Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Modulaire turnkey-bouw: ‘State-of-the-art, duurzaam en snel’
Verkoeverruimte ADRZ Goes.

Modulaire turnkey-bouw: ‘State-of-the-art, duurzaam en snel’

Bouwer van medisch-specialistische ruimtes Medexs en modulair bouwer Jan Snel hebben hun expertise gebundeld. Samen realiseren ze modulaire en daarmee duurzame oplossingen voor de medische sector, als turnkey systeembouwers van permanent medisch vastgoed. “De vraag naar duurzame en snel te realiseren permanente huisvestingsoplossingen neemt toe. Door onze integrale aanpak kunnen bouwtrajecten worden verkort. Medexs is de enige modulaire partij die het complete proces van begin tot eind volledig in eigen hand heeft”, zeggen Harry van Zandwijk en Jos Lans.

Van Zandwijk is CEO van Jan Snel en grootaandeelhouder van Medexs. De woningbouwactiviteiten van Jan Snel zijn sinds oktober 2021 ondergebracht bij Daiwa House Modular Europe en de gezamenlijke activiteiten in de medische sector worden voortgezet onder de naam Medexs, uiteraard aangevuld met de expertise van de Nederlandse marktleider in modulaire bouw. Lans is CEO en eigenaar van Medexs, specialist in het ontwerpen en inrichten van medisch-specialistische ruimtes en inmiddels al enkele decennia actief in de sector. Huidige projecten zijn onder meer de bouw van het ‘Diagnostiek dichtbij Lab’ in Elst (Gld) en de realisatie van een compleet nieuw hotfloorgebouw met onder meer OK’s, radiologieafdeling, Spoedeisende Hulp en Acute Opname
Afdeling in het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk. “Operatiekamers, cleanrooms, IC’s, CSA’s en laboratoria; alles is mogelijk”, aldus Lans. “Met de wijze waarop we bouwen zijn we in staat de capaciteit van een medisch gebouw op te schalen of wanneer nodig af te schalen. Ook herstructureren we bestaande gebouwen of we realiseren complete nieuwbouw met hotelfunctie en kantoorruimten – inclusief installaties. De mogelijkheden zijn eindeloos.” 

Co-makership 

Nieuwe businessmodellen, zoals die van deze modulaire bouwers, komen vaak uit de markt. Dat betekent niet dat Medexs solitair opereert. “Wij werken in complete coöperatie met ziekenhuizen en adviespartijen”, vervolgt Lans. “Het verschil is, dat het ontwerp precies zo wordt gebouwd als vooraf vastgesteld.” Met augmented en virtual reality is dat alleen maar gemakkelijker geworden, en dat is een stuk duurzamer, aldus de specialisten. “Om een voorbeeld te geven: de toename van het aantal hybride OK’s met apparatuur voor beeldvormende technieken maakt de benodigde ruimte in de OK’s een stuk groter. Snelle realisatie, in sommige gevallen binnen enkele maanden, is alleen mogelijk in co-makership als turnkey-bouwer.” Jan Snel en Medexs vullen elkaar aan, vervolgt Van Zandwijk. “Wij zijn beiden voorlopers in onze specialismen. Wij doen niet anders dan innoveren op het gebied van snelheid en hergebruik. Als het project over twee maanden in gebruik moet worden genomen, dan is het gebouw binnen twee maanden helemaal klaar.” Lans: “Innovatie en modulair bouwen moet in het DNA van je organisatie zitten, anders kost de aanpassing jaren. Ik wil het begrip ’tijdelijk vastgoed’ nooit meer horen. Wij zijn een turnkey-bouwer van medisch vastgoed – state-of-the-art, duurzaam en snel.”

Volgens de laatste eisen, modulair gebouwde OK ADRZ Goes.

Dan moet je out of the box kunnen denken. Van Zandwijk: “Voor het ADRZ in Goes hebben wij bijvoorbeeld modulaire units – als permanent vastgoed, voor 12 jaar verhuurd aan het ziekenhuis. Eindigt het contract, dan kunnen wij deze units altijd hergebruiken. Wat ons betreft behoren ook opties als ESCo (o.a. onderhoud ondergebracht in een apart bedrijf; red.) tot de mogelijkheden.”

Pandemieziekenhuis

Voor het genoemde ADRZ bouwde Medexs ook het nieuwe OK-centrum en op vergelijkbare wijze werden een OK-complex gerealiseerd voor het Utrechtse WKZ en een hybride OK voor het Rotterdamse Franciscus Gasthuis. Alle projecten van deze aard vallen binnen het Bouwbesluit voor permanente zorggebouwen, volgens de hoogste eisen. De Nederlandse regelgeving biedt ruimte voor deze manier van ontwikkelen. Er is zelfs een kwaliteitsvoordeel, want Medexs bouwt onder geconditioneerde omstandigheden. Ook blijkt het voortraject korter dan in de traditionele zorgbouw. Het eerste volledig modulair gebouwde ziekenhuis is dan ook een kwestie van tijd.

Met investeringsgroep Vehold, Siemens ­Healthineers, Medexs en Dräger werd in korte tijd een compleet ontwerp gemaakt voor een centraal pandemieziekenhuis van circa 80.000 m² met 1.500 IC-bedden, inclusief triage-units, diagnostische ruimten, OK-complex, mortuarium, kantoren en facilitaire voorzieningen. Van Zandwijk: “Zo’n gespecialiseerd ziekenhuis kan in een jaar tijd gerealiseerd worden, op welke locatie dan ook en inclusief exploitatie voor twintig jaar.”

Modulaire bouw wordt permanent vastgoed, ook in de medische sector. “Als ziekenhuisbestuurder wil je dat de huisvestingsoplossing in enkele maanden tijd wordt gerealiseerd en in gebruik kan worden genomen; niet in enkele jaren zoals bij een traditionele bouworganisatie. Medexs is de enige modulaire partij die dit compleet in eigen beheer kan. Turnkey, transparant en volgens de hoogste eisen”, besluit Lans.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details