André van der Gun
01:19
02-07-2018

Column André van der Gun

Een uitdaging

Al vele jaren ontwerp ik interieurs, in diverse branches. De zorg is er daar één van.

Los van het bedenken van een concept zoals ik bij CZ gedaan heb, is het meestal de bedoeling om een origineel ontwerp te maken. Zeker horeca of detailhandel willen zich profileren als eigentijds of willen een bepaalde stijl of sfeer vertegenwoordigen, bijvoorbeeld met een internationaal karakter. Een concept uit mijn koker, zoals voor Bagels & Beans, wil daarentegen juist in alle filialen een herkenbaarheid en terugkomend interieur zien. In de zorg kiest men liever voor originaliteit. Iedere opdrachtgever wenst een op maat bedacht interieur dat aan een aantal criteria voldoet, rekening houdend met gastvrijheid, onderhoud, comfort, klimaat en akoestiek.

We leven in een tijd dat we een veelvoud aan materialen hebben, om een ontwerp een eigenheid te geven. Los van kleuren en verlichting. Dat geld voor van alles, zowel vloeren, wanden als afwerkingen. Zoals hpl voor kasten, keukens, balies en meer… Daarbij kan tegenwoordig alles beprint worden. Ook vloeren, gordijnen, tafelbladen, et cetera. Ook in kleine aantallen en metrages. Bij de keuze van wat erop zou moeten komen, is een grote diversiteit te vinden bij Shutterstock. Of dit nu een plaatje van een voordeur is, van een zonsondergang of …. een afbeelding van koffiebonen of vogelkooitjes. Deze afbeeldingen zijn meestal tegen een gering bedrag te verwerken door de drukker. Ik heb onlangs bijvoorbeeld een gordijn laten printen voor het voetbalstadion van Willem II, van 177 meter en met alle mogelijke beelden die aan Tilburg relateren.

Ik begrijp dat er, zeker in de zorg, standaardoplossingen gezocht worden voor garderobekasten op cliëntenkamers, bedden en nachtkastjes. Het uitgangspunt is dan de prijs. De meubels rollen in grote getalen de fabriek uit en daar kan dan weer op gecalculeerd worden. Ik begrijp natuurlijk wel  dat de wet van de getallen de zaak goedkoper maakt, en dat een enkele gemaakte kast duurder is  Maar als ik een vloerkleed van 3×4 meter of een gordijn van 3 meter breed en kamerhoog kan printen in elk gewenst design, zou dat toch ook in fronten van kasten of keukens moeten kunnen? Een corpus van een garderobekast of keuken in een gezamenlijke huiskamer kan natuurlijk wel een basis hebben van hpl of melamine.

Ik kijk uit naar een fabrikant die de uitdaging aandurft om in een kleine oplage een kast tegen een kleine of zelfs budgetneutrale prijs aan te bieden….

André van der Gun
André van der Gun
André van der Gun

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: André van der Gun , column , uitdaging

Bouwen aan de Zorg partners

AZ Groeninge ziekenhuis