Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Nieuw operatiecomplexen CSA bij Antonius 
Het ziekenhuis heeft nu een modern, hoogontwikkeld operatiekamercomplex.

Nieuw operatiecomplexen CSA bij Antonius 

Antonius heeft begin september vijf nieuwe operatiekamers in gebruik genomen. De eerste operaties in deze nieuwe operatiekamers zijn succesvol verlopen. Het ziekenhuis heeft nu een modern, hoogontwikkeld operatiekamercomplex, dat niet alleen voldoet aan alle landelijk gestelde kwaliteitseisen, maar ook aansluit bij de ambities van Antonius op het gebied van kwaliteit, digitalisering en duurzaamheid. Eerder werd bij het ziekenhuis ook de geheel nieuwe sterilisatieafdeling (CSA) opgeleverd, die gekoppeld is aan de operatiekamers. Vanwege de mogelijke plannen voor nieuwbouw op de lange termijn, wordt rekening gehouden met een gebruik van het operatiekamercomplex van circa 10 jaar.

Met deze nieuwbouwprojecten heeft Antonius een flinke stap gezet in de modernisering, digitalisering en verduurzaming van de zorg. Zo zijn er bijvoorbeeld automatische koppelingen tussen het scopische instrumentarium en het digitale patiëntdossier. Met het nieuwe luchtbeheersingssysteem op de OK is een belangrijke stap in de verduurzaming gezet, net als met de installatie van LED-verlichting en door een betere scheiding van afvalstromen. 

Patiënt korter in ruimere operatiekamers

De apparatuur en de inrichting van het nieuwe operatiekamercomplex zijn niet alleen vernieuwd, de operatiekamers zijn ook groter gemaakt. Dat past binnen de nieuwste eisen en werkt bovendien een stuk prettiger en efficiënter. De voorbereidingen voor een operatie, zoals het klaarleggen van alle benodigdheden en instrumenten, gebeurt nu buiten de operatiekamer zelf. Voor patiënten die dat kunnen, is ook de route naar de operatiekamer aangepast. Zij kunnen nu zelf naar de OK lopen en kleden zich daar pas om. 

Volgende stap

De komende maanden wordt het bestaande OK-gebied gerenoveerd. Hierbij zal als eerste de Holding/Verkoever aan de beurt komen. Hierdoor wordt ook deze ruimte gerenoveerd en vergroot. De laatste stap is de renovatie van de ondersteunende voorzieningen van het OK-complex, zoals de steriele opslag, garderobes, kantoorruimten, opslag van apparatuur, enzovoort. Verder zal in dit gebied een van de bestaande OK’s als spoed OK worden ingericht. Hierin zullen specifieke en kleine ingrepen worden verricht. Door de nieuwbouw en de interne verbouwing ontstaat een nieuw en goed geoutilleerd OK-complex met 6 moderne OK’s annex een nieuwe centrale sterilisatieafdeling. 

Voorzieningen binnen handbereik

Met de bouw en verbouw van hun operatiekamers en sterilisatieafdeling heeft het Antonius ambitieuze stappen gezet om de patiëntenzorg naar een nog hoger niveau te tillen. “We zijn ontzettend trots dat we een rol mogen spelen in dit mooie project”, vertelt Matthijs Dol, projectmanager bij Getinge. 

Om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte, koos het ziekenhuis ervoor om de operatiekamers en de recovery door Getinge te laten voorzien van Maquet Moduevo pendelsystemen. Deze voorzieningenunits zijn intuïtief in gebruik en snel te configureren; voordelen die zich vertalen in flexibiliteit, efficiëntie en meer productiviteit. Het personeel kan zich volledig richten op de patiënt, want de belangrijke voorzieningen zijn binnen handbereik.   

“Bij ieder project zijn we actief betrokken bij planning, ontwerp en project­implementatie”, vertelt Dol. “Met behulp van mock-ups en 3D-ontwerpsimulaties, komen we samen met de afdelingen tot een passende werkplekoplossing.”

Ook op de centrale sterilisatieafdeling, die nauw verbonden is met de OK, heeft Getinge een rol kunnen spelen in de modernisering door middel van de levering van drie reinings- en desinfectiemachines, drie sterilisatoren en een karrenwas. 

Dol: “We zijn dankbaar voor de prettige samenwerking met het Antonius en kijken uit naar een succesvolle afronding van dit project.”

Procesgericht ontwerpen

“Een OK kan alleen goed functioneren als het hele OK-centrum klopt”, zegt Marjon Oosterhoff van OKCN. “De plannen voor het Antonius Ziekenhuis Sneek zijn gevormd na een grondige analyse van het huidige OK-centrum en de naastgelegen centrale sterilisatieafdeling (CSA). Door goed te kijken naar de patiëntenlogistiek, goederenlogistiek, logistiek van medewerkers, apparatuur en aansluiting op de positie van de nieuw te realiseren OK’s, konden we vaststellen welke uitgangspunten we moesten hanteren om te komen tot een optimale hygiënische zonering, passend bij een geïntegreerde OK-CSA.”

“Binnen de kaders die gesteld waren, hebben we onze ideeën uitgebreid besproken en tot in de puntjes uitgediept met de OK-medewerkers, de medische staf, het management en de domeinverantwoordelijken. De ontwerpuitgangspunten hebben we helder weten te vertalen naar de architect en installatieadviseur, waarmee we een mooi interactief ontwerpproces hebben doorlopen. De realisatiefase voor het nieuwbouwdeel is in volle gang en heeft nu nog geen invloed op het zorgproces. Wanneer de nieuwbouw aan de huidige bouw wordt verbonden, gaan we wat we noemen ‘bouwen in een lopend bedrijf’. Hiervoor maken we nu de (tijdelijke) werkprocessen samen met de bevlogen gebruikers en medische staf.”

Oosterhoff benadrukt het belang van betrokkenheid in een vroeg stadium, ze noemt het ook wel moment -1. “Dat betekent dat een ziekenhuis een highcare afdeling wil gaan (ver)bouwen, maar nog geen beeld heeft van de primaire processen in relatie tot de noodzakelijke ruimtebehoefte en zonering. In dat stadium kun je naar een optimale situatie werken waarbij onnodige ontwerp-/faalkosten voorkomen kunnen worden. Wat we vaak zien, is dat afdelingen zijn verzand in hun huidige werkwijze en onvoldoende scherp hebben hoe je vierkante meters efficiënter kunt benutten door je werkprocessen slimmer te organiseren. Binnen het Antonius Ziekenhuis Sneek hebben we een prachtig OK-centrum met gloednieuwe OK’s en een moderne sterilisatieafdeling (CSA) kunnen ontwikkelen, waarbij de beschikbare vierkante meters optimaal zijn benut.”

En ja, herhaalt Oosterhoff, primaire zorgprocessen vertalen naar ontwerpuitgangspunten is een vak apart. “De methodiek om te komen tot een gedragen toekomstbestendig ontwerp is een uniek proces waarin de zorgverlener een centrale rol speelt en hierbij is draagvlak binnen de organisatie het sleutelwoord.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details