Het valt beslist niet mee om een hospice te realiseren; zeker als tijdens de aanloop de coronacrisis losbarst en de prijzen de pan uit rijzen. Dat het toch kan, bewijst De Mare, dat eind april haar deuren opende aan de Hoogmadeseweg in Leiderdorp. Met de inzet van heel veel betrokken vrijwilligers, de welwillende medewerking van alle bouwpartners en een waslijst aan sponsoren staat hier nu een moderne voorziening met zes ruime kamers voor gasten, die in een prachtige omgeving terminale zorg kunnen krijgen in een huiselijke sfeer.
Hospice De Mare heeft als verzorgingsgebied oostelijk Leiden en Leiderdorp, dat ongeveer 100.000 inwoners telt. “Een ideale locatie”, vertelt Jules de Vries, secretaris van Stichting Hospice De Mare enthousiast. “Het ligt naast het Alrijne Ziekenhuis, een verpleeghuis en een mortuarium en de bus stopt er tegenover.” Ondanks de enorme prijsstijgingen en andere tegenvallers die tijdens het hele traject optraden, lukte het om met veel overtuigingskracht, een extra lening van een bevriende hospice en veel sponsorbijdragen een sluitende begroting en dito exploitatie op te tuigen. “Uiteindelijk hebben we een prachtige hospice kunnen realiseren met een geweldig bouwteam, waarin ook STOL architecten, aannemer Horsman & Co, Homma Elektrotechniek en Warmerdam Installatietechniek zaten. Het is een sociaal project en daarvoor heb je partijen en vooral mensen nodig die partner willen zijn in zo’n project. Dat geldt ook voor Koninklijke Ginkel Groep, die de prachtige tuin heeft aangelegd, en de talloze vrijwilligers die betrokken waren en zijn bij dit project. Dit is echt het resultaat van een collectief.”
De Mare is een compacte hospice geworden, met op de begane grond een grote huiskamer met keuken, zes gastenkamers en diverse algemene ruimtes. Op de verdieping zijn een multifunctionele ruimte annex familiekamer, een opslagruimte voor onder meer bedden, een logeerkamer en een ruimte voor techniek ondergebracht. Naast het hoofdtrappenhuis is een plateaulift ingebouwd die vooral voor het transport van bedden gebruikt wordt. “Beddentransport was een belangrijk aspect bij de bouw”, aldus De Vries: “Het hele huis is toegankelijk gemaakt voor bedden. Dat betekent niet alleen drempelloze vloeren, maar ook extra brede deuropeningen. Om onze gasten ook optimaal te kunnen laten profiteren van de terrassen bij de woningen, zijn de terrasontsluitingen van de woonkamers 1.20 meter breed uitgevoerd. Voor elke deur is daartoe een smal bijdeurtje bijgeplaatst.” De ruime badkamers hebben een ontsluiting in de lengteas van de kamers zodat een bedbrancard makkelijk in en uit te rijden is.
De hospice in Leiderdorp is bouwkundig gerealiseerd door Horsman & Co. Projectleider Nils de Bruijn: “Jules is na een eerste mislukte aanbesteding naar onze directeur René Vos gegaan, met een begroting waar hij niet uitkwam en met de vraag of hij dit voor elkaar kon krijgen en iets moois kon neerzetten. Die uitdaging hebben we met het hele team met vier handen aangegrepen. Dit soort sociale projecten past ook heel goed bij ons, ik zou er elk jaar wel één willen doen. Alleen al de waardering van alle vrijwilligers is enorm en hartverwarmend. Partners en leveranciers waarmee we De Mare hebben gerealiseerd, zijn lokaal en regionaal gezocht, met altijd in het achterhoofd dat het sociale aspect en de bijzondere opdrachtgever een andere insteek vereisen en het accepteren van compromissen vraagt.”
Het gebouw is opgezet met een casco van prefab ribcassettevloeren voor de begane grond en breedplaatvloeren voor de verdieping, in combinatie met kalkzandsteen wanden. “Heel traditioneel opgezet, voor de opdrachtgever betaalbaar en voor ons uitvoerbaar”, vertelt werkvoorbereider Nick Duivenvoorden. “De appartementen steken aan de zuidkant uit het hoofdvolume. De dakvloeren hiervan hebben we aan dat hoofdvolume verankerd met isokorven die normaliter worden gebruikt om balkons mee op te hangen. De gevels zijn opgetrokken uit licht metselwerk, met warme houten kozijnen bij de gastenkamers en verder onderhoudsvrije kunststof kozijnen met een houtlook.”
Veel aandacht ging uit naar het energetisch zelfvoorzienend maken van De Mare. De Bruijn: “Het gebouw is door Warmerdam uitgerust met een eigen WKO-installatie, vloerverwarming en een energie-efficiënte luchtbehandelingsunit met een hoge luchtcirculatiesnelheid. Homma installeerde 48 zonnepanelen op het dak en heeft een zusteroproepsysteem, een deurbelsysteem, brandmelders, Wifi en alle andere E-technieken geïnstalleerd. Alle deuren zijn voorzien van Salto toegangstechniek. Dat is een kostbare toevoeging, maar met de grote hoeveelheid vrijwilligers eigenlijk onmisbaar omdat je daarmee snel en eenvoudig sleutels kunt toewijzen en afkoppelen.”
Op 26 april verrichtte burgemeester Tjarda Struik van Leiderdorp de officiële openingshandeling. Daarmee kwam – wellicht tijdelijk – een einde aan de zoektocht naar middelen en sponsoren die het project mogelijk hebben gemaakt. “Hoe vaak is niet gezegd: ‘We moeten even kijken wie dat wil sponsoren’”, besluit De Vries. “En je moet creatief zijn. Wie thuis terminaal is, krijgt een bed vergoed van de verzekering. Wij als instelling niet. Maar zet je hier zes bedden neer en vertel je de beddenleverancier welke gasten er gebruik van maken, dan declareert die het bij de verzekeraar. Dat scheelt ons een investering van 30.000 euro en de leverancier hoeft niet met bedden te slepen. Zo komt Jan Splinter door de winter.”
Opdrachtgever:
Stichting Hospice de Mare
Architect:
STOL architecten
Aannemer:
Horsman & Co
E-installatie:
Homma Elektrotechniek
W-installatie:
Warmerdam Installatietechniek
Toegangstechniek:
Salto
Buitenterrein:
Koninklijke Ginkel Groep
Neem dan rechtstreeks contact op met SALTO Systems.
Contact opnemen