Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Mooi tegengewicht bieden aan de klinische sfeer

Mooi tegengewicht bieden aan de klinische sfeer

Hoge kwaliteit illustraties voor wanden

Zonder het te weten, zien elke dag tienduizenden mensen de grafische producten van Tachup. Dit bedrijf uit Doetinchem levert wanddecoraties – meestal in lijst – en fotobehang voor hotels, restaurants en appartementen en is ook vaste leverancier voor Landal Greenparks. Tachup is tevens adviseur bij interieurprojecten. Ook de zorgsector dient zich aan als werkterrein.

Vijftien jaar geleden begon Martin Groenewege, die al 35 jaar actief is in de grafische sector, bedrijfsmatig met het beplakken van wanden. “Dat waren in het begin vooral sanitaire wanden. Daarvoor werd geprint materiaal gebruikt en dat heeft als nadeel dat een kleine wijziging veel kosten met zich mee bracht. Een klant van mij vroeg daarom: ‘Kun jij daar met jouw ervaring niet iets beters voor verzinnen?’ Zo zijn wij in die tak van sport terechtgekomen.”

Bloesems in een sanitaire ruimte.

Paleis Het Loo

Sindsdien heeft Groenewege met Tachup inmiddels meer dan 250 projecten in elf landen op zijn naam staan. “Hotels, restaurants, appartementen, heel veel projecten voor Landal en veel bijzondere werken. Zo hebben we een zwembad voorzien van fotobehang, niet de meest voor de hand liggende omgeving om te plakken, en recentelijk tafels voor de renovatie van Paleis Het Loo. Dat zijn teakhouten tafels voor het restaurant die zijn voorzien van een print. Ook zulke intensief belaste bladen moeten er na jaren nog steeds goed uitzien. Het zijn dit soort niet-standaard vraagstukken die we duurzaam en ook prijstechnisch mooi kunnen oplossen. Die kun je ons toevertrouwen.”

Materialenkennis

Tachup werkt direct voor opdrachtgevers maar meestal gaat het via projectinrichters, stylisten en architecten. Groenewege: “Daarin komt onze adviserende rol goed tot uitdrukking. Zie ons als een partner in het meedenken. Wij hebben een grote materialenkennis en ervaring met printtechnieken. Dat vertalen we naar realistische verwachtingen bij de klant, dus dat kan ook nee zijn. Er zitten bijvoorbeeld grenzen aan de krasvastheid van materialen. Wij hebben ook niks op voorraad; alles gaat op aanvraag van de stylist of de architect, daarna gaan we meedenken welk materiaaltype voor de bewuste toepassing het meest geschikt is. Ook budgettechnisch. Tachup werkt met drie uitstekende leveranciers, de prints voor het hoogste segment halen we uit Duitsland.” 

In zorginstellingen voor dementerende ouderen worden veel beelden van vroeger gebruikt, het verdere verleden is voor de bewoners het weinige dat ze zich kunnen herinneren.

Beeld

Voor de illustraties maakt Tachup meestal gebruik van werk van fotografen of stockbeelden. “De klant kan zelf ook materiaal aandragen”, vertelt Groenewege. “Die komen wel eens met hele oude foto’s waar veel aan moet gebeuren. Wij kunnen retoucheren en digitaal upgraden zodat het mooi toonbaar wordt, het resultaat laten we voor de productie uiteraard nog wel door de klant beoordelen. We kunnen de afbeelding vervolgens op folie printen of direct op een plaatmateriaal. Meestal gebeurt dat op Dibond (een kunststof sandwichpaneel met tweezijdig aluminium toplaag, red.) en HPL. Maar we kunnen op heel veel materialen werken.”

Zorgsector

Wanden met illustraties en fotobehang hebben de laatste tijd ook hun opgang gemaakt in de zorgsector. “Wanden achter receptiebalies, patiëntenkamers, wachtkamers en gangen worden steeds meer voorzien van levendige beelden om tegenwicht te bieden aan de klinische sfeer”, aldus Groenewege. “Ook in verzorgingshuizen is het de laatste jaren actueel. In bijvoorbeeld zorginstellingen voor dementerende ouderen worden veel beelden van vroeger gebruikt, het verdere verleden is voor de bewoners het weinige dat ze zich kunnen herinneren. Vooral ziekenhuizen stellen hele hoge eisen aan de kwaliteit en die kunnen wij leveren. Mijn zoon gaat die sector met zijn eigen bedrijf verder ontwikkelen. Hij komt uit de bouw en heeft een goede projectmatige instelling.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details