Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
De leerstoel “PRoF” zet in op duurzame verandering in zorg en welzijn

De leerstoel “PRoF” zet in op duurzame verandering in zorg en welzijn

Chantal Van Audenhove ontvangt de Patient Room of the Future Leerstoel voor implementatie-onderzoek door LUCAS KU LEUVEN.

Robuuste resultaten van zorg- en welzijnsonderzoek vinden niet altijd hun weg naar de praktijk en het beleid. Voor een effectieve impact is er meer nodig.

Implementatie-onderzoek overbrugt de afstand tussen onderzoek, praktijk en beleid. Wat zijn de hinderende en bevorderende factoren in praktijksettings en beleidsvoering? Welk draagvlak is er om een evidence-based praktijk en beleid in te voeren? En waarom gaan sommige duur ontwikkelde programma’s soms toch de mist in?

De Patient Room of the Future Leerstoel ondersteunt dit onderzoek voor de jaren 2019-2021.

De Patient Room of the Future Leerstoel

PRoF-projects  is een dynamisch en interdisciplinair consortium van ondernemers, professionals en onderzoekers in zorg en welzijn. Het zet in op innovatieve visies en concretiseringen ervan. Om de connectie tussen onderzoek, praktijk en beleid te dichten, wordt de Leerstoel toegekend aan Chantal Van Audenhove, directeur van LUCAS KU Leuven. “In deze tijden waarin “return on investment” en “value for money” ook geldt voor maatschappelijke diensten, vraagt men terecht dat duur ontwikkelde programma’s effectief, en liefst ook kosten-effectief, kunnen ingezet worden. Implementatie-onderzoek draagt hiertoe bij.”, zo stelt Jan Van Hecke, coördinator van PRoF-projects. “Omdat professor Van Audenhove en haar onderzoekscentrum LUCAS KU Leuven ruime ervaring heeft in implementatie-onderzoek in zorg en welzijn, kennen we de PRoF Leerstoel aan haar toe.”

Dankzij de PRoF Chair for Implementation Research zal LUCAS KU Leuven gefocust kunnen inzetten op de verdere ontwikkeling, verfijning en verspreiding van implementatie-onderzoek zodat de maatschappelijke impact van onderzoeksresultaten duurzamer wordt.

Implementatie-onderzoek

Implementatie-onderzoek is een relatief nieuw concept. Het omvat de wetenschappelijke studie van implementatieprocessen en strategieën om te begrijpen wat, waarom en hoe innovaties in de echte wereld werken. Dit onderzoek vindt plaats in reële situaties en uitdagingen, en  focust op de randvoorwaarden in de echte wereld.

Het doel is deze systematisch te beschrijven en op basis van de verworven inzichten benaderingen te ontwikkelen en te testen om de implementatieprocessen te beïnvloeden en om de impact te vergroten.

Gedurende vele decennia zijn de gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (de zgn. RCT’s) naar voor geschoven als de gouden standaard. Hoewel RCT’s zeer geschikt zijn voor bepaalde onderzoeken, ervaren zorgprofessionals vaak problemen bij het implementeren van “evidence-based practices”. Gecontroleerde omgevingen kunnen immers niet eenvoudig worden gekopieerd naar de dagelijkse praktijk. In de afgelopen jaren erkennen onderzoekers steeds meer de kloof tussen wetenschappelijk bewijs en toepassing in de praktijk. Implementatieonderzoek kan het gebruik van evidence-based praktijken ondersteunen en vergemakkelijken.

LUCAS KU Leuven Seminar series 2019: Implementation Research

In 2019 organiseert LUCAS KU Leuven, dankzij de PRoF Chair for Implementation Research, vijf opeenvolgende seminars over implementatie-onderzoek: ‘Implementation research: closing the gaps between scientific evidence, practice, and policy’’, waarin de complexiteit van implementatie-onderzoek wordt geïllustreerd aan de hand van concrete voorbeelden. De seminars focussen op de relevantie en de basiskenmerken van implementatie-onderzoek, en stellen veel gebruikte modellen en conceptuele kaders voor.

https://www.kuleuven.be/lucas/nl/30-years-partner-in-innovation/implementationresearch

Deze seminars zijn ook via livestream te volgen. Nadien kan men ze ook herbekijken op het Youtube-kanaal van LUCAS KU Leuven.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?