De kinderafdeling van het Universitair Ziekenhuis Brussel beschikt sinds kort over een volledig nieuwe koelinstallatie met een vermogen van 1,5 MW. De bestaande hydraulische situatie werd geoptimaliseerd, en tegelijkertijd werd er een concept op basis van free cooling ontwikkeld om fors te snoeien in de energiefactuur.
De vernieuwing van de koelinstallatie van het Kinderziekenhuis, zoals de kinderafdeling van het UZ Brussel officieel heet, past in het kader van de stapsgewijze renovatie van alle afdelingen. Dat het ziekenhuis daarvoor een beroep deed op Carrier, lag voor de hand. “Het UZ Brussel is vertrouwd met onze producten, onlangs hebben we nog de klimaatregeling van het Oncologisch Centrum aangepakt,” vertelt Robby Herzeel van Carrier. “Bovendien hadden we in het verleden in het Kinderziekenhuis al een monoblocksysteem met warmterecuperatie geïnstalleerd.”
De vraag van het UZ Brussel was dan ook tweeledig: “Enerzijds vroegen ze om de bestaande hydraulische toestand te optimaliseren, anderzijds was er de wens om energie te besparen. Oorspronkelijk was het idee om een buitenopstelling te voorzien, maar na een grondige studie van het project, zijn we van dat plan afgestapt. Het meest energie-efficiënt bleek een water-wateroplossing in combinatie met droogkoelers op het dak.”
Gratis frisse lucht
In de praktijk vertaalt zich dat als volgt. Robby Herzeel: “We hebben binnen twee watergekoelde koelmachines met toerengeregelde schroefcompressor en zeer hoge rendementen geplaatst (type 30 XWV 0880), en vier droge koelers op het dak. Deze installatie zorgt voor de aanmaak van koud water waarmee we het binnenklimaat aangenaam koel houden. De binnenopstelling bevat naast de shell & tube-verdamper ook een watergekoelde condensor, die via een gesloten waterkringloop gekoppeld is aan de vier droge koelers. Gevolg: als de buitentemperatuur voldoende laag is, stopt de compressorwerking en kunnen we het water voor de verbruikers rechtstreeks koelen met buitenlucht. Deze manier van werken is uitermate geschikt voor een volcontinu proces zoals in het Kinderziekenhuis, omdat je dan ’s nachts kan profiteren van de koele buitenlucht.”
Overkoepelende regeling
De opstelling van Carrier werkt in functie van de koelvraag en de buitentemperatuur. “Onze grootste uitdaging was daarom het uitwerken van een overkoepelende regeling om de bedrijfsmodes slim op elkaar af te stemmen. Door de toevoeging van monitoring bereiken we een maximale beschikbaarheid van de installatie, omdat de kans op stilstand daardoor aanzienlijk beperkt wordt. Bovendien kunnen we de twee verschillende centrales als een geheel laten werken. Op een computerscherm in de technische ruimte ziet de verantwoordelijke constant in welke modus de installatie draait. Zelf monitoren we het systeem vanop afstand om indien nodig proactief in te grijpen. Het is bovendien de bedoeling om deze overkoepelende regeling uit te breiden naar alle ziekenhuisafdelingen.”
Het Kinderziekenhuis ervaart een wezenlijke besparing op de elektriciteitsfactuur. Maar Robby Herzeel benadrukt dat het aantal draaiuren voldoende hoog moet liggen om een project als dit rendabel te krijgen.