Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Minister Van Rijn stelt nieuw verdeelmodel mondmaskers vast

Minister Van Rijn stelt nieuw verdeelmodel mondmaskers vast

Minister Martin van Rijn (Medische Zorg) heeft in overleg met partijen uit de zorg een nieuw verdeelmodel vastgesteld voor mondmaskers. In het nieuwe model gaat het niet om een verdeling over de zorgsectoren, maar om een verdeling op basis van besmettingsrisico’s voor zorgverleners. Als er nieuwe mondkapjes beschikbaar komen uit inkoop of eigen productie gaan die naar plekken waar ze het meest nodig zijn. Dat zijn zorgverleners in het ziekenhuis, maar evengoed zorgverleners in verpleegtehuizen en op andere plekken waar Corona-patiënten intensief worden behandeld.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

In Nederland is er nog steeds grote schaarste aan persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondmaskers. Er wordt hard aan gewerkt om de beschikbaarheid te vergroten. Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) speelt daarin een centrale rol, zowel bij de inkoop, als het opzetten van productie in eigen land.

Acute setting

Tot nu toe was de verdeling van middelen sterk gebaseerd op het uitgangspunt dat patiënten vooral in een acute setting behandeld worden. Deze verdelingsmethodiek leidde er echter toe dat medewerkers van onder andere instellingen voor verpleeghuiszorg, thuiszorg en de geestelijke gezondheidszorg onvoldoende beschermd konden werken.  Deze insteek sluit niet meer goed aan op de huidige situatie, waardoor een andere verdeelmethode nodig is.

Zorgmedewerkers

In de nieuwe systematiek gaat het niet zozeer om een verdeling over sectoren, maar om een verdeling op basis van besmettingsrisico’s in verschillende behandelsituaties. Uitgangspunt is dat alle zorgmedewerkers veilig hun werk moeten kunnen doen, ondanks het feit dat we te maken hebben met een tekort aan beschermende hulpmiddelen. Bij vergelijkbare risico’s moet in beginsel dezelfde bescherming beschikbaar zijn.

Regionale toedeling

Het nieuwe verdeelmodel moet ervoor zorgen dat een zo zorgvuldig mogelijke verdeling plaatsvindt over de verschillende sectoren, regio’s en instellingen heen. Bij de nieuwe methodiek staat de behoefte, gebaseerd op de besmettingsrisico’s bij bepaalde behandelsituaties, centraal. Per ROAZ-regio, waarvan Nederland er 11 heeft, wordt per middel dagelijks bezien wat de beschikbare voorraad is en wat de behoefte is. Voor elke regio en voor Nederland als geheel wordt de behoefte gematcht met de beschikbare voorraad. Dit leidt tot een regionale toedeling per dag. Het LCH draagt zorg voor de verdeling over de regio’s.

Ervaring op de werkvloer

Het nieuwe verdeelmodel is begin deze week ingegaan, in eerste instantie voor mondmaskers, later ook voor andere persoonlijke beschermingsmiddelen. Het verdeelmodel zal de komende weken worden doorontwikkeld op basis van de ervaring op de werkvloer en de adviezen van het RIVM, de GGD en het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Bron: NVZ-ziekenhuizen

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details