Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Ook de bouwer tekent in IJsselland voor een chirurgische operatie
Marlous Boender (Huisvesting) en Joyce Cremer (CA) in de nieuwe CSA. (Beeld: Willem de Volder)

Ook de bouwer tekent in IJsselland voor een chirurgische operatie

De nieuwbouw van de Centrale Sterilisatie Afdeling en de operatiekamers in het IJsselland Ziekenhuis kunnen een vergelijk met een chirurgische operatie wel dragen. Maar Dijkxhoorn bouw is met dat soort opdrachten vertrouwd. Het bouwbedrijf heeft in Capelle aan den IJssel aansprekend werk afgeleverd en is er nog aan de slag.

Links: Marcel Hoogendoorn (uitvoerder Dijkxhoorn bouw), midden: Marlous Boender (projectleider Huisvesting IJsselland Ziekenhuis) en rechts: Bart Teeuw (directeur Dijkxhoorn bouw). (Beeld: Dijkxhoorn bouw)

“We doen dit bijna dagelijks, 50 procent van ons werk vindt plaats in ziekenhuizen”, zegt Bart Teeuw, directeur van Dijkxhoorn bouw in Den Haag. “We weten wat er van ons wordt verlangd en anticiperen op wensen en omstandigheden. Het is steeds een complexe, intensieve maar mooie uitdaging.” Teeuw en uitvoerder Marcel Hoogendoorn laten trots hun licht schijnen op de nieuwbouw van de OK’s en CSA in het IJsselland Ziekenhuis. “Het vroeg wel wat improvisatievermogen, maar mede dankzij de goede samenwerking met de verantwoordelijken van het ziekenhuis is het bouwtraject harmonisch verlopen.”

Hoogendoorn verwijst naar het werken in een ziekenhuis in bedrijf en neemt als voorbeeld het uitzagen van een betonnen plafond om in de nieuwe OK hoogte te creëren. “6×6 meter groot en 30 centimeter dik. We hebben dat in stukken van 50×50 centimeter aangepakt en afgevoerd door een gat in het dak, dat we speciaal daarvoor hadden gemaakt. Dat alles uiteraard op momenten dat de overlast rondom die werkplek ‘verantwoord’ was. Ook dat vraagt de nodige zorg en precisie”, zegt de uitvoerder met een knipoog naar de nieuwe OK’s.

De ruime en overzichtelijke opslagruimte van de CSA. (Beeld: Willem de Volder)

Onlangs is fase 2 van het traject OK-complex afgerond: het renovatietraject van het ‘oude’ complex. Hierbij zijn de operatiekamers voor het kortcircuit, de katheterisatiekamer, de steriele berging en de Centrale Sterilisatie Afdeling opgeleverd. “We hebben in fases gewerkt en eerst de gangzone gerealiseerd, daarna volgden OK8 en de CSA. Toen OK8 klaar was, hebben we OK6 verwijderd en de CSA gebouwd.” 

Jaren vooruit

Dat alles naar wens is gerealiseerd en hoogwaardig is afgewerkt, blijkt even later tijdens een rondgang door de nieuwbouw met Marlous Boender (projectleider Huisvesting IJsselland Ziekenhuis) en haar collega Joyce Cremer (dagcoördinator CSA). Boender geeft aan dat de CSA na dertig jaar wel toe was aan vernieuwing. “Tussendoor zijn er wel veranderingen doorgevoerd, maar met deze stap kunnen we jaren vooruit.” Cremer: “Een groot voordeel is dat de CSA aan de OK’s grenst. Niet alleen vanuit efficiency, maar ook vanuit hygiënisch oogpunt. Hoe minder verplaatsingen van steriel materiaal, hoe veiliger.” In haar enthousiasme lijkt Cremer voorbij te gaan aan de grootte van de vele ruimten waaruit de CSA bestaat. Maar als we geheel steriel ingepakt via de oude CSA naar het nieuwbouwgedeelte komen, vestigt ze in het bijzonder de aandacht op de enorme werkruimten en de nieuwe apparatuur, waaronder de geavanceerde hoog/laag opdektafels. “Vloeroppervlak, nieuwe techniek en beter licht waaronder daglicht: wat wil je nog meer? We gaan er 300 procent op vooruit.”    

Medewerkers aan de slag in de oude CSA van het IJsselland Ziekenhuis. (Beeld: Willem de Volder)

“Half oktober is de nieuwe CSA in bedrijf genomen”, zeggen Boender en Cremer haast in koor. Laatstgenoemde verschaft nog wat uitleg over de nieuwe spoelunits, de wasmachines en de autoclaven, toestellen waar door middel van stoom onder druk instrumenten, glas, bepaalde plastieken en doeken gesteriliseerd kunnen worden. Ook wijst ze op de hoogwaardige nieuwe techniek waarmee alles diverse malen gescand en gecontroleerd wordt. “Prettigere werkomstandigheden, snellere doorlooptijden en processen, allemaal in het voordeel van personeel en patiënt”, vat ze haar werk samen.

De ruime nieuwe werkplekken in de CSA én daglicht. (Beeld: Willem de Volder)

Comfort

De nieuwbouw draagt ook bij aan het comfort voor het OK- en CSA-personeel. Zij hebben voortaan nieuwe kleedruimten. “Alles is hier binnen handbereik.” Dat in al die afdelingen heel wat techniek ook niet zichtbaar is, mag duidelijk zijn. Hoogendoorn had daar in het voorgesprek al op gewezen met kwalificaties zoals hygiëne, luchtdrukverschillen en luchtdichtheid. Apparatuur en leidingen zijn veelvuldig verwerkt in vloeren of plafonds. Aspecten die in de nieuwbouw van OK’s en CSA wijzen op expertise bij bouwer en partners en uiteindelijk bijdragen aan nog efficiënter en veiliger werken door het personeel in het IJsselland Ziekenhuis. 

Een precieze en complexe operatie: het betondak wordt ingezaagd. (Beeld: Dijkxhoorn bouw)

Het IJsselland Ziekenhuis is een algemeen ziekenhuis dat beschikt over 332 bedden. Bij de organisatie werken bijna 1.780 medewerkers, 151 medisch specialisten en ruim 190 vrijwilligers. Dijkxhoorn bouw richt zich behalve op zorg ook op utiliteit, interieur en bouwt voor particulieren.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details