We spraken hierover met voorzitter Erik Van De Wauwer, secretaris Marc Jackmaert en penningmeester Jeroen Vidts.
“2020 was een jaar om snel en nooit te vergeten”, stelt Van De Wauwer. “Het was een grote uitdaging om tijdens de pandemie toch activiteiten voor onze leden te organiseren. Tijdens het najaar zijn we de digitale weg ingeslagen, met webinars rond de vernieuwde technische regelgeving op elektrische installaties, slimme gebouwen in de zorg en klimaat. Daarnaast waren er de digitale nieuwjaarsreceptie en het IFHE-congres in Rome, uiteraard ook digitaal. ZORG.tech blijft deze digitale weg volgen zolang fysiek samenkomen niet tot de mogelijkheden behoort. We hopen vurig dat we in de tweede helft van het jaar weer live activiteiten kunnen organiseren.”
“Het verleden is zeer leerrijk geweest en wordt meegenomen in onze verdere uitbouw”, verzekert Van De Wauwer. “Zaken laten verdwijnen is niet aan de orde. De uitgebouwde netwerking, het jaarlijkse congres, de kringwerking en de sociale activiteiten blijven sterkhouders. Daarnaast zijn er onder meer de website met drukbezocht forum en de driemaandelijkse nieuwsbrief.”
Tijdens de vooravond van het jaarlijks congres vindt er steevast een netwerkevent plaats. “Het congres zelf omvat een voormiddag met een aantal sprekers en doorlopend een vakbeurs met circa 180 standhouders”, legt Jackmaert uit. “Tijdens elk congres wordt een sociale prijs uitgereikt aan een aantal instellingen die een bijzonder initiatief hebben opgezet binnen hun muren. Het congres wordt beurtelings georganiseerd door één van de drie provinciale kringen, Oost- en West-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg-Vlaams-Brabant. De meeste standhouders zijn vertrouwde namen, maar de provinciale organisatiecomités trekken afwisselend ook kleinere lokale spelers aan, voor wie een puur nationaal gebeuren minder zinvol is, maar die wel belang hebben bij extra zichtbaarheid in hun eigen omgeving. Wanneer mogelijke leveranciers aankloppen bij een zorginstelling wordt hen verteld dat ze via een stand op het congres in één klap bijna vierhonderd ledeninstellingen kunnen bereiken.”
“Het jaarlijkse congres vormt een belangrijke grote bron van inkomsten”, onderstreept Vidts. “Hoe de vereniging financieel gezond kan blijven via ethisch verantwoorde inkomsten naast de democratische ledenbijdrage is belangrijk.”
De sociale prijs omvat geen enorme bedragen, maar ZORG.tech draagt de objectiviteit zo hoog mogelijk in het vaandel. “Kandidaten kunnen worden voorgedragen, maar mogen ook zichzelf aanmelden. De juryleden mogen geen deel uitmaken van het organisatiecomité. Het aantal spontane kandidaturen is beperkt, misschien is binnen de zorginstellingen nog te weinig geweten dat ook heel kleinschalige initiatieven in aanmerking komen voor deze bekroning”, zegt Jackmaert.
“Tegen juni zullen enkele werkgroepen een aantal aanbevelingen doen over onze toekomstige werking”, verklaart de voorzitter. “Thema’s die daarin aan bod komen, zijn onder meer kennisdeling en opleiding. Op vlak van opleiding zetten we in op webinars en bekijken we verder hoe we de activiteiten op uniforme wijze kunnen aanpakken, opdat het voor de mensen die dit organiseren vlot te doen is. Vergeet niet dat iedereen in onze organisatie vrijwilliger is.”
In tegenstelling tot haar Nederlandse zusterorganisatie NVTG zijn bij ZORG.tech alleen technisch verantwoordelijken uit de zorgsector betrokken. “Daarom is het belangrijk onze ledenwerking aantrekkelijk te houden en waar mogelijk verder te verbeteren. We trachten bij elke activiteit zoveel mogelijk van onze leden te betrekken.”
“De komende jaren staan veel van onze leden ook zware technische uitdagingen te wachten. Vlaanderen heeft zich immers ernstig geëngageerd in een forse vermindering van de CO2-uitstoot”, merkt Vidts op. “Dit zal vooral moeten worden gerealiseerd door de isolatie van gebouwen en het plaatsen van energie-efficiënte installaties. In de zorgsector is heel wat van deze infrastructuur verouderd, terwijl er slechts beperkte subsidies bestaan om ze de nodige upgrade te geven.”