Tagarchief: Nij Smellinghe

Nij Smellinghe realiseert modern en duurzaam operatiecomplex

Impressie
Lees het gehele artikel

“We stellen de patiënt en medewerker centraal”, stelt directeur Bedrijf & Gebouwen Folkert Brouwers van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. Bij het ontwerp van het nieuwe operatiecomplex, waarvan de bouw in maart 2020 is gestart, komt deze visie duidelijk terug. Er is bijvoorbeeld gedacht aan veel lichtinval en een ruimtelijke opzet. Dit draagt bij aan een prettige verblijfsomgeving voor patiënten en een fijne werkomgeving voor medewerkers.

Tekst | Margot Visser  Beeld | Ziekenhuis Nij Smellinghe

De ver- en nieuwbouw van het operatiecomplex van Nij Smellinghe is gestart met enkele maanden van voorbereiding, conceptontwikkeling, uitgebreid testen in mock-ups en een voorlopig ontwerp. Brouwers: “oPzoom Architecten en Adviesbureau OKCN hebben samen met onze huisarchitect Van Manen en Zwart en Ingenieursbureau Linssen onze wensen vertaald naar een gebouwconcept. Dit bleek een zeer goede combinatie.” De bouwpartners waarmee het operatiecomplex wordt gerealiseerd, zijn Unica en Van Wijnen. De bouw wordt naar verwachting in 2021 afgerond.

De bouw van het nieuwe OK-complex is in volle gang.

Verbeterde operatiezorg

In de nieuwbouw komen zes algemene operatiekamers en één hybride OK. De hybride OK is uniek in de regio. Dankzij de ingebouwde hightech röntgenapparatuur kan Nij Smellinghe de operatiezorg verder verbeteren en patiënten nog beter helpen. Het operatieteam opereert aan de hand van de röntgenbeelden. Hierdoor is de operatie op de hybride OK niet alleen minder belastend voor de patiënt, maar wordt ook bijgedragen aan een sneller herstel en een verlaagd risico op complicaties.

Het huidige operatiecomplex wordt flink verbouwd en opnieuw ingericht ten dienste van de nieuwbouw. In dit bouwdeel komen onder andere een ruime holding en verkoever, een grote magazijnruimte, goederensluizen en een wachtplein voor begeleiders van patiënten. De huidige technische ruimte bouwt Nij Smellinghe om naar een verblijf voor medewerkers. “We creëren meer ruimte, waardoor we meer faciliteiten kunnen bieden en onze logistiek slimmer kunnen inrichten.     

Er is een brede hoofdcorridor, waar we op gezette plekken apparatuur en disposables invoegen. De vuile stroom, waaronder gebruikte operatiematerialen, gaat via dezelfde route weer terug”, licht Brouwers toe. “Waar veel ziekenhuizen ervoor kiezen om de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) in het operatiecomplex te integreren, doen wij dat juist niet. Deze blijft centraal beschikbaar in het ziekenhuis.”

Beleving

In het ontwerp is duidelijk rekening gehouden met de beleving van de ruimtes. Brouwers: “We vinden het belangrijk dat patiënten en medewerkers zich prettig voelen in Nij Smellinghe. Daarom is in het ontwerp veel aandacht besteed aan beleving. Lichte kleuren geven bijvoorbeeld een ruimtelijk effect. Voor medewerkers creëren we een fijne werkplek met grote raampartijen van vloer tot plafond, die zorgen voor daglicht en contact met buiten. Uiteraard houden we rekening met de privacy van de patiënt.”

Folkert Brouwers, Directeur Bedrijf & Gebouwen van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. (Beeld: Jan Edwin Geertsma)

Hergebruik

Het past in het streven van Nij Smellinghe om materialen zoveel mogelijk te hergebruiken. Met de deelname in het materialenregister Madaster loopt het ziekenhuis zelfs voorop op dit gebied. “Naast financieel voordeel speelt de duurzaamheidsgedachte een belangrijke rol”, aldus Brouwers. “Er zitten zoveel materialen in een ziekenhuis die na sloop of verbouw van een deel van het gebouw nog hergebruikt kunnen worden.”

Nij Smellinghe heeft zich ten doel gesteld om in 2030 energiepositief te zijn. Een grote stap in die richting is gemaakt met het plaatsen van 9.000 zonnepanelen op het ziekenhuisterrein in mei 2019. Onder andere de operatiekamers gebruiken veel energie, door de medische apparatuur die hier nodig is. Op zonnige dagen draait Nij Smellinghe echter volledig op eigen zonne-energie. Ook in het ontwerp van het nieuwe operatiecomplex is aan duurzaamheid gedacht. De nieuwe gevel is dankzij de goede isolatie bijvoorbeeld 70% zuiniger. 

Over ziekenhuis Nij Smellinghe

Ziekenhuis Nij Smellinghe heeft 265 bedden en er werken 1.600 medewerkers en 124 specialisten. Patiënten komen voornamelijk uit Noord-Nederland. Sinds 1971 is het ziekenhuis op de huidige locatie in Drachten gevestigd. In de afgelopen jaren zijn er verschillende verbouwingen geweest. De komende jaren gaat Nij Smellinghe binnen het Lange Termijn Huisvesting Plan (2019-2024) verder met de modernisering en verduurzaming van het ziekenhuisgebouw, waaronder het operatiecomplex. Zo bouwt Nij Smellinghe aan een duurzame toekomst.

Meer grip op veiligheid voor Nij Smellinghe

NYS_9092bsm
Lees het gehele artikel

In het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten wordt zorgvuldig nagedacht over toegang. Toen het certificaat van het mechanische sluitsysteem verliep, besloot het ziekenhuis omwille van de veiligheid over te gaan op een volledig sleutelvrij systeem. Niels Broekema, teamleider facilitair bij Nij Smellinghe, vertelt dat dit gefaseerd gaat. “In het ziekenhuis zijn verbouwing en renovatie een continu proces.”

In de oorspronkelijke situatie was de afdeling beveiliging verantwoordelijk voor de uitgifte, registratie en inname van mechanische sleutels. Het beheer daarvan is een moeilijke taak, weet Niels Broekema. “Het ziekenhuis heeft 1.400 à 1.500 medewerkers met verschillende diensttijden. Bovendien werken zij op verschillende afdelingen, waarbinnen nog eens verschillende toegangsrechten gelden. Het ligt voor de hand dat dit problemen oplevert en dat is een risico voor een ziekenhuis, zeker als het om hoofdsleutels gaat.” Het verlopen van het certificaat van het mechanische sluitsysteem gaf voor het ziekenhuis de doorslag om te veranderen. De sleutels waren daardoor niet meer uniek en beschermd, vertelt Henk Bouwman, medewerker technisch servicebureau. “Om de afdelingen te beschermen, moesten de mechanische cilinders vervangen worden. Vergeet ook niet dat elke mechanische sleutel een investering was van ongeveer 24 euro. Dat moest volgens ons beter kunnen.” Via Klunder in Drachten, specialist in deur- en toegangstechniek, is het toegangscontrolesysteem van SALTO Systems voorgesteld en getest op een drietal deuren. Dat verliep naar tevredenheid van Bouwman. “Uiteindelijk heb ik samen met Johnny van der Veen van de firma Klunder en Foppe Doetjes van Van Manen en Zwart Architecten uit Drachten, de bouwpartijen geadviseerd om het SALTO-systeem toe te passen. We besloten dat voortaan alle nieuwbouw- en verbouwprojecten direct van SALTO voorzien moesten worden.”

Ambitieus project
Wanneer patiënten en bezoekers het gebouw van de Polikliniek binnengaan, komen zij in een prachtige hal met veel natuurlijk licht. Het is de meest recente nieuwbouw van Nij Smellinghe. Een ambitieus project, volgens Niels Broekema. “Het is in één jaar gebouwd, maar de voorbereidingen zijn lang van tevoren gestart.” De polikliniek is in juni vorig jaar in gebruik genomen en is het eerste bouwdeel dat volledig met de toegangscontrole van SALTO is voorzien. mDe toegangscontrole bestaat uit een combinatie van offline componenten en een aantal strategisch geplaatste online ‘opwaardeerpunten’ door middel van wandlezers. In het gebouw zijn vooral elektronische XS4-beslagen gebruikt, maar ook elektronische GEO-cilinders, glasdeurbeslagen en locker locks op medicijnkasten en medicijnkarren. Henk Bouwman voegt daar aan toe dat alle beslagen en cilinders met BioCote afgewerkt zijn. BioCote zorgt ervoor dat 99,9% van alle microben op het oppervlak worden afgebroken. “We willen de hygiëne in het ziekenhuis zo goed mogelijk bewaren en vaak zijn deurkrukken juist plaatsen waar bacteriën afkomstig van handen gemakkelijk doorgeven worden. Ook de afdeling schoonmaak is erg te spreken over het gebruik van BioCote. De beslagen zijn altijd vlekvrij.”

Flexibel en beheersbaar
Inmiddels heeft Nij Smellinghe veel meer grip op veiligheid gekregen. In plaats van mechanische sleutels worden nu DESfire-passen gebruikt. Dit protocol heeft het ziekenhuis bewust gekozen vanwege de hogere veiligheid ten opzichte van Mifare. Tegenwoordig worden toegangsrechten met één druk op de knop aangepast of worden passen geblokkeerd. In het systeem is nu onder andere overzicht over de gebruikers met hun toegangsrechten. Daar kan eenvoudig een uitdraai van gemaakt worden, zegt Niels Broekema. “We gebruiken dit vaak om te controleren of medewerkers nog toegang hebben tot de juiste deuren. Maar ook om te zien wie waar naar binnen is gegaan. De apotheek is bijvoorbeeld een afdeling waarvoor deze controle erg belangrijk is. Het is een ingewikkelde afdeling, omdat medewerkers op bepaalde tijden wel in de ene ruimte maar niet in de andere mogen. De flexibiliteit van het maken van aanpassingen in de toegangsrechten is dus een groot voordeel.”

Een continu proces
Het ziekenhuis heeft nog veel plannen voor de toekomst. Ieder jaar maakt Nij Smellinghe een investeringsbegroting waarin een stuk toegangscontrole wordt meegenomen. Dat is bepalend voor de planning van dat jaar. “Het begin van een sleutelvrij ziekenhuis is nu gemaakt. Er zijn ruim driehonderd deuren voorzien van SALTO-toegangscontrole, maar er is nog veel meer potentie. Het is de bedoeling dat het ziekenhuis in de toekomst volledig overgaat naar het SALTO-toegangscontrolesysteem.”

Voor meer informatie www.saltosystems.nl of www.saltosystems.be

Tekst: Salto Systems
Foto’s: Elice van Es