Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Innovatie om zorg toegankelijk te maken

Innovatie om zorg toegankelijk te maken

De digitale revolutie blijft werelwijd een enorme impact hebben op de gezondheidszorg, vooral als het gaat om het verbeteren van de beschikbaarheid van zorgverleners en hulpmiddelen. Voor Getinge betekent dit dat de innovatiefocus zich steeds meer richt op het bieden van oplossingen die efficiënter kunnen worden ingezet.

“Klimaatverandering, digitalisering en een tekort aan zorgverleners zijn drie belangrijke aspecten die onze innovatieactiviteiten op dit moment beïnvloeden. In het beste geval kunnen we alle drie de aspecten aanpakken door gedigitaliseerde oplossingen te ontwikkelen die de CO2-uitstoot verminderen en zorgverleners in staat stellen zich nog meer op patiënten te richten”, zegt Ulf Andersson, Vice President Research & Platforms bij Getinge.

Het innovatieproces van Getinge is gebaseerd op regelmatige interactie met de gebruikers gedurende het hele ontwikkelingstraject. Door de toenemende complexiteit van oplossingen worden prototypes en varianten samen met klanten geëvalueerd, om er zeker van te zijn dat ze daadwerkelijk waarde toevoegen.

“Innovatie is een wereldwijde inspanning waarbij alle Getinge functies betrokken zijn, niet alleen onze onderzoeksteams in Europa, de Verenigde Staten en Azië. We streven ook naar partnerschappen met universiteiten om ons onderzoeksperspectief te verbreden en te versterken op gebieden die steeds belangrijker worden.”

Getinge beschouwt digitalisering als een belangrijke factor om de gezondheidszorg duurzamer te maken.

“Net als in veel andere sectoren gaan we over op bedrijfsmodellen waarbij softwarefuncties een grotere rol spelen. De mogelijkheid om data te verzamelen van verbonden apparaten biedt fantastische kansen”, legt Ulf uit.

Hij is ervan overtuigd dat Getinge meerwaarde kan bieden en zal bijdragen aan vooruitgang, vooral op het gebied van automatisering en kunstmatige intelligentie (AI).

“Geavanceerde algoritmen kunnen veel effect hebben, zoals gebruikers helpen bij hun dagelijks werk. Tegelijkertijd is terughoudendheid op zijn plaats als we het hebben over hoe AI beslissingen kan nemen en apparaten automatisch kan bedienen. De overstap naar AI vereist ook grondige validaties en een nauwgezette ontwikkeling van de regelgeving”, zegt Ulf. “Maar het gaat niet alleen om AI. Veel gezondheidszorgsystemen kunnen worden verbeterd met andere typen algoritmen of door te zorgen voor interoperabiliteit tussen systemen. Het gaat erom de meest efficiënte oplossingen te vinden.”

In de loop der jaren zijn veel innovaties van Getinge voornamelijk intern ontwikkeld. Vandaag maakt een tijdperk van partnerschappen de weg vrij voor nieuwe bedrijfsmodellen en inkomstenbronnen. Een voorbeeld is de samenwerking met de telecomsector, waarmee Getinge zijn eigen 5G-systeem opzet.

“De beveiliging van gegevensoverdracht is van cruciaal belang en 5G heeft het potentieel om bedrijfskritische gegevens veilig te verzenden, zelfs in zeer grote netwerken”, legt Ulf uit. “Voor de zorgbudgetten concurreren we met nieuwe spelers, zoals gevestigde techgiganten en start-ups. Onze klanten zijn bereid om te investeren in producten met toegevoegde waarde, ongeacht de aanbieder. Het vereist nieuwe perspectieven om voorop te blijven lopen en we zijn blij dat we deze weg kunnen inslaan.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details