Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Het belang van deskundig advies bij complexe vastgoedvraagstukken 

Het belang van deskundig advies bij complexe vastgoedvraagstukken 

Per 1 september 2022 heeft ptg advies in samenwerking met Menno Riemersma ptg management opgericht; een onafhankelijk adviesbureau dat zich richt op transitievraagstukken en veranderprogramma’s in zorg- en onderwijsorganisaties. 

Zorg- en onderwijsorganisaties worden geconfronteerd met complexe integrale vastgoedvraagstukken waarbij ook ICT, duurzaamheid, financiën, innovatie en bedrijfsvoering een grote rol spelen. Voor ptg management is het een uitdaging om een goede veranderorganisatie en een passende governance in te richten en er tevens voor te zorgen dat de gestelde doelen worden gerealiseerd.

Maatwerkaanpak

Deze uitdagingen en vraagstukken hebben niet alleen te maken met de complexiteit van de vastgoedopgave, maar vooral ook met de integratie met ICT-systemen en de grote ­financiële vraagstukken. Bouwen is al lang geen huisvestingsvraag op zichzelf meer: het raakt een organisatie in de volle breedte. De programma- én lijnorganisaties moeten met hun eigen dynamiek in samenhang toewerken naar hetzelfde doel. Iedere opgave hierin is uniek en vraagt om een maatwerkaanpak die past bij zowel het vraagstuk, de organisatie als het management dat leiding moet geven.

Ptg management is opgericht om bestuurders en managers te adviseren en te ondersteunen. De managers beschikken over de kennis en ervaring om een transitieorganisatie op te zetten, in te richten en deze in gang te zetten, over de volle breedte te begeleiden en aan te sturen.

Over Menno Riemersma

Het gezicht van ptg management is Menno Riemersma. Als voormalig directeur bij het Erasmus MC en als bestuurder bij HollandPTC heeft hij ervaren hoe complex deze trajecten zijn, maar ook hoe je ze inricht, organiseert en tot een goed einde brengt. Waarom heeft hij voor deze overstap gekozen? “Ik ken ptg advies al vrij lang en binnen mijn functie als directeur van Erasmus MC Campus Development werkte ik met het adviesbureau samen. ptg advies beschikt over een hecht team professionals met een heldere visie op het vak. Het is een organisatie die verder kijkt en zoekt naar totaaloplossingen, waarbij het gebruik van het gebouw voor patiënten en medewerkers vooropstaat. Of het nu scholen of ziekenhuizen zijn, het gaat erom mensen een betere toekomst te geven.”

Life changing event

Volgens Riemersma is de tijd van alleen stenen stapelen voorbij. Hij beschouwt de aankoop, nieuwbouw of verbouwing van bijvoorbeeld een ziekenhuis als een ‘life changing event’. “Strategische vragen komen voorbij, zoals hoe het gebruik van het gebouw er de komende decennia uit gaat zien en of je als organisatie alleen blijft of meer met anderen gaat samenwerken. Dit heeft allemaal impact op het ontwerp. Het gaat om een integrale aanpak waarbij alles in dienst staat van het primaire proces van zorg. Dat wordt nog wel eens uit het oog verloren.”

Toekomstgericht

Riemersma is van mening dat een uitdaging in het verstevigen van de ketensamenwerking in de regio hoog op de agenda moet staan. “Daar ligt een enorme opgave om toekomstgericht vastgoed te ontwikkelen. Neem bijvoorbeeld de afname van het aantal huisartsen in Zeeland en tegelijkertijd de toenemende vraag naar zorg door de vergrijzende bevolking. Dat knelt en vraagt om slimme oplossingen. Deze ontwikkeling heeft zijn weerslag op de inrichting en functionaliteiten van gebouwen en zorginfrastructuur, waarbij de nadruk ligt op samenwerking tussen partijen in de regio. Gelukkig hebben zowel politiek Den Haag als de sector hier oog voor.”

Beide kanten

Inmiddels is Riemersma bij ptg management gestart en beschikbaar voor vraagstukken binnen zorg- en onderwijsorganisaties. Tevens gaat hij werken aan de opbouw van dit nieuwe ptg-team. Dit in combinatie met zijn toezichthoudende functies bij drie zorginstellingen. “Ik zie deze vraagstukken daar vanuit de andere kant. Deze ervaring is weer nuttig in mijn werk. Besluitvorming leg ik voor aan het bestuur en deze moet ik vervolgens door een organisatie loodsen om zaken in beweging te brengen. Aan beide kanten van de tafel zitten, heeft voor­delen en komt goed van pas.”

Omdat iedere organisatie en vraag uniek is, gaat ptg management graag het gesprek aan om gezamenlijk te verkennen welke vragen of zorgen er leven rondom het transitietraject en hoe dit vanuit ptg management kan worden aangevlogen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details