Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Slimme gebouwtechniek, strakke drukhiërarchie

Slimme gebouwtechniek, strakke drukhiërarchie

De nieuwe kliniek in Voorburg is een all-electric gebouw waar de modernste gebouwtechniek en hoogwaardige installaties zorgen voor een slimme, duurzame zorgomgeving. Verantwoordelijk hiervoor waren installateurs Van Dorp (W) en Schoonderbeek (E) en adviseur Deerns.

“Van Dorp was aanspreekpunt aangezien opdrachtgever RDGG één aanspreekpunt verlangde”, begint Hans Hueber, projectmanager van Van Dorp. “Onze inbreng lag vooral in de klimaattechniek en in het realiseren van drukhiërarchie in het IVF-lab. Dat laatste is tot stand gebracht met luchtbehandelingskasten en VAV-regelaars die via plafondroosters met HEPA-filters de luchtdruk in de luchtsluis en het laboratorium continu op respectievelijk 7,5 en 15 Pascal overdruk houden. Monitoring gebeurt via druksensoren die ook het alarm aansturen bij verlies aan druk. Voor de klimaatbeheersing in het hele gebouw hebben wij een volledig elektrisch hybride VRF-systeem geïnstalleerd, waarin het koelmiddel circuleert tussen de buitenunit en de Hybrid BC-Controller. Hierdoor fungeert alleen water in het gebouw als energiedrager. Het lab heeft bovendien elektrische stoombevochtiging.”

Bijzonder aan de kliniek is het bGrid-systeem. Hueber: “Dit slimme gebouwbeheersysteem is een pilot voor RDGG. Multisensoren in elke ruimte monitoren gegevens als temperatuur, luchtkwaliteit, CO2 en relatieve vochtigheid en detecteren aanwezigheid, terwijl je op touchscreens het klimaat kunt aansturen of de ruimte kunt reserveren. Door hier slim mee om te gaan, worden ruimtes efficiënter gebruikt en kun je besparen op onderhoud en schoonmaak. Omdat er tegelijk bluetooth trackers aan spullen en materieel worden gekoppeld, kan de gebouwbeheerder alles sneller terugvinden. Dit voorkomt dat het ziekenhuis zaken kwijtraakt.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details