Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Brandwerende combinatie van kozijn, deur en dranger
Deur in Plooijer plaatstalen kozijn, voorzien van de dormakaba vrijloopdeurdranger ITS96FL.

Brandwerende combinatie van kozijn, deur en dranger

De uitdaging: een enkele 40 mm dikke deur, een onzichtbare vrijloopdeurdranger, geen kabelovergang, toegankelijk conform ITs en 30 minuten brandwerend. Bij keuringsinstantie DMT te Lathen (D) werd begin juni een 30 minuten EN1634-1 brandproef uitgevoerd met een plaatstalen kozijn van Plooijer, een stompe paletdeur en een in het kozijn ingebouwde vrijloopdeurdranger van dormakaba. De deuropstelling in zijn geheel doorstond de brandproef glansrijk. Het laten testen van de dormakaba ITS 96 FL vrijloopdeurdranger in het plaatstalen kozijn van Plooijer is één van de wapenfeiten die door de samenwerking tussen dormakaba en Plooijer inmiddels gerealiseerd is.

Minimalistisch en uitermate geschikt voor de zorg 

Leeuwenkamp Architecten uit Alkmaar is één van de bureaus die de combinatie van een plaatstalen kozijn en een inbouw vrijloopdeurdranger reeds voorschrijft. Leeuwenkamp zegt hierover: “Relaties die kwalitatieve productoplossingen én ontzorging bieden, betekenen veel voor Leeuwenkamp. dormakaba en Plooijer zijn zulke relaties en worden beschouwd als preferred suppliers. Het gezamenlijk optrekken zorgt voor korte communicatielijnen.”

Detail van de vrijloopdeurdranger ITS96FL in een Plooijer stalen kozijn met 3D-scharnieren.

Het architectenbureau richt zich op diverse branches zoals sport- en appartementencomplexen en specialiseert zich ook in zorginstellingen. Leeuwenkamp ziet in de plaatstalen kozijnen met ingebouwde vrijloopdeurdranger in ziekenhuizen een ideale combinatie. De minimalistische uitvoering is voor hen een grote pré. “Doordat de deurdranger ingebouwd is, zie je hem niet. Het zorgt voor een rustig totaalbeeld, zonder storende elementen. Daarnaast krijgt ophoping van stof geen kans, zoals bij een reguliere dranger kan gebeuren. Het is een hygiënische oplossing voor plekken waar stof een gevaar kan opleveren. En last-but-not-least raken wanden, deuren en de dranger zelf niet snel beschadigd bij ruw gebruik.” Leeuwenkamp is heel content met de innovatieve oplossing.  

Kamer in een ziekenhuis met een deur in Plooijer plaatstalen kozijn.

Aannemer is ontzorgd

Los van elkaar waren kozijn en deur(dranger) reeds voorzien van een brandwerend certificaat. Nu de complete deuropstelling met goed gevolg getest is op brandwerendheid en als eerste over het certificaat voor 30 minuten brandwerendheid beschikt, is de keuze voor de aannemer zeer voor de hand liggend. Ook de aannemer begrijpt namelijk dat een sluitende onderbouwing qua brandwerendheid problemen met gezaghebbende instanties en daarmee samenhangende extra kosten voorkomt. Tot slot voor wat betreft service: bij een eventuele storing kan een deurdrangerspecialist de dranger eenvoudig vervangen, zonder het kozijn te moeten demonteren.

Extra brede deur in een stalen kozijn, voorzien van een vrijloopdeurdranger (breedte tot 1.400 cm).

De voordelen zijn legio

onzichtbare montage van de dranger, wat aanzienlijke voordelen biedt ten aanzien van hygiëne, vandalisme, veiligheid en esthetiek.

kabelovergang is niet nodig.

40 mm deurdikte.

ITs gecertificeerd.

cam-action inbouwdeurdranger bij stroomuitval (lage openingsweerstand).

vrijloopfunctie actief vanaf 0° openingshoek.

stalen kozijn met volledig gelaste hoeken, dus geen stofophoping in het kozijn.

In verschillende ziekenhuizen is de dranger-kozijn-deurcombinatie inmiddels te vinden, waaronder in het Ommelander Ziekenhuis Groningen, Amsterdam UMC en Noordwest Ziekenhuisgroep Den Helder. 

De samenwerking tussen dormakaba en Plooijer leidt inmiddels tot de ontwikkeling van meer gezamenlijke concepten. Het resultaat is onder meer een geslaagde brandproef met de dormakaba BTS 80 F vloerveer in combinatie met een profielstalen deuropstelling van Plooijer. Andere brandproeven met de gezamenlijke oplossingen zijn in voorbereiding, waaronder een opstelling met de dormakaba TS 93 glijarm deurdranger. 

dormakaba Nederland maakt deel uit van de dormakaba Group uit Zwitserland. dormakaba is fabrikant van producten en oplossingen voor comfortabele, duurzame en veilige toegangen tot gebouwen en ruimten. dormakaba hecht daarbij grote waarde aan de synergie tussen de diverse producten en voorziet op duurzame wijze in alle wensen en eisen ten aanzien van de implementatie en verbetering van maatregelen die de organisatie van toegangen vereenvoudigen.

Plooijer Toegangstechnologieën ontwikkelt, produceert en installeert sinds 1954 stalen ramen, deuren en kozijnen voor (brand)veiligheidstoepassingen. Zij investeert continu in de kernkwaliteiten innovatie, customer service en veiligheid, op basis van solide relaties met opdrachtgevers, medewerkers en partners.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details