Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Thema's

Totaalaannemer voor medische technologie

Vamed, foto 2, Berlijn kopiëren
Voor de nieuwbouw van de Charité Spoedeisende Hulp in Berlijn leverde VAMED onder andere een intensive care unit met 71 bedden, 15 operatiekamers en een alarmcentrale.

Tekst | Tekst | Gerrit Tenkink Beeld | VAMED

2 maart 2021 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Hierbij gaat het niet alleen om de complexiteit van de apparatuur, maar ook over het onderhouden van contacten met de verschillende leveranciers en fabrikanten. En juist daar zit de meerwaarde van VAMED. Het bedrijf is totaalaannemer op het gebied van medische technologie.

Michael Grech is regiodirecteur bij de van origine Oostenrijkse organisatie. “Op de Nederlandse markt zijn wij voornamelijk actief in de ziekenhuiszorg. En dan gaat het vooral om het leveren van medische apparatuur. Als onafhankelijk leverancier zijn wij de schakel tussen de fabrikant en het ziekenhuis. Wij zijn daarbij het centrale aanspreekpunt voor de levering van alle apparatuur. Dat gaat heel breed. Van een complexe MRI-scanner tot en met een autoclaaf en van een OK-tafel tot en met een relatief eenvoudige infuuspomp.”

Michael Grech, regiodirecteur bij VAMED Nederland.

Totaaloverzicht

VAMED is wereldwijd actief met het hoofdkantoor in Oostenrijk. Het bedrijf is niet alleen actief binnen de ziekenhuisomgeving, maar levert haar diensten aan zorggerelateerde organisaties in de breedste zin van het woord. Verspreid over in totaal 95 landen verzorgt de organisatie voor 890 ziekenhuizen met in totaal 205.000 bedden service, waarbij de dienstverlening verder gaat dan alleen de medische technologie. Voorbeelden zijn het Charité in Berlijn en het algemene ziekenhuis in Wenen. “In Nederland beperken we in eerste instantie onze activiteiten tot de medische apparatuur, omdat we zien dat daar behoefte aan is. Ziekenhuizen zitten tijdens de ontwerpfase van bouwprojecten met veel vragen en hebben moeite om keuzes te maken tussen de verschillende fabrikanten. We zijn een 100 procent onafhankelijke partij, die contacten onderhoudt met alle grote leveranciers van medische apparatuur. We kunnen dus ook de apparatuur van de verschillende fabrikanten met elkaar vergelijken en zo tot de beste keuze voor het ziekenhuis komen. Onafhankelijkheid, expertise en de grote hoeveelheid kennis die er is van deze apparatuur zijn de kracht van onze organisatie en omdat we het totale pakket in handen hebben, hebben we ook overzicht over het totale plaatje. Onze eigen organisatie in Nederland telt 20 medewerkers, maar daarachter zit enorm veel internationale expertise, vanuit onze totale organisatie.”

VAMED is verantwoordelijk voor de bouw, renovatie en het totale operationele management van het Algemene Ziekenhuis (AKH) in Wenen.

De toegevoegde waarde

Maar de service gaat verder dan het leveren van apparatuur en het fungeren als aanspreekpunt tussen ziekenhuis en fabrikant. “We denken mee vanaf de eerste ideeën en het eerste vlekkenplan. Dus ook bij de bouw of renovatie zitten we graag aan tafel, want we zien vaak dat een architect onvoldoende rekening houdt met de apparatuur die in een ruimte moet komen te staan. Hoe groot moet die ruimte zijn? En hoe moet de interactie tussen de verschillende ruimtes eruitzien? Door het overzicht op het totaalplaatje en de nauwe samenwerking met de verschillende betrokken partijen in een bouwproject kunnen we veel interfaces wegnemen voor de klant. Daarin zit de meerwaarde. En juist als onafhankelijke partij die niet merkgebonden is, zijn we in staat om een objectief advies te geven.”

Aanvullende service & financiering

VAMED is niet alleen de merkonafhankelijke spil tussen het ziekenhuis en de fabrikant als het gaat om de levering van apparatuur en de
implementatie ervan; het kan ook de scholing van personeel voor haar rekening nemen. En voor wat betreft het onderhoud of het verhelpen van storingen maakt VAMED gebruik van de expertise van de 100 procent dochteronderneming Hermed Medrott Medical. Met een full service contract worden kosten en administratie van het onderhoud van alle medische apparatuur uit handen genomen. “En omdat we een grote internationaal opererende organisatie zijn, met Nederlandse banken als partner, is het ook mogelijk om diverse financieringsmogelijkheden aan te bieden. Dat is een belangrijk punt, want het gaat hier vaak om hoge investeringsbedragen.” Met recht dus totale ontzorging als het gaat om medische apparatuur.

VAMED is in het Saxenburgh Medisch Centrum de leverancier en het aanspreekpunt voor het plannen, leveren, implementeren en onderhouden van alle medische apparatuur.

Saxenburgh Medisch Centrum 

Sinds de oprichting heeft VAMED wereldwijd al meer dan 960 ziekenhuizen, revalidatiecentra, laboratoria, verzorgingscentra, kuuroorden en thermische baden gerealiseerd. VAMED is vanaf 2015 actief op de Nederlandse markt, maar was tot op heden voornamelijk betrokken bij deelprojecten in de verschillende centra. In 2020 realiseerde het de eerste complete medische ziekenhuisinrichting bij Saxenburgh
Medisch Centrum in Hardenberg. Gedurende alle fases van dit nieuwbouw­project is VAMED actief geweest in het projectmanagement van de medische techniek.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details