Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Harvard Medical School toont aan dat bij een te lage luchtvochtigheid (<40%) het aantal infecties in de zorgsector stijgt!

Harvard Medical School toont aan dat bij een te lage luchtvochtigheid (<40%) het aantal infecties in de zorgsector stijgt!

Te lage luchtvochtigheid leidt tot aanzienlijk meer complicaties en langere verblijfstijden van patiënten in de zorgsector

In de VS en Europa vormen fouten tijdens de medische zorg in het ziekenhuis de zesde belangrijkste doodsoorzaak. Een aanzienlijk deel van deze schrikbarende statistiek bestaat uit sterfgevallen als gevolg van nieuwe infecties, nosocomiale (ziekenhuisinfecties) of zorginfecties (Healthcare Assocciated Infections, HAI’s) genoemd, die patiënten oplopen tijdens hun verblijf in het ziekenhuis. Minstens 10% van alle patiënten die voor behandeling naar een intramurale zorginstelling gaan (zoals ziekenhuizen, verpleegtehuizen, etc.), zal een nosocomiale infectie oplopen.

Tragisch genoeg bedraagt het aantal sterfgevallen als gevolg van deze infecties alleen al in de VS meer dan 100.000 per jaar…

Voor het onderzoek werden op tien afzonderlijke patiëntenkamers, op twee verdiepingen en gedurende twaalf maanden, alle ruimtecondities nauwkeurig gemeten en geregistreerd. De tien patiëntenkamers werden om de vijf minuten op negen omgevingsparameters gemeten, wat gedurende het project van één jaar miljoenen datapunten opleverde. Een opzienbarende conclusie volgde: de hoeveelheid infecties (HAI’s) neemt aanzienlijk toe bij een lage luchtvochtigheid.

Een relatieve luchtvochtigheid van minder dan 40% wordt in verband gebracht met een verhoogde prevalentie (de verhouding van het aantal personen dat op een bepaald moment ziek is, gedeeld door alle personen die de aandoening hadden kunnen ontwikkelen) van ziekenhuis­infecties bij patiënten.

De conclusie is eenvoudig: luchtbevochtiging is een essentiële preventieve factor in de strijd tegen gezondheidszorg-gerelateerde infecties. Een te lage luchtvochtigheid (<40%) leidt tot meer complicaties, langere verblijfstijden en zelfs meer sterfgevallen. Besparen op luchtbevochtiging in de zorgsector is daarom een immorele keuze, die eigenlijk niet gemaakt zou mogen worden vanuit menselijk perspectief en eveneens niet uit kostenoogpunt. Condair kan u adviseren bij de juiste keuze van luchtbevochtiging.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details