Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
EGM architecten ontwerpt nieuw Adrz in Goes
© Marcelle Davidse

EGM architecten ontwerpt nieuw Adrz in Goes

Adrz heeft EGM architecten geselecteerd om samen het nieuwe ziekenhuis te realiseren. De nieuwbouw wordt compact en duurzaam en komt op het terrein van het huidige Adrz in Goes.

Duurzaam

Het nieuwe Adrz wordt een duurzaam en gezond ziekenhuis. Dit levert een essentiële bijdrage aan de goede zorg, het welzijn en herstel van patiënten en welbevinden van medewerkers. Duurzaam ontwerpen is onlosmakelijk verbonden met de visie van EGM op de wereld, de positieve impact die we kunnen maken op mensen en de natuurlijke omgeving. Het is een gedeelde visie met Adrz, dat zich heeft gelieerd aan de Green Deal 3.0 voor de zorg. In het nieuwe ziekenhuis komen patiënten en bezoekers in een licht en ruim gebouw binnen, waar ze zich welkom en op hun gemak voelen. Voor medewerkers komt er een prettige werkomgeving waar ze goed kunnen werken én samenwerken.

“We zijn ontzettend blij om dit ziekenhuis voor Adrz te mogen ontwerpen. Er ligt een hele mooie opgave om een gezond ziekenhuis voor de medewerkers en patiënten te realiseren.”

Arnold Sikkel, partner – architect EGM architecten 

Slim en compact

Met een slimme indeling van het nieuwe ziekenhuis en aangepaste organisatie van de zorg zal Adrz minder ruimte nodig hebben. Het nieuwe ziekenhuis zal zo’n 35.000 vierkante meter groot zijn, dat is 8.000 kleiner dan het huidige. Om met minder ruimte evenveel mensen te kunnen helpen wil het ziekenhuis ook meer gaan werken met digitale spreekuren, thuismonitoring en het thuis toedienen van medicijnen. Adrz sluit hiermee aan op de landelijke trend waarin ziekenhuizen fysiek kleiner kunnen worden onder andere dankzij bovengenoemde maatregelen.

Nieuwbouw noodzakelijk

“Het huidige gebouw is hard aan vervanging toe”, zegt interim-bestuursvoorzitter Pieter de Kort. “Hoe eerder we kunnen bouwen, hoe beter. Het is gewoon een ontzettend onhandig gebouw. Er zijn lange loopafstanden, verwarrende bewegwijzering. Het is een gebouw waar van alles aan geplakt is: een afdeling nucleaire geneeskunde en operatiekamers. We willen dat patiënten op één plek hun onderzoeken en behandelingen kunnen krijgen. Een one-stop-shop noemen we dat. Maar dat gaat nu niet. We kunnen in dit gebouw bovendien niet voldoen aan alle eisen op het gebied van duurzaamheid. We redden ons nog wel, maar het is niet wat je zou willen.”

Het nieuwe ziekenhuis komt op het terrein van het huidige Adrz in Goes. De precieze plek is nog niet bekend. Het is de planning dat het nieuwe ziekenhuis begin 2029 de eerste patiënt kan ontvangen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details