Brandcheck is een digitaal hulpmiddel waarmee zorginstellingen op basis van de unieke risicomethodiek van TNO kunnen aantonen dat zij aan alle wet- en regelgeving van brandveiligheid voldoen. Via de rapportage laten beheerders en facility managers zien dat zij de maatregelen nemen die de veiligheid van cliënten en medewerkers waarborgen; hiermee kan het bevoegd gezag geïnformeerd worden. Met een dashboard ziet de zorginstelling in één oogopslag de brandveiligheid van de gehele gebouwvoorraad.
De nieuwe tool, die bestaat uit een website en app, is ontwikkeld door Tools 4 Building Quality, kortweg TBQ. Deze innovatieve organisatie werkt met de technologie en methodiek van TNO en de kennis van ISSO. De beide organisaties zijn ook de ‘founding fathers’ van TBQ. Alle activiteiten die TBQ de komende jaren ontplooit, zijn gericht op het creëren van digitale hulpmiddelen en diensten. Deze tools helpen eigenaren, beheerders en facility managers om de kwaliteit efficiënter te inspecteren, te verbeteren, te borgen en de veiligheid van hun bewoners en gebruikers te vergroten.
Website en app
Brandcheck is het eerste product en is gebouwd door Pro4All. Het bestaat uit een website met alle gebouwen die een beheerder onder zijn hoede heeft. De site toont de resultaten op verschillende niveaus van de zorginstelling: voor de gehele organisatie, de locatie, het gebouw en de afdeling. Daarnaast biedt TBQ applicaties voor smartphones en tablets waarmee de beheerder, al lopend door het gebouw, brandveiligheidsscans eenvoudig en snel kan uitvoeren. Met gebruiksvriendelijke functionaliteiten zoals het invoeren van plattegronden, maken van foto’s, toevoegen van opmerkingen en plaatsen van pinpoints. De applicaties gaan uit van de informatiebehoefte en het kennisniveau van de gebruiker. Daarbij maakt de tool onderscheid tussen expert- en medewerker scans.
Risicobenadering
TNO ontwikkelde het rekenmodel dat de basis vormt voor Brandcheck. Dit model rekent alle bouwkundige, installatietechnische, organisatorische en culturele maatregelen door op hun effectiviteit. Het gaat uit van door de overheid gestelde bouwvoorschriften om brand te voorkomen of te vertragen. Het model doet dit niet alleen vanuit de regelgestuurde benadering, maar hanteert daarbij ook de risicobenadering. De antwoorden van verschillende vragenlijsten worden geanalyseerd en bepaalt of/in welke mate afwijkingen significant bijdragen aan het brandrisico of dat via gelijkwaardige oplossingen aan de gestelde eisen kan worden voldaan. Hierdoor worden eventuele risico’s inzichtelijk gemaakt.
Unieke, digitale hulpmiddelen
Met de input van TNO en ISSO, organisaties die zich al vele jaren met hoogstaande innovaties en kennis onderscheiden, creëert TBQ unieke en effectieve digitale hulpmiddelen. Voor meer informatie: www.tbq.nl