Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
De nieuwbouw, uitbreiding of modernisering van uw ziekenhuis is specialistenwerk!
Eind 2020 heeft VAMED een project afgerond voor alle medische apparatuur in het nieuwbouw ziekenhuis in Hardenberg. Het ging hierbij om de planning, inkoop, installatie en training. (Beeld: IAA Architechten)

De nieuwbouw, uitbreiding of modernisering van uw ziekenhuis is specialistenwerk!

VAMED kan u ondersteunen tijdens het gehele proces van nieuwbouw, uitbreiding en/of modernisering van uw ziekenhuis. Vanaf het eerste ontwerp op de tekentafel tot en met de uitvoering en het onderhoud op de aangeschafte apparatuur. VAMED beschikt over de kennis en expertise die u hiervoor nodig hebt. Hierdoor hoeft u uw kostbare personeel, dat al druk is met de dagelijkse essentiële lopende zaken, niet in te zetten op uw tijdelijke project. Bovendien zorgt VAMED voor de kostbewaking van de budgetten en lopende kosten. VAMED is hiermee uw partner naast het bouwteam.

Er komt een heleboel bij kijken, voordat de eerste patiënt de MRI-scanner in kan.

​VAMED ontzorgt. In dit artikel gaan we in een vogelvlucht door het proces heen:

Concept, ontwerp en planning

Bij het conceptontwerp is VAMED in het project betrokken om de planning rond de medische apparatuur en medische processen te verzorgen. Daarnaast wordt in grote lijnen een plan opgesteld voor de aanschaf van nieuwe apparatuur en wordt er (indien van toepassing) geïnventariseerd welke al aanwezige apparatuur kan worden meeverhuisd.

Eerste fase

Om te beginnen wordt samen met de architect, het bouwteam en het ziekenhuis gekeken naar de medische faciliteiten in het nieuwe ziekenhuis. Acties die in deze fase worden uitgevoerd, zijn:

  1. Bespreken van klinische eisen met de architect;
  2. Opstellen van lijsten met de benodigde medische apparatuur, in afstemming met de gebruiker;
  3. Bespreken van relevante eisen die vanuit de medische apparatuur ontstaan, samen met het bouwteam.
Een MRI-scanner kan niet zomaar als een pakketje door de deur geleverd worden.

Gedetailleerd ontwerp en inkoop

In de detailleringsfase worden met het bouwteam alle eisen voor de constructie en installatie afgestemd. Ook worden samen met de gebruiker alle eisen voor de nieuwe apparaten opgesteld, waarna VAMED kan beginnen met de inkoop hiervan. Door de apparaten in een 3D-model te plaatsen, wordt voor iedereen snel duidelijk wat waar gaat komen.

Programma van Eisen

Samen met de eindgebruikers wordt er gekeken naar welke behandelingen en onderzoeken worden uitgevoerd in het ziekenhuis. Welke apparaten zijn daarvoor nodig? Vervolgens worden de ‘Item data sheets’ opgesteld. Dit wordt gedaan voor elk apparaat dat wordt aangeschaft. In de ‘Item data sheets’ staan alle eisen en eventuele wensen waaraan de apparaten moeten voldoen. De sheets worden door VAMED vertaald naar een Programma van Eisen (PvE), op basis waarvan genormeerde leveranciers een passend aanbod kunnen doen. Op deze manier kan, volledig merkonafhankelijk, gekeken worden naar geschikte apparaten voor het nieuwe ziekenhuis.

VAMED OK in Hardenberg.

3D-modellen en ruimteboek

Voor het bijhouden van de plannen werkt VAMED met BIM (Building Information Modeling). Hierbij wordt gebruik gemaakt van 3D-modellen en het digitale ruimteboek. Hierin worden alle eisen per apparaat beschreven, zoals de aanwezigheid van een stopcontact, wateraansluiting of datapunt. De programma’s samen maken het mogelijk om plannen goed te kunnen delen met de overige aanwezige partijen, zoals de bouwer, installateur én gebruiker.

Implementatie

Nadat de apparatuur is aangekocht, moet deze ook op zijn plek komen. Tijdens de implementatie wordt alle apparatuur geleverd en geïnstalleerd. Vervolgens is het uitermate belangrijk dat alle apparatuur op de juiste manier wordt getest, waarna een training en ingebruikname volgen. Dit alles gebeurt onder leiding van VAMED, waardoor het ziekenhuis, de bouwer en de installatiebedrijven voor alle medische apparatuur één aanspreekpunt hebben. Indien van toepassing wordt uiteraard de medische apparatuur door VAMED verhuisd en geïnstalleerd. De planning hiervan wordt afgestemd op de lopende activiteiten.   

VAMED heeft een innovatieve projectbenadering. Met een overkoepelende blik worden alles geïntegreerd. Hieronder wordt nog een aantal belangrijke aspecten toegelicht: 

Één partner

Een MRI-scanner kan niet zomaar als een pakketje door de deur geleverd worden. Er komt een heleboel bij kijken, voordat de eerste patiënt de MRI-scanner in kan. Er moet bijvoorbeeld goed gekeken worden naar de positionering van de MRI-scanner met betrekking tot andere afdelingen, liften en de parkeerkelder. Maar ook de route voor de magneet is essentieel, vanwege zijn afmeting en enorme gewicht. Er moet een speciale Faradaykooi worden gebouwd. Bovendien zijn er vele installaties die door de Faradaykooi met de MRI moeten worden verbonden. En niet te vergeten: de ‘Quench’-uitlaat moet voor ieders veiligheid aan strenge regelgeving voldoen.

VAMED coördineert hierbij met de verschillende partijen, om te voorkomen dat er problemen ontstaan door de verschillende samenkomsten van koppelingen.

3D-model van een OK-ruimte.

Coördinatie

Omdat VAMED zowel supervisie uitvoert op de leveringen als de installatie, kan er snel ingegrepen worden wanneer er iets ontbreekt. VAMED neemt contact op met de juiste partij, zodat de installatie plaats kan vinden zoals gepland. Hetzelfde geldt voor de losse medische apparatuur. Zo kiest VAMED voor het ontvangen van de goederen een geschikte locatie, waar ook de technische controle plaatsvindt. Daarna worden de goederen direct naar hun locatie gereden.

Financieel zeker

Het pakket voor medische apparatuur is ontworpen met eindgebruikers, technici en financieel verantwoordelijken. Hierdoor zijn de kosten voor het ziekenhuis al vroeg inzichtelijk. Bovendien staat VAMED garant voor de kosten. Hiermee worden haalbaarheid en budgetzekerheid gegarandeerd. Ook kan VAMED helpen met de financiering van de medische apparatuur, bijvoorbeeld door middel van leasing.

BioMedical Check-up

In bestaande ziekenhuizen kan VAMED voorafgaand aan het nieuwbouwproject een BioMedical Check-Up uitvoeren. Hierbij wordt van de aanwezige apparatuur geïnventariseerd wat verhuisd kan worden. Daarnaast worden de werkzaamheden van de Medische Techniek en de kosten voor het onderhoud geanalyseerd. Dit resulteert in een rapport met adviezen voor een betere werkwijze en kostenbesparing.

3D-model van een MRI-ruimte.

Service

Medische apparaten die gebruikt worden, hebben onderhoud nodig en kunnen storingen geven of kapot gaan. Ook hier biedt VAMED als waardevolle partner met internationale ervaring en expertise een oplossing, om de medische apparatuur binnen een gesteld budgettair kader te plannen, beheersen en onderhouden/repareren. Dit is een garantie voor effectieve inzet, efficiency en continuïteit.

VAMED ondersteunt uw ziekenhuis of gezondheidszorginstelling graag in een nieuwbouw- of renovatieproject, als uitvoerder of partner voor de turnkey-oplossing en met een garantie op tijd en kosten. Daarnaast is VAMED (als merkonafhankelijk leverancier) uw partner voor nieuwe medische apparatuur, inclusief op maat gemaakte financiële oplossingen. VAMED is de ideale partner voor complexere projecten, bijvoorbeeld voor uw nieuwe OK-complex met ICU of nieuwe radiologiecomplex. Naast eerder genoemde projecten kunt u hierbij denken aan een verhuizing van oud- naar nieuwbouw, een functionele planning met procesoptimalisatie of een renovatie met OK’s die nog actief zijn.

Over VAMED

VAMED is al meer dan 35 jaar actief in de ontwikkeling, het ontwerp, de bouwplanning, de uitvoering en het onderhoud van ziekenhuizen en gezondheidszorginstellingen, en heeft ervaring opgedaan in meer dan 950 projecten. Het hoofdkantoor is gevestigd in Wenen, maar daarnaast is VAMED actief in meer dan 90 landen wereldwijd. VAMED helpt klanten om hun efficiëntie te vergroten en concurrentiepositie te verstevigen. De projecten van VAMED zijn speciaal afgestemd op de wensen van de klant en kunnen daarmee variëren van advies, ontwikkeling en ontwerp en medische technologiepakketten tot de turnkey-realisatie van nieuwbouw- en renovatieprojecten. Het gevarieerde scala aan projecten omvat zowel universitaire ziekenhuizen als poliklinieken. De diensten van VAMED variëren van het gebouwonderhoud en de gebouwgebonden apparatuur, de service van medische apparatuur en facilitymanagement tot het totale operationele beheer van ziekenhuizen of zorginstellingen. In alle projecten is VAMED merkonafhankelijk.

Met onder andere twee projecten in Duitsland (ziekenhuis Charité in Berlijn en Universitair Ziekenhuis UKSH in Sleeswijk-Holstein) laat VAMED zien dat het ervaring en kennis op een zeer hoog niveau kan aanbieden. Het UKSH, met campussen in Kiel en Lübeck die werden geopend in augustus 2019, is door VAMED een ziekenhuis gerealiseerd die voldoet aan de allerhoogste kwaliteitsnormen voor patiënt en personeel. Ziekenhuis Charité, waar meer dan de helft van de Duitse Nobelprijswinnaars in fysiologie en geneeskunde werkt, biedt eersteklas patiëntenzorg en is verkozen tot het beste ziekenhuis van Europa en op-vijf-na-beste ziekenhuis in de wereldranglijst van ziekenhuizen in 2019. VAMED was in het UKSH-project verantwoordelijk voor de nieuwbouw en modernisering van in totaal 255.000 m2 netto vloeroppervlak en heeft de nieuwbouw van het OK-complex met 26 nieuwe OK’s, de renovatie van 16 bestaande OK’s en de bouw van twee centrale sterilisatieafdelingen gerealiseerd.

In totaal is VAMED verantwoordelijk voor het managen van 207.000 patiëntenbedden. Met deze ervaring is VAMED volledig bekwaam met de processen als adviseur, maar ook als eindgebruiker. Met de verantwoordelijkheid voor deze bedden heeft VAMED het afgelopen jaar veel geleerd om in te spelen op de huidige corona-epidemie.

Eind 2020 heeft VAMED een project afgerond voor alle medische apparatuur in het nieuwbouw ziekenhuis in Hardenberg. Het ging hierbij om de planning, inkoop, installatie en training. Voor de komende jaren is VAMED verantwoordelijk voor het onderhoud van alle medische apparatuur van Saxenburgh Medisch Centrum.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details