Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Start ontwerpfase nieuw ziekenhuis ZGT locatie Almelo 

Start ontwerpfase nieuw ziekenhuis ZGT locatie Almelo 

ZGT heeft in Almelo gekozen voor gefaseerde nieuwbouw op de huidige locatie. Afgelopen vrijdag 26 april zijn de contracten getekend met de architect, technisch installateur en constructeur. Architectenbureau Wiegerinck uit Arnhem, Sweegers en De Bruijn uit Den Bosch (adviseur installaties) en Royal HaskoningDHV uit Amersfoort (adviseur draagconstructies) gaan onder begeleiding van ptg advies uit Leusden (huisvestingsadviseur) en met de medewerkers van ZGT aan de slag met het ontwerp van het nieuwe ziekenhuis. Bestuurder Frank Janssen: ”De ondertekening van de contracten is een belangrijke stap voorwaarts in de eerste fase van de nieuwbouw. Ik ben blij dat deze partijen samen met ons aan de slag gaan. Allen hebben veel kennis en ervaring met duurzame bouwprojecten in de gezondheidszorg.”

Gefaseerd bouwen aan een nieuw ziekenhuis

De nieuwbouw zal niet in één keer, maar in verschillende bouwfasen op de bestaande locatie plaatsvinden. Daardoor is het voor ZGT mogelijk om gedurende de bouw steeds acute én planbare zorg te kunnen leveren. De komende jaren ligt de focus op de ontwikkeling van het eerste bouwdeel voor onder andere de acute zorg, operatiekamercomplex en een vrouw-moeder-kind-centrum in Almelo (fase 1). In de volgende fasen wordt vervolgens gebouwd aan de verpleegafdelingen en de medische beeldvorming (fase 2) en de poliklinieken (fase 3). De complete nieuwbouw is een traject van circa 20 jaar. Door in fases te bouwen, hebben we de meeste flexibiliteit om in de toekomst plannen aan te passen aan het veranderende zorglandschap.

De ontwerpfase

ZGT is momenteel bezig de wensen en voorwaarden te beschrijven in een programma van eisen. Samen met medewerkers van betrokken afdelingen wordt besproken waar het nieuwe gebouw aan moet voldoen en hoe de zorgprocessen worden ingericht. Als het programma van eisen klaar is, gaan de adviseurs aan de slag met het ontwerp van de nieuwbouw. Eind 2025 moet het ontwerp klaar voor aanbesteding en realisatie zijn. De realisatie is gepland vanaf 2027. Janssen: “Uiteraard worden bij het ontwerp naast onze medewerkers, ook onze adviesraden, patiënten, de gemeente Almelo en omwonenden betrokken.”

Locatie Hengelo

Op de locatie Hengelo is de afgelopen jaren gebouwd aan moderne gespecialiseerde centra voor planbare zorg, zoals het Oncologisch Centrum en Hart Long Centrum. ZGT vindt het belangrijk de zorg op deze onderscheidende locatie in Hengelo te blijven ontwikkelen. Ook het komende jaar staat een aantal interne verbouwingen gepland. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details