Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Gentse ziekenhuizen bundelen hun krachten

Gentse ziekenhuizen bundelen hun krachten

De Gentse algemene ziekenhuizen Sint-Lucas en Jan Palfijn Gent hebben hun intentie om
nauw te gaan samenwerken plechtig op papier gezet. Daarbij bevestigen ze ook het Universitair Ziekenhuis Gent als voorkeurspartner voor tweede-, derde- en vierdelijnszorg en voor wetenschappelijk onderzoek.

Sint-Lucas en Jan Palfijn tellen samen meer dan 1.300 erkende bedden. Met hun samenwerking beogen ze op termijn de oprichting van één grootstedelijk ziekenhuis. Dit streven past in de evolutie van het Belgische ziekenhuislandschap, die wordt gekenmerkt door de nood aan schaalvergroting als reactie op de toenemende eisen die de overheid oplegt. Behaalt een ziekenhuis de opgelegde minimumaantallen niet, dan mag het de betreffende behandelingen niet meer aanbieden. Bovendien leidt versnippering tot een inefficiënte inzet van publieke middelen. Daarom dringt het huidige beleid aan op samenwerking en taakverdeling tussen zorginstellingen.

Door hun krachtenbundeling bieden Sint-Lucas en Jan Palfijn ook een antwoord op de ‘war on talent’ in de zorg. Ze vormen een aantrekkelijke en stimulerende leer- en werkplek, waar zowel artsen als zorgmedewerkers ruime kansen krijgen voor professionele groei. Door samen te werken, kunnen ze ook blijven investeren in innovatie en in medische apparatuur en technologie.

Stappenplan

Het traject naar de fusie verloopt in verschillende stappen, zodat beide ziekenhuizen de tijd hebben om zich operationeel grondig voor te bereiden. De eerste stap in het traject is de oprichting van een ziekenhuisgroepering in 2024. Daarop volgt intens overleg met de vertegenwoordigers van de medewerkers en artsen en andere stakeholders. Naast een reeks onderzoeken op financieel en operationeel vlak, zullen de ziekenhuizen ook afspraken maken over hoe er in de toekomst zal worden samengewerkt, onder meer op bestuurlijk vlak. Het einddoel is een ziekenhuisfusie tegen 1 januari 2027. De nieuwe ziekenhuisvereniging zal een nieuwe naam krijgen. Beide campussen blijven behouden. Op termijn wordt wel bekeken hoe het zorgaanbod optimaal kan worden verdeeld over de campussen.

UZ Gent

Sint-Lucas en Jan Palfijn worden de preferentiële partner van UZ Gent op het vlak van tweedelijnszorg. UZ Gent blijft de voorkeurs­partner op het gebied van derde- en vierdelijnszorg (hooggespecialiseerde zorg) en voor wetenschappelijk onderzoek.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details