Het Belgische age techbedrijf Nobi, dat slimme lampen maakt voor de zorgsector, heeft haar productie in China stopgezet. Het zet zo de algemene trend van ‘reshoring’ verder, waarbij bedrijven resoluut kiezen voor een ‘Made In Europe’-label. “Een half jaar na onze beslissing om opnieuw lokaal te produceren, hebben we de productiesite in Aartselaar in gebruik genomen”, zegt Roeland Pelgrims, CEO van Nobi.
Zijn bedrijf maakt slimme lampen die werken met artificiële intelligentie en waken over de veiligheid van ouderen. Aan de basis liggen valdetectie, valpreventie en valpredictie, aangevuld met het monitoren van vitale functies zoals ademhaling en hoestgedrag. De slimme lampen van Nobi ondersteunen ouderen thuis, maar zijn ook partner van zorgpersoneel in (woon)zorgcentra en assistentiewoningen. Daar dragen ze bij aan nog gerichtere ouderenzorg en ontlasten ze drukbezette zorgmedewerkers van repetitieve taken. Zo kan hun schaarse tijd gaan naar die taken die echt het verschil maken in het leven en geluk van ouderen.
De kost om onderdelen van China naar België te laten komen, compenseert voor steeds meer bedrijven de hoge lokale loonkost. Daarnaast spelen ook geopolitieke overwegingen mee in de keuze om productie terug te halen. “We zetten de makers eigenlijk terug samen met de ontwikkelaars”, aldus Pelgrims. Deze beslissing wordt ook vertaald in een duurzaam en inclusief HR-beleid. Tegen het eind van dit jaar zal Nobi in haar productiefaciliteit 20 medewerkers tewerkstellen. Bij de samenstelling van haar team biedt Nobi bovendien brede kansen. Ook aan mensen die moeilijk aansluiting vinden op de reguliere arbeidsmarkt. Dit gaat onder meer over mensen met een beperking, vluchtelingen uit bijvoorbeeld Afghanistan en Oekraïne en mensen met een migratieachtergrond. Professor Rudy Aernoudt van de UGent wijst op de gigantische impact van zowel corona als de oorlog in Oekraïne. “Die factoren zorgden voor een versnelling van de trend ‘reshoring’, we moeten onze industrie echt terughalen”, vertelt hij. “We kunnen dit bovendien versnellen door een beleid van maatwerk uit te stippelen. Subsidies zijn niet per se nodig, we moeten luisteren naar wat de bedrijven praktisch nodig hebben om terug te keren.”