Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
De Zorggroep: ‘We leggen ons hart in elke renovatie’
Nicole van Lierop is werkzaam als projectleider Vastgoed, Zorg & Services bij De Zorggroep. (Beeld: De Zorggroep)

De Zorggroep: ‘We leggen ons hart in elke renovatie’

Hospice De Ark, gelegen op het terrein van Camillus in Roermond, is onlangs geheel vernieuwd. Het gebouw uit 1997, dat eigendom is van De Zorggroep, voldeed niet meer aan de hedendaagse eisen en heeft een ingrijpende metamorfose ondergaan. 

Het muziektherapie waterbed is dankzij fondsenwerving verwezenlijkt. (Beeld: BorisXL)

“Zowel energetisch als esthetisch was het gebouw op”, vertelt Nicole van Lierop, werkzaam als projectleider Vastgoed, Zorg & Services bij De Zorggroep. “Om het gebouw weer tot 2055 goed te kunnen gebruiken, was een flinke renovatie nodig.” Onder leiding van de projectleider bouw van De Zorggroep werd in een bouwteam en binnen een tijdsbestek van amper negen maanden uitvoering gegeven aan de realisatie van de plannen. Het bouwteam bestond onder andere uit Bouwbedrijf Raedts, Homij Technische Installaties en Klicktet Installatie Advies en Beheer. Voor de vaste en losse inrichting werd advies ingewonnen bij interieur­adviesbureau Studio ELF, waarbij Hermkes Interieur, FH Meubelen en Van de Laar Consultancy zorgden voor de uitvoering.

Energiezuiniger

Allereerst is de thermische schil aangepast, zijn de buitenkozijnen vervangen en voorzien van HR++ glas en is er extra dakisolatie aangebracht. De cv-ketels zijn vervangen door elektrische warmtepompen en warm water wordt nu opgewekt door elektrische doorstroomboilers, waardoor er geen gasaansluiting meer nodig is. De vloerverwarming fungeert nu ook als vloerkoeling. Om het geheel compleet te maken, is alle verlichting vervangen door energiezuinige LED-verlichting. Ook is het ventilatiesysteem vervangen en voldoet het gebouw nu aan de moderne brandveiligheidseisen. Dankzij deze aanpassingen heeft het pand het energielabel A++ behaald. Essentieel en daarmee aansluitend op veel hedendaagse eisen. En dat met het grotendeels behouden van de bestaande buitenschil.

Verbinden 

Van Lierop verbindt in haar functie het gebouw met de mensen die er gaan wonen, werken en die het gaan bezoeken. Ze sloot al in een vroeg stadium aan bij het vastleggen van de ontwerp- en ontwikkelplannen, om zo de wensen van de gebruikers te vertalen. “Het was mijn taak om alert te zijn op het zo optimaal mogelijk gebruiken van de functies die het gebouw kan bieden”, vertelt ze. “Als binnen het bouwteam een idee geopperd werd, koppelde ik dat direct met de praktijk en bekeek het door die bril. De positionering van een stopcontact kon bijvoorbeeld veel impact hebben op de dagelijkse werkzaamheden, maar ook de keuze van materialen en kleuren was van groot belang, We wilden over alles goed nagedacht hebben.”

Goed luisteren

Het gevoel voor bewoners, familie en medewerkers is volgens Van Lierop essentieel. “Als je die laatste maanden niet meer thuis kunt verblijven, moeten wij de juiste vervanging zijn. Je moet je thuis kunnen voelen. Dit thuisgevoel maken we samen door goed te luisteren naar de kennis en ervaringen van medewerkers en vrijwilligers en door hun wensen op een juiste manier te vertalen.

Zo zijn alle kamers gemoderniseerd en stuk voor stuk uitgerust met een volwaardige badkamer. Ook is de ruimte waar de medicatie werd voorbereid helemaal vernieuwd en voorzien van alle gemakken. De voormalige inpandige kapel is verbouwd tot stilteruimte, met een waar wolkendek in de hemel en een heuse wensboom. Dankzij de korte lijnen en goede communicatie binnen het bouwteam is alles volledig naar wens verlopen en werden dromen en ideeën werkelijkheid.”

Inrichten met je hart

Van Lierop gaat graag wat dieper in op een aantal facetten. “Een groot pluspunt van De Ark is de prachtige ligging in een rustieke, groenrijke omgeving. De rust die de omgeving uitstraalt, wilden we ook terug laten komen in de inrichting. Zo zijn alle kamers voorzien van een relaxfauteuil, waardoor de bewoner die even wil liggen niet direct voor het bed hoeft te kiezen. Tevens hebben we de wens van het team om een muziektherapie waterbed in gebruik te nemen dankzij fondsenwerving kunnen verwezenlijken. Ideaal voor bewoners van De Ark, maar ook breder inzetbaar voor andere bewoners van De Zorggroep.”

Uiteindelijk gaat het om comfort, zodat bewoners en familie in de laatste fase van het leven toch samen kunnen genieten. “De dood hoort nu eenmaal bij ons werk. Dat is een gegeven”, aldus Van Lierop. “Bewoners kunnen niet altijd meer thuis blijven. Dat is hard. Ze gaan in die laatste fase ergens anders wonen, leven en sterven. Maar geloof mij als ik zeg dat hier ook veel gelachen wordt. Mensen begrijpen elkaar. Er ontstaan vriendschappen voor het leven, hoe kort dat soms ook nog is. De kamer is meer dan een tijdelijk verblijf en ook buiten die eigen kamer moet het kloppen. Dan kom ik weer terug op het gevoel dat we in ons werk leggen. Het moet kloppen als een hart, want dat leggen we er met zijn allen in. Ons hart.”   

De voormalige inpandige kapel is verbouwd tot stilteruimte met een waar wolkendek in de hemel en een heuse wensboom. (Beeld: FH Meubelen).

Kunstboomkunst

Een absolute eyecatcher in het gerenoveerde pand van De Ark is de wensboom die in de voormalige kapel is geplaatst. De wensboom is ontworpen en gemaakt door het team van Kunstboomkunst.

Het bedrijf verzamelt continu karakteristieke stammen en duizenden takken. “Deze slaan we op in een grote hal, waar ze één tot twee jaar drogen om scheuren en kromtrekken te voorkomen”, legt Marieke Wijnhoven uit. “Bij elke opdracht zoeken we het best passend materiaal en maken daar op maat een nieuwe boom van. Alleen met echt hout als basis kan een boom gemaakt worden die zo natuurgetrouw oogt. De takken worden vervolgens bezet met bijvoorbeeld kunstblad of bloesem.”

Volgens Wijnhoven zijn deze bomen onder andere in een zorgomgeving uitstekend toepasbaar. “Denk aan instellingen voor bewoners met dementie. Vaak beschikken ze daar over een rondgang waar deze mensen graag wandelen. Dankzij onze bomen is het mogelijk om een echte buitenbeleving te creëren. Wij slagen er altijd weer in om mensen blij te maken; dit maakt ons vak extra mooi.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details