Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Systeembouw voor een ambulancepost
Ambulancepost aan de noordrand van de stad Groningen.

Systeembouw voor een ambulancepost

Uitbreiding in vijf weken

Ambulancezorg Groningen levert passende ambulancezorg vanuit dertien posten in de provincie Groningen. Voor de post aan de noordkant van de stad Groningen schakelde Ambulancezorg Groningen Directbouw in voor de (gefaseerde) bouw. Dit bedrijf uit Coevorden is gespecialiseerd in de bouw van tijdelijke, semipermanente en permanente huisvesting met een hoge mate van prefabricage.

Plaats voor vier ambulances.

Bertus Jonkeren, commercieel technisch adviseur bij Directbouw, was projectleider en heeft met een aantal collega’s de ambulancepost uitgetekend en uitgewerkt tot een compleet ontwerp. “In eerste instantie hebben wij in 2020 in vijf weken tijd deze post gerealiseerd. Die bestond uit een garage met drie ambulanceplaatsen, een leefruimte en een toilet. In onze opdracht zaten ook de verhardingen, hekwerken, riolering en aansluitingen op de nutsvoorzieningen.” Een jaar later wilde de opdrachtgever de post uitbreiden. Directbouw heeft toen extra ruimte toegevoegd. Niet alleen om meer ambulances op de post te kunnen plaatsen, maar ook om ruimte te bieden aan de extra medewerkers die er werken.

Vijf weken

Vanwege de vraag om meer ambulancezorg te leveren vanuit deze post werd al snel besloten tot opwaardering van de post. “Het moest een volwaardige 24-uurs opkomstpost worden waar alle ploegen zich kunnen omkleden en klaarmaken voor een ambulancedienst”, aldus Jonkeren. “Wederom hadden we slechts een week of vijf nodig om de bouw te realiseren, bij een levertijd vanaf opdracht van acht weken. Dat is een van de grote voordelen van modulaire bouw. Het hoge deel, waar de ambulances staan, is uitgebreid van drie naar vier garagedelen en rechts daarvan is ook het gedeelte waar de medewerkers verblijven uitgebreid.”

De verblijfsruimte.

Garage

De uitbreiding van het gedeelte waar de medewerkers verblijven, is gemaakt van drie meter brede standaardunits die nog als niet-speciaal transport op een vrachtwagen vervoerd mogen worden. De garage-units vallen buiten die categorie en zijn daarom ter plaatse gemonteerd. Jonkeren: “De wanden van de garage zijn te hoog om op een vrachtwagen te vervoeren. Daarom hebben we voor dit gedeelte een staalconstructie en prefab dakdelen aangeleverd en geplaatst en de zijwanden los gemonteerd, van dezelfde sandwichpanelen als het prefabgedeelte. Het stalen geraamte stond in een dag en de volgende dag zaten de gevel en dakelementen al op hun plaats. De overheaddeuren zijn door een externe partij geleverd en gemonteerd.”

De sanitaire ruimte van de wachtruimte is afgewerkt met waterdicht Fibo Trespo in een houtmotief.

Maatwerk

Net als vrijwel alle opdrachten van Directbouw was deze ambulancepost maatwerk. “Wij bouwen alles op order,  elke opdracht is anders”, aldus Jonkeren. “Het basiscasco van kolommen, vloeren en dak is vaak hetzelfde, maar op basis van de functie en specifieke eisen zitten er veel verschillen in de gevelafwerking, gevelspecificaties en voorzieningen. Dat speelt vooral bij medisch gerelateerde opdrachten, waar wij veel mee te maken hebben. Hier brengt bijvoorbeeld de garage bijzonderheden met zich mee, zoals een afwijkende hoogte en een laadvoorziening in de garage voor de medische apparatuur in de auto’s. Omdat er ruimte is gecreëerd om mogelijk in de toekomst te kunnen slapen op de post, moest ook de wand tussen de garage en het gedeelte waar de medewerkers verblijven 30 minuten brandwerend uitgevoerd worden. Ondanks al dat maatwerk staat hier toch binnen vijf weken een mooie ambulancepost.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details