bijsturen en bijbetalen met een integraal PvE voor OK-complex

Voorkom bijsturen en bijbetalen met een integraal PvE voor OK-complex

Het voorkomen van postoperatieve wondinfecties is van levensbelang in een OK-complex. Hierbij speelt luchtbehandeling een belangrijke rol. Maar dat is volgens Janet Vissinga van OK Consultancy Nederland niet het enige. “Ontwerp, inrichting en discipline zijn ook belangrijke factoren bij infectiepreventie. Voorkom bijsturen en bijbetalen. Focus niet alleen op de fysieke operatiekamer, maar maak een breed gedragen Programma van Eisen (PVE) voor het hele OK-complex.”

In november 2014 publiceerde de Werkgroep Infectie Preventie de nieuwe richtlijn ‘Luchtbehandeling in operatiekamer en opdekruimte klasse 1’. Dit ter vervanging van de oude richtlijn ‘Beheersplan luchtbehandeling voor de operatiekamer’.

“De nieuwe WIP-richtlijn maakt mensen bewust van het belang van luchtbehandeling in operatiecomplexen”, zegt Janet Vissinga, die namens OK Consultancy Nederland (OKCN) bij ruim 30% van alle (ver)bouwprojecten van Nederlandse ziekenhuizen betrokken was. “Luchtbehandeling is echter maar één van de factoren die van invloed is op het voorkomen van postoperatieve wondinfecties. Cruciaal is bijvoorbeeld het scheiden van stromen, effectieve communicatie en discipline. Een goed ontwerp borgt een prettige werkomgeving waarin automatisch aan infectiepreventie gedaan wordt. Dit vergt een integrale aanpak, waarbij verschillende disciplines samenwerken.”

Voorkomen van bijsturen en bijbetalen
Vissinga zegt: “Kortgeleden gingen we een samenwerkingsverband aan met SQwin. Dat bedrijf is gespecialiseerd in nieuwe werkconcepten. OKCN focust op de vertaling van de primaire processen in een ruimtelijk en functioneel programma met een inrichtingsplan. Wij geven een totaaladvies voor het hele OK-complex en hanteren een beproefd protocol om tot een optimaal PvE te komen.”

Ze vertelt dat na de beschrijving van de primaire processen, samen met de gebruikers wordt vastgesteld welke ruimtes nodig zijn. “Vervolgens maken we een functioneel-ruimtelijke beschrijving en bepalen we de benodigde vierkante meters. Hierna creëren we een relatiemodel en geven we weer hoe de ruimtes zich tot elkaar verhouden. Dit belangrijke onderdeel wordt dikwijls vergeten in de ziekenhuisbouw. Na het gereedkomen van het relatiemodel, simuleren we de belangrijkste processen met dummysessies. Gebruikers zijn enthousiast over onze methode, die draagvlak en betrokkenheid creëert. De verkregen data leggen we vast in het PvE, dat als onderlegger dient voor vervolgfases. Zo krijgt het ziekenhuis echt waar voor zijn geld en voorkomen we bijsturen en bijbetalen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?