Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Beheerscontracten met zorg voor continuïteit
Technische ruimte Tergooi MC.

Beheerscontracten met zorg voor continuïteit

Naast totaalinstallateur in nieuwbouw- en renovatieprojecten is ULC Installatietechniek erg actief in het beheer en onderhoud van zorgvastgoed. “Steeds meer taken van technische diensten komen in ons beheer. Wij staan opdrachtgevers bij met innovatieve oplossingen in de complete levenscyclus van het gebouw”, zegt directeur Technisch Beheer Martin Koelewijn.

ULC is een zorgspecialist in de installatiebranche. “80% van onze portefeuille is zorggerelateerd; als het gaat om nieuwbouw is dat nog meer. Met ongeveer driehonderd elektrotechnische en werktuigbouwkundige specialisten kunnen wij technische projecten realiseren en technische installaties onderhouden in alle zorgspecialismen.”

De installateur, die dit jaar haar honderdjarig bestaan viert, verzorgt onder meer het beheer en onderhoud van (delen van) het OLVG, VUmc, Antoni van Leeuwenhoek, Amphia Ziekenhuis en Albert Schweitzer ziekenhuis. Van preventief en correctief onderhoud en reparaties tot en met het updaten, modificeren en verduurzamen van installaties. Soms sluit het beheerscontract direct aan op de nieuwbouwwerkzaamheden. Voor het dit voorjaar opgeleverde Tergooi MC verzorgt ULC bijvoorbeeld het installatieontwerp van de nieuwbouw, de renovatie van de installaties in de bestaande gebouwen en het beheer en onderhoud in de toekomst. Met de partners van Installatiecombinatie Tergooi realiseerde ULC onder meer een van de meest ‘schone’ drinkwaterleidingnetten in een Nederlands ziekenhuis, met waterkwaliteit op maat van het eindgebruik.

Werkoverleg bij ULC Technisch Beheer.

Integraal beheer

Een van de belangrijkste ontwikkelingen in de zorgtechniek is systeemintegratie, zegt Koelewijn. “Het aloude onderscheid tussen E & W bestaat niet meer, en de huidige ziekenhuizen worden in elk geval integraal ontworpen. Ook ICT in het kader van gebouwbeheer is tegenwoordig onderdeel van het pakket. Technische diensten worden soms ingekrompen. In de gehele levenscyclus van het zorgvastgoed kan de kennis en expertise van onze ‘knappe koppen’ en onderhoudstechnici goed gebruikt worden.” Die eerste groep zit in het hoofdkantoor in Utrecht; de tweede groep door het hele land heen. “Op deze manier kunnen wij de opdrachtgever ontzorgen, zodat hij op basis van een inspanningscontract dan wel prestatiecontract de wettelijke continuïteit van de exploitatie kan handhaven en met minder partijen hoeft te werken. Alles waar een draadje aan zit, kan onder ons beheer vallen.”

Energiemonitoring

Deze vorm van integraal maatwerkbeheer noemt Koelewijn ‘risico gestuurd onderhouden’. “Een storingsoplossing voor de OK heeft uiteraard een andere responstijd dan die van een lampje in een entreeluifel. Eigenlijk gaat het steeds meer van uitvoering naar regie in onze werkzaamheden, met vaste teams van ULC per locatie en/of organisatie, zoals in het Amphia Ziekenhuis.” Een en ander is onder meer mogelijk door digitale monitoring op afstand. En naast het faciliteren van een verschuiving van taken wordt energiebeheer gemakkelijker te monitoren. De installateur beschikt onder meer over een eigen energiemonitoringssysteem. “Daarmee is direct inzichtelijk hoeveel waar wordt verbruikt. Het is soms heel eenvoudig om te bezuinigen op energie. Denk bijvoorbeeld aan het onnodig verwarmen en verlichten van ruimten die niet gebruikt worden.”

Dynamische omgeving

Ook voor de installateur zelf is het interessant om een ontworpen gebouw in onderhoud te houden. “In het nieuwbouw- en renovatietraject kunnen wij al rekening houden met beheer op basis van de levenscyclus, en de laatste updates inbrengen wanneer beschikbaar en gewenst.” Dat is natuurlijk in eerste instantie in het belang van de opdrachtgever, vervolgt Koelewijn. “Die moet zich veilig voelen in het zorggebouw.” Voor ULC is de zorg niet zomaar een willekeurig specialisme maar corebusiness: “Een dynamische omgeving waar het gaat om mensenlevens. Het is voor onze medewerkers fantastisch om daar de gehele levenscyclus van een gebouw aan te mogen meewerken en de techniek te laten meegroeien. Centraal aangestuurd en decentraal werkend, in het belang van de klant.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details